Möte 2017-11-21
-
1
Upprop samt val av justerare - Jörgen Edsvik (S)
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
En ny kommuntäckande översiktsplan för Gävle kommun har tagits fram och är inför antagande. Översiktsplanen visar Gävle kommuns viljeinriktning för hur kommunen ska utvecklas i riktning mot en långsiktigt hållbar mark- och vattenanvändning fram till år 2030 och med utblick mot år 2050. Översiktsplanen har tagits fram i enlighet med plan- och bygglagen och medborgardialoger har hållits under planens samråd- och granskningsskeden. Totalt har ca 550 yttranden lämnats in av invånare, intresseorganisationer, företag och myndigheter. I Utlåtandet finns en sammanfattad redogörelse över granskningsskedet, en sammanfattning av inkomna yttranden samt en sammanfattning av de förändringar som gjorts i översiktsplanen efter granskningsskedet. Tillhörande översiktsplanen finns en webbkarttjänst för att underlätta läsningen av kartor. Webbkarttjänsten finns under antagandeprocessen tillgänglig, fr.o.m. 13 november, på internet via länken https://gis.gavle.se/pubs/oversiktsplan/?typ=antagande. Genom antagandet av Kulturmiljöprogrammet för norra, södra och västra kommundelarna så slutförs Kommunfullmäktiges beslutade uppdrag, 2004-03-15, att ta fram kulturmiljöprogram för hela kommunen i samband med framtagande av nya översiktsplaner. Ärendet har beretts av Samhällsbyggnadsnämnden 2017-11-20.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Genomförandeplanen beskriver det strategiska arbete som krävs för att uppnå målen i Översiktsplan Gävle kommun 2030 med utblick till 2050. För att nå målen i översiktsplanen krävs en kraftsamling. Det behövs engagemang och initiativ från många olika aktörer så som medborgare, civilsamhället, företag och myndigheter. För att utveckla Gävle är det också viktigt att hela kommunorganisationen tar ett gemensamt ansvar för att uppnå målen. När en stad ska byggas ut behöver arbetet ske samordnat och med rätt prioriteringar för att det ska bli kostnadseffektivt och skapa långsiktig hållbarhet. Utmaningen är att med nuvarande resurser och skatteintäkter investera för att bli fler. Det handlar om att se var det finns kapacitet för en ökad befolkning avseende kommunal service som skolor, omsorg med mera. Men det omfattar också att se var det finns möjlighet att bygga nya bostäder utifrån teknisk infrastruktur som till exempel vägar, tillgång till dricksvatten och avlopp. När det är nödvändigt att göra nyinvesteringar behöver det ske på ett sätt som optimerar nyttan och att investeringen utnyttjas i så stor grad som möjligt. Därför krävs ett sammanhållet strategiskt arbete. I en alltmer digitaliserad och föränderlig värld är det nödvändigt att ta fram en process för en rullande och digitaliserad översiktsplanering. Det innebär att material och ställningstaganden blir mer aktuella, tillgängliga och möjliga att uppdatera samt att översiktsplaneringen sker kontinuerligt. Kommunledningskontorets avdelning Övergripande planering ges uppdrag att ta fram en sådan process.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade 2016-12-14 (§13) att förändra kommunens budget och planeringsprocess så att Kommunplanen inklusive skattesats fastställs av Kommunfullmäktige i juni månad. Vidare beslutades att tekniska justeringar av Kommunplanen kan fastställas i december månad samt att kommunfullmäktige vid ett valår tar nytt beslut i december om Kommunplan tillsammans med tekniska justeringar. Kommunplanen består som tidigare år av ett budgetår som beskriver de slutliga ekonomiska ramarna för nämnderna och avkastningskrav mm för bolagen samt utblicksår för de kommande tre åren som därmed är preliminära då planeringen är rullande.
Kommunplanen för budgetår 2018 med utblick 2019-2021 fastställdes av kommunfullmäktige 2017-06-19 (§3).
