Möte 2025-06-09
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
Kommunplan med årsbudget 2026 och plan 2027–2029 beslutas enligt plan av Kommunfullmäktige i november månad. För att säkerställa en god framförhållning för planering av investeringsverksamheten kommer exploaterings- och investeringsbudgeten för 2026 med plan för 2027–2029 att beslutas i Kommunfullmäktige i juni. Underlaget till investeringsbudget har delgivits Finansutskottet i mars och april.
Exploatering- och investeringsverksamheten i Gävle kommun har en omfattande investeringsredovisning. För exploatering ingår också driftredovisning samt intäktsredovisning. Nettoexploateringen påvisar om exploateringsverksamheten är finansierad av skattekollektivet, eller till fullo av exploateringsintäkter från tomtförsäljning, eller exploateringsersättning och medfinansieringsersättning.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Sektor styrning och stöd har sammanställt delårsrapport 1 2025 för kommunen och de kommunala bolagen.
Delårsrapporten redovisar nämnderna, kommunens och de helägda bolagens ekonomiska resultat och resultatprognos, investeringar och prognos för helåret samt. Verksamhetsuppföljning sker på nämnds och bolagsnivå.
Sammanställd redovisning samt beskrivning av verksamhet och måluppfyllelse på kommun och kommunkoncernnivå kommer att återrapporteras i delårsrapport 2.
Gävle kommunkoncern prognostiserar ett resultat på 523,6 mnkr för år 2025 jämfört med budgeterat överskott på 470,9 mnkr, vilket är en positiv avvikelse på 52,7 mnkr. Både kommun och de kommunala bolagen beräknar ett bättre årsresultat mot budget.
Enligt årsprognos ser kommunen ut att klara 3 av 4 finansiella mål i jämförelse med budget för 2025, däremot klarar inte kommunen ännu de långsiktiga målen för en stark finansiell ställning i prognosen. Nettokostnaderna ska inte öka snabbare än skatteintäkter och statsbidrag. För att nå ett överskottsmål på 1 procent, ska nettokostnaderna vara 1 procent lägre än skatteintäkter och generella bidrag. I samband med delårsrapport 1 redovisar kommunen en helårsprognos som visar att verksamhetens nettokostnader utgör -0,5 procent av skatter och generella bidrag, vilket är 0,2 procent högre än budgeterat.
Ett stort underskott 2024 gör att den finansiella ställningen tillfälligt är under 50 procent, vilket innebär att nämnderna behöver anpassa sina kostnader. Budgeten för 2025 visar en finansiell ställning på 46,8 procent, som förväntas öka till över 50 procent från 2026.
I samband med delårsrapport 1 redovisar kommunen en andel av justerat eget kapital som andel av skatter och bidrag på 48,6 procent, vilket är 1,8 procent högre än budgeterat. Den positiva prognosen beror främst på lägre pensionskostnader.
Finansnettot är också högre än budgeterat medan exploateringsresultatet är lägre på grund av minskade försäljningsintäkter.
Kommunens totala resultat för perioden är 55,7 miljoner kronor och prognosen för året är ett överskott på 211,2 miljoner kronor, vilket är 34,3 miljoner kronor högre än det budgeterade resultatet på 176,9 miljoner kronor.
Nämnderna visar en bättre prognos än budget, där prognosen är 132,5 miljoner kronor jämfört med budgeten på 84,7 miljoner kronor, vilket är 47,8 miljoner kronor bättre. Utbildningsnämnden, Socialnämnden och Omvårdnadsnämnden visar stora överskott, medan Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden drar ner prognosen med ett förväntat underskott.
Preliminärt balanskravsresultat visar prognosen på ett positivt resultat på 205,3 mnkr i förhållande till budgeterat resultat på 176,9 mnkr där reservering till medel till resultatreserv är 98,9 mnkr.
Det finns tidigare avsättningar till resultatutjämningsreserven som uppgår till 79,1 mnkr.
Gävle kommun har inga gamla underskott som ska återställas i enlighet med balanskravet.
Samtliga bolag inom Gävle stadshuskoncernen prognostiserar ett överskott för 2025.
Socialtjänsten ska enligt den nya Socialtjänstlagen, som träder i kraft 1 juli 2025, ställa om sitt arbete till mer förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt. För att få full effekt av nya Socialtjänstlagens intentioner och för att möta samhällets alla utmaningar mer framgångsrikt ska det förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade förhållningssättet råda i alla delar av kommunen och alla nämnder ska ha dessa perspektiv i fokus när man utformar sina verksamheter.