Förslag har tagits fram på tilläggsbudget för resultat- och driftbudget 2018 samt för investerings- och exploateringsbudget 2019-2021. Tilläggsbudgeten innehåller även reviderade budgetar för stadshuskoncernens bolag och Gävle Vatten AB för åren 2018-2021.Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
423kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämnden har i bifogat underlag önskat ett förtydligande av nämndens reglemente som rör nämndens ansvar för de uppgifter som åligger kommunen i lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. Kommunledningskontoret har inga invändningar mot förslaget och tillstyrker att skrivningarna i nämndens reglemente ändras i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens förslag. Ändringen föreslås träda i kraft 2018-01-01.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
-
Riksdagen har beslutat om förändringar i plan- och bygglagen i syfte att göra planprocessen mer effektiv. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår, med anledning av den nya lagstiftningen, en mindre justering av nämndens reglemente. Ändringen syftar till att texten i reglementet för ska överensstämma med motsvarande text i 5 kap 27 § plan- och bygglagen. Ändringen är i huvudsak av formell natur men ger även utrymme för Kommunfullmäktige att uppdra åt Samhällsbyggnad att anta planer där t ex detaljplanen i någon begränsad del inte är förenlig med översiktsplanen, men att detaljplanens allmänna inriktning ändå har ett tydligt stöd i översiktsplanen. Kommunledningskontoret gör ingen annan bedömning än samhällsbyggnadsnämnden och tillstyrker förslaget.
Bilagor
-
53kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
8
Ändring i Samhällsbyggnadsnämndens reglemente - Tillsyn av sprängämnesprekursorer enligt lag (2013:799)
Lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer kompletterar en EU-förordning och syftar till att minska möjligheterna till hemtillverkning av sprängämnen. Lagen innebär att kommunen har tillsynsansvar för försäljning av vissa ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen. Kommunfullmäktige behöver delegera detta tillsynsansvar till lämplig nämnd. Enskilda personer ska inte kunna införskaffa aktuella ämnen utan uppvisande av tillstånd. På förpackningar av aktuella ämnen ska det tydligt anges att produkten omfattas av restriktioner. Lokal kemikalietillsyn där märknings- och tillståndskontroll sker utifrån kemikalielagstiftningen och miljöbalkens regler utförs av miljö och hälsoskydd på Samhällsbyggnad Gävle. De verksamheter som kan bli aktuella för tillsyn är t.ex. färg- och järnhandlare, byggvaruhus, hobbybutiker och eventuellt apotek som sedan tidigare är föremål för viss återkommande kemikalietillsyn. Den nya lagens utformning harmonierar väl med miljöbalken och tillsynen kan med fördel samordnas. Sammantaget talar det för en tillsynsuppgift för miljö- och hälsoskydd. Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit att kommunfullmäktige ska utse nämnden till lokal tillsynsmyndighet över lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer, Kommunledningskontoret delar bedömningen att uppgiften är lämpligt att samordna med tillsynsuppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet och tillstyrker nämndens förslag.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämnden har upprättat en uppdaterat taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken samt taxa om skydd mot internationella hot mot människors hälsa. Uppdateringen görs med anledning av ändringar i miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Motiv och underlag framgår av underlaget från Samhällsbyggnadsnämnden.
-
10
Gästrike Räddningstjänstförbund - Taxa för tillsyn och tillstånd enligt om skydd mot olyckor (LSO) och lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE)
Gästrike Räddningstjänstförbund har tagit fram en reviderad taxa för tillsyn och tillstånd enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor för beslut i kommunfullmäktige. Kommunledningskontoret har inga invändningar mot förslaget. Taxan föreslås träda i kraft 2018-01-01.
Bilagor
-
612kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Omvårdnadsnämnden har lämnat förslag om tillämpningsanvisningar för avgifter inom omvårdnadsnämndens verksamhet för beslut av kommunfullmäktige. Avgifterna föreslås att börja gälla från 2018-01-01. Motiv och underlag återfinns i underlaget från omvårdnadsnämnden. Kommunledningskontoret tillstyrker omvårdnadsnämndens förslag med justeringen att taxan benämns ”Avgifter inom Omvårdnadsnämndens verksamhet” istället för ”Tillämpningsanvisningar för avgifter inom omvårdnad Gävle”. Motiv för detta återfinns i tjänsteskrivelsen.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
731kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har föreslagit att fullmäktige beslutar att knyta avgiftsnivåerna inom förskola, fritidsverksamhet och annan pedagogisk verksamhet till de indexreglerade maxbelopp som årligen fastställs av skolverket. Det innebär att inkomsttaket i maxtaxan höjs från nuvarande 42 000 kr per månad till det belopp skolverket fastställer för 2018 (för 2017 var detta belopp 45 390 kr). Förslaget ligger i linje med fullmäktige tidigare beslut om att Utbildningsnämndens verksamhet under 2018 till viss del ska finansieras genom höjd maxtaxa (Kommunplan för Gävle kommun 2018). Gävle kommun har tidigare tillämpat en avgiftsfrihet för det tredje barnet i hushållet. Nämnden föreslår även att denna avgiftsfrihet upphör från januari 2018. Avgiftsfrihet gäller då från fjärde barnet i hushållet. Konsekvenser, motiv och förväntade intäkter för dessa avgiftsförändringar framgår av underlaget från Utbildningsnämnden.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 4 kap 29 § får en kommun ge ekonomiskt bidrag och annat stöd till politiska partier för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin, så kallat partistöd. Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen, om kommunen väljer att tillhandahålla partistöd, minst en gång per år besluta om betala ut partistöd. Beslutet ska innehålla ett krav på att mottagaren av partistödet årligen ska lämna en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts för att stärka partiets ställning i den kommunala demokratin. Ett villkor för att fullmäktige ska betala ut partistöd är att partiet har lämnat in en redovisning av hur partistödet från föregående verksamhetsår (2016) har använts. Samtliga partier har lämnat in en redovisning som uppfyller de krav som framgår av kommunallagen och i det av kommunfullmäktige beslutade regelverket. Kommunledningskontorets förslag är därför att stöd betalas ut till samtliga partier representerade i fullmäktige. Den 1 januari 2018 träder en ny kommunallag i kraft. Den nya kommunallagen innehåller inga förändringar i sak som rör kommunens regler för partistödet men då strukturen på den nya kommunallagen har förändras behöver laghänvisningarna uppdateras. I samband med beslutet om partistöd föreslås att fullmäktige även beslutar om att anta de reviderade reglerna för partistöd enligt bifogad handling.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Hudiksvalls kommun har upprättat förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen och har beslutat att sända förslaget på remiss till bl. a Gävle kommun med sista svarstid den 15 november 2017.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
En stor del av investeringar för Gävle Kommuns skattefinansierade verksamhet sker i fastigheter i bolaget Gavlefastigheter Gävle kommun AB (GFAB). Kostnaderna för dessa lokaler belastar förvaltningarna inom kommunen genom hyra och GFAB får hyresintäkter. Därmed uppstår vid hög investeringsnivå ett kapitalbehov inom GFAB, vilket kan ske genom tillskott från kommunen. Genom tillskottet minskar koncernens behov av extern upplåning.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
-
16
Yttrande över remiss SOU2017:47 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa
I slutbetänkandet SOU 2017:47 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa- Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa vill Regeringen ha in synpunkter på inriktningen av de åtgärder som kommissionen föreslår bör vidtas inom det fortsatta folkhälsoarbetet. I remissen ligger också att regeringen vill ha synpunkter på avsnitt 6.3 – kom-missionens bedömning av konsekvenser i vissa fall. Yttrandet har arbetats fram av enheten för social hållbarhet och synpunkter har inkommit från omsorgsförvaltningen, socialförvaltningen och HR-avdelningen. Remissvaret ska ha kommit in till Socialdepartementet senast den 30 november 2017. Det ska endast skickas in i elektronisk form och i Word-format samt PDF-format. I remiss svaret ska Socialdepartementets diarienummer S2017/03553/FS uppges.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen tar beslut om utdelning för 15 st. av Gävle kommuns donationsstiftelser. 6 st. av dessa fördelar sina disponibla medel mellan inkomna ansökningar som behandlas av Kommunledningskontorets ekonomiavdelning. För övriga stiftelser ska enligt urkund de disponibla medlen antingen överföras till förutbestämda mottagare eller disponeras av annan förutbestämd handläggare. Av de 6 stiftelser som tar emot ansökningar har en, Stiftelsen Laura Holmbergs djurskyddsdonation, sista ansökningsdag 15/10. T.o.m. detta datum har 3 ansökningar inkommit. Ansökningarna har granskats och stämts av mot urkund, och Kommunledningskontorets förslag till utdelning finns sammanställt i bifogat dokument. Övriga 5 donationsstiftelser, som tar emot ansökningar, har sista ansökningsdag 15/4.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljningspriset för arrendestället Kristinelund lyftes under 2016 till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och beslutades till 1 524 000 kr, ärende nr 16KS65. Beräkningen av friköpspriset för arrendestället Kristinelund följer inte kommunens prislista, vilket bidrar till ett högre friköpspris än vad det skulle ha varit om beräkningen följde prislistan för arrendeställen på Norrlandet, framtagen 2008. Enligt avtal om bostadsarrende (NLT0355-001) utgör arrendestället Kristinelund ett markområde om ca 7 930 kvm av fastigheten Gävle Norrlandet 3:1. Den exakta arealen fastställs i underrättelsen om avslutad förrättning från den kommunala Lantmäterimyndigheten efter att arrendestället Kristinelund avstyckats från Norrlandet 3:1. Detta innebär att ett exakt friköpspris för arrendestället Kristinelund inte går att fastställa i förväg, utan prislistan för arrendeställen på Norrlandet, framtagen 2008, ska ligga till grund för beräkningen av friköpspriset.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Future Position X, organisationsnummer 802421-4242, är en ideell förening som utifrån sina medlemmars intresse och förmåga agerar motor i ett nationellt kompetenscenter inom området Geografisk Informations teknik. För att säkerställa föreningens löpande verksamhet behöver föreningen, i avvaktan på att beviljade medel utbetalas, likviditetsgarantier. Regelverket för EU och Region Gävleborg innebär att kostnaderna måste upparbetas innan rekvisition och utbetalning av bidragsmedel kan göras. För att likviditetsgarantin ska kunna hanteras med FPX och berörda banker före årsskiftet föreslås kommunfullmäktige besluta att liksom tidigare år delegera till kommunens ekonomi- och finanschef eller dess ställföreträdare att fatta beslut om likviditetsgaranti inom kommunfullmäktiges beslutade ram.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen i Gävleborgs län önskar besked om kommunen är beredd att åta sig huvudmannaskapet för kompletterande utredningar och avhjälpandeåtgärder vid f.d. Mackmyra Sulfit. Länsstyrelsen i Gävleborgs län har bedömt att del av området kring Mackmyra sulfit har högsta riskklass och utgör en risk för människors hälsa och miljö. Risk för spridning av föroreningar till vattentäkt kan inte uteslutas och påslag från metaller från området har konstaterats i Gavleån. Gavleån uppnår idag vare sig god kemisk eller ekologisk status vilket Gävle kommun ska jobba mot enligt miljöstrategiska programmet. En sanering av området skulle också ur det perspektivet vara ett steg i rätt riktning. Huvudmannen är den juridiska person som ansvarar för genomförandet av ett efterbehandlingsprojekt för ett förorenat område. Detta omfattar finansiellt ansvar och beställaransvar. Huvudmannen är projektets verksamhetsutövare och byggherre, med det yttersta ansvaret enligt miljöbalken, arbetsmiljölagen och plan och bygglagen sam annan relevant lagstiftning. Att Gävle kommun tar på sig huvudmannaskapet innebär att staten kan betala ut bidrag för undersökningar och avhjälpandeåtgärd. Detta bidrag kan förutom till åtgärd användas till projektledning, upphandling, informationsinsatser och miljökontroll. Det får dock till exempel inte användas för ekonomihantering, administration och fastighetsfrågor. Huvudmanarollen beskrivs utförligt i Naturvårdsverkets kvalitetsmanual för det statligt finansierade arbetet med förorenade områden och rapporten, att välja efterbehandlingsåtgärd. Länsstyrelsen har också skrivit en rapport om detta, Huvudman – efterbehandling av förorenade områden. Tidsplan för undersökningar och åtgärd innebär ungefärligen att en ansökan om bidrag för sammanställning av tidigare undersökningar skrivs och lämnas in 2018. 2019 upphandlas de kompletterande undersökningar som 2018 års sammanställning pekat ut. 2020-2021 projektering och åtgärd. Tidsplanen är beroende av att bidrag ges och att arbetet inte stöter på oväntade händelser.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
21
Huvudmannaskap för åtgärdsförberedande utredningar och avhjälpandeåtgärder vid f.d. Kopparfors sågverk i Norrsundet (Norrsundet 2:219).
Länsstyrelsen i Gävleborgs län önskar besked om kommunen är beredd att åta sig huvudmannaskapet för åtgärdsförberedande utredningar och avhjälpandeåtgärder vid f.d. Kopparfors sågverk i Norrsundet. Länsstyrelsen i Gävleborgs län har bedömt att föroreningarna vid f.d. Kopparfors sågverk utgör en risk för människors hälsa och miljö, området ligger i den högsta riskklassen. Allvarligaste föroreningen i området är dioxiner och det är viktigt att vidta avhjälpandeåtgärder för att området ska kunna användas. Det är också viktigt med avhjälpandeåtgärder för att risken för spridning till recipient ska minska. Föroreningssituationen försvårar också i dagsläget utvecklingen av Norrsundets hamn. Huvudmannen är den juridiska person som ansvarar för genomförandet av ett efterbehandlingsprojekt för ett förorenat område. Detta omfattar finansiellt ansvar och beställaransvar. Huvudmannen är projektets verksamhetsutövare och byggherre, med det yttersta ansvaret enligt miljöbalken, arbetsmiljölagen och plan och bygglagen sam annan relevant lagstiftning. Att Gävle kommun tar på sig huvudmannaskapet innebär att staten kan betala ut bidrag för undersökningar och avhjälpandeåtgärd. Detta bidrag kan också användas till projektledning, upphandling, informationsinsatser och miljökontroll. Det får dock till exempel inte användas för ekonomihantering, administration och fastighetsfrågor. Huvudmanarollen beskrivs utförligt i Naturvårdsverkets kvalitetsmanual för det statligt finansierade arbetet med förorenade områden och rapporten, att välja efterbehandlingsåtgärd. Länsstyrelsen har också skrivit en rapport om detta, Huvudman – efterbehandling av förorenade områden. Eftersom alla undersökningar ej är klara går det inte att ge ett specifikt belopp på det statliga bidraget än, men det bedöms ligga mellan 16 och 32 miljoner kronor. Tidsplan för undersökningar och åtgärd innebär ungefärligen ett igångsättande under 2018 men inga större belopp för åtgärder väntas innan 2019. Tidsplanen är beroende av att bidrag ges och att arbetet inte stöter på oväntade händelser. Verksamhetsutövaren Stora har också ett åtgärdsansvar på området så det är viktigt att samordna arbetet med dem så snart som möjligt.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Av gällande ägardirektiv för AB Gavlegårdarna åren 2016-2019 framgår följande:
”Bolaget kan i enlighet med kommunfullmäktiges beslut avyttra fastigheter i syfte att förnya, förädla och utveckla fastighetsportföljen. Fram till år 2020 tillåts bolaget avyttra upp till 10 % av lägenhetsbeståndet, motsvarande ca 1500 lägenheter.”
Vidare framgår av ägardirektivet att AB Gavlegårdarna under perioden 2016 -2019 ska nyproducera 750 nya lägenheter i Gävle.
AB Gavlegårdarna kommer att vid styrelsemöte den 10 november ta upp frågan om försäljning i enlighet med gällande ägardirektiv. Huvudsyftet är att skapa finansieringsutrymme för kommande nyproduktion.
Senast en försäljning av fastigheter från AB Gavlegårdarna genomfördes var efter beslut om godkännande i kommunfullmäktige den 23 februari 2015. Försäljningen avsåg då 13 fastigheter omfattande totalt 737 lägenheter.
Den nu aktuella försäljningen avser 10 fastigheter omfattande totalt 803 lägenheter. Valet av försäljningsobjekt har gjorts bl a utifrån att bolaget även efter genomförd försäljning kommer att ha kvar ett stort fastighetsbestånd med hyresrätter i de stadsdelar där försäljning är aktuell.
Vilka objekt det specifikt rör sig om planeras att informeras till hyresgästföreningen, hyresgäster, personal och övriga berörda den 21 november 2017. Dessförinnan kommer varken berörda stadsdelar eller aktuella fastigheter att specificeras i beslutsförslag eller kommuniceras annat än muntligt i helhet eller delar vid styrelsemöten i AB Gavlegårdarna, GSAB och kommunstyrelsen.
Avyttringen av fastigheterna kommer att genomföras genom försäljning av aktierna i AB Gavlegårdarnas dotterbolag Gavlegårdarna Förvaltnings AB och bedöms kunna genomföras under våren 2018.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Kommuner har enligt regeringens bemyndigande (se SFS 1993:1632) rätt att utfärda lokala ordningsföreskrifter. Gällande lokala ordningsföreskrifter för Gävle kommun är beslutade vid sammanträde med kommunfullmäktige den 29 september 2014, § 8.
Samhällsbyggnad Gävle har nu återigen sett över föreskrifterna då det finns önskemål om sådan översyn. Eftersom det föreslås flera ändringar sedan ordningsföreskrifterna antogs år 2014 är det lämpligt att kommunen beslutar att anta nya lokala ordningsföreskrifter i dess helhet och upphäva det tidigare beslutet. De nya föreskrifterna med föreslagna ändringar framgår av bifogad promemoria Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Gävle kommun, daterad den 24 oktober 2017.
-
Gävle Parkeringsservice AB ska enligt beslut i Kommunfullmäktige anlägga ett parkeringshust, Briggen, på Alderholmen. Det innebär att bolagets bolagsordning måste korrigeras så att bolaget kan äga, förvärva, uppföra och förvalta parkeringsanläggningar vilket är utökad verksameht mot nuvarande parkeringsövervakning.
Som en följd av ändrad bolagsordning ska även ägardirektivet för Gavlefastigheter Gävle kommun AB ändras då Gävle Parkeringsservice ingår som dotterbolag i det ägardirektivet. Ärendet har beretts av Gävle Stadshus AB.
Bilagor
-
50kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunledningskontoret har sammanställt månadsrapporter per oktober 2017 för nämnder i bilaga 1 och 2 samt för bolag i stadshuskoncernen i bilaga 3
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
269kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
657kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
Enligt den process för budget och verksamhetsplanering som gäller sedan 2016 gäller bl a att kommunfullmäktige i juni månad fastställer kommunplan med årsbudget och utblick och att det i den ingår även planeringsförutsättningarna för de verksamhetsplaner som ska upprättas av nämnder och bolag. I december månad kan ett tilläggsbeslut om budget tas under förutsättning att vissa specificerade ändrade förutsättningar föreligger.
Nämndernas och bolagens verksamhetsplaner inarbetas inte längre i den kommunplan som antas av kommunfullmäktige utan anmäls endast dit som information. Kommunstyrelsen ska dock inom ramen för sin uppsiktsplikt följa upp nämndernas och bolagens verksamhetsplaner och föreslå kommunfullmäktige åtgärder med anledning av planerna om så bedöms nödvändigt.
De verksamhetsplaner som nu anmäls till kommunfullmäktige har ännu inte i samtliga fall hunnit fastställas av respektive nämnd/styrelse. Kommunstyrelsen kommer att bevaka att samtliga verksamhetsplaner fastställs genom beslut och även inom ramen för uppsiktsplikten bevaka om någon fråga behöver aktualiseras i kommunfullmäktige för kompletterande beslut.
I övrigt kommer kommunstyrelsen att följa verksamhetsplanerna inom ramen för den ordinarie rapportering som ska göras inför delår/helår. Vid dessa tillfällen kan även finnas anledning att närmare granska om några av de mål/indikatorer som fastställts av kommunfullmäktige behöver justeras.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
504kb Ladda ner dokument
-
-
29
Delegationsbeslut i fastighetsöverlåtelser under år 2017
-
Med anledning av ändrade avkastningskrav och utdelningskrav i kommunplan 2018 har ägardirektiven för Gävle Stadshus AB, Gävle Energi AB och AB Gavlegårdarna uppdaterats. Ägardirektiv för Gävle Stadshus AB föreslås av styrelsen att lämna en utdelning på 46 mnkr mot tidigare 24 mnkr.
Syftet med den lämnade utdelningen är att 16 mnkr skall användas till bostadssociala åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, 26 mnkr avser avkastning på de likvida medel kommunen tillskjutet Gävle Stadshus AB och 4 mnkr till Gävle kommuns verksamhetskostnader att användas till nytta för digitalisering/utveckling av öppna data till nytta för hela kommunkoncernen enligt närmare beslut av kommunstyrelse
Ägardirektiv för Gävle Energi AB föreslås av Gävle Stadshus styrelse att justeras med anledning av ökad resultatgenerering och god soliditet i Gävle Energi AB. Resultatet efter finansiella poster, exklusive värdejusteringar men före bokslutsdispositioner skall vara minst 140 mnkr, varav minst 65 mnkr lämnas i utdelning/koncernbidrag, föreslås att justeras i ägardirektivet för Gävle Energi AB enligt följande: ”resultat efter finansiella poster, exklusive värdejusteringar men före bokslutsdispositioner skall vara minst 144 mnkr varav minst 85 mnkr lämnas i utdelning/koncernbidrag”
Ägardirektiv avseende 2018 för AB Gavlegårdarna föreslås att ändras så att utdelningen till Gävle Stadshus AB för vidareförmedling till Gävle kommun uppgå till 16 mnkr att jämföra med nuvarande 10 mnkr.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-