Möjligheten att kunna omfördela ekonomiska resurser till mer förebyggande insatser i hela kommunen, bygger i det korta perspektivet främst på att Socialnämnden lyckas med den omställning som pågår för fullt; omställning att gå från dyra externa placeringar som inte ger varaktiga och positiva resultat, till mer av egen öppenvård och en framgångsrik omställning till nya Socialtjänstlagens förebyggande perspektiv.
Socialnämnden bygger nu ut den egna öppenvården och för detta finns specialdestinerade statsbidrag.
Att förskolan ges ännu bättre förutsättningar är ett viktigt förebyggande perspektiv. Att minska barngruppernas storlek är en investering i barnens välmående, utveckling och trygghet och det skulle innebära att såväl barn som lärare får en bättre arbetsmiljö. Det skulle dessutom förbereda barnen för grundskoletiden på ett ännu bättre sätt.
En viktig del av kommunens arbetsgivarpolitik är att möjliggöra för personer med funktionsnedsättning att få anställning i hela vår kommunkoncern. Idag organiseras en stor del av arbetet inom Arbetsmarknads-och funktionsrättsnämnden. Nämnden redovisar underskott kopplat till denna verksamhet. Bedömningen är att övriga verksamhetsdelar inom nämndens ansvarsområde inte kan bära det underskott som nämnden redovisar. Kommunfullmäktige behöver därför tydliggöra en långsiktigt hållbar organisering och finansiering för att nå målet att 2% av kommunens arbeten ska ges till personer med funktionsnedsättning via någon form av trygghetsanställning och att nödvändig handledarersättning inkluderas i detta.
Rörelsen, att gå från reaktivt till förebyggande, från icke värdeskapande eller inte längre nödvändiga resurser inom ett område, till att skapa ekonomiskt utrymme för omprioritering till värdeskapande inom ett annat område, behöver bli konkret beskriven så att såväl nämnder som kommunfullmäktige kan styra och omprioritera. Även ledningsstruktur, ekonomistyrning och samverkansforum i Gävle kommun behöver utvecklas för att politiken ur ett helhetsperspektiv ska kunna prioritera framgångsrikt. För att inte bara jämföra sig ekonomiskt med sitt egna utfall behöver nämndernas verksamhetskostnader sättas i jämförelse med referenskostnadsavvikelser i kommungruppen R9, vilket kommunfullmäktige redan fattat beslut om.
Andra sätt att kunna omprioritera resurser till mer förebyggande och värdeskapande insatser, är att minimera fusk och välfärdsbrott i hela kommunkoncernen, liksom att föra människor från försörjningsstöd till arbete.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Citysamverkan ansöker om sponsring á 100 000 kr för att genomföra matmarknaden GoLocal tillsammans med föreningen MatVärden den 13 september på Stortorget i Gävle.
Arrangören räknar med att kunna erbjuda minst 25 regionala utställare inom matupplevelser och livsmedel chans att sälja produkter och servera måltider. Mellan 60–75% av utställarna är företagare från Gävle kommun. Evenemanget bidrar till att stärka Gävles varumärke i sammanhang som rör måltidsturism. Det bidrar till att skapa lokal stolthet för Gästriklands historiska och nutida matarv, samt att öka kännedomen om våra lokala och regionala livsmedelsproducenter.
Baserat på siffror från tidigare liknande matmarknader tror sig arrangören kunna locka omkring 8 000 besökare, men eftersom detta är ett endagsarrangemang bedömer Gävle Convention Bureau att den turistekonomiska effekten blir marginell. Ett skäligt belopp för sponsring bedöms därför till 50 000 kr.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
36kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Energi AB har ansökt om att få nyttja skadeförebyggande medel för att höja den fysiska säkerheten vid ett av sina objekt.
Objektet har flera intressenter inom Gävle kommunkoncern och är av stor vikt för kommunens funktionalitet. Ett avbrott vid detta objekt bedöms kunna leda till omfattande störningar och även drabba andra, externa intressenter, utanför kommunkoncernen.
Ansökan avser förstärkning av det fysiska skyddet vilket motiveras av flera faktorer, däribland kan exempelvis samhällsklimat och omvärldsläge nämnas.
Gävle Energi AB ansöker om 1 670 000 kr för dessa satsningar. Finansieringen av detta ryms väl inom skadeförebyggande medel och bedöms ha en god effekt på den fysiska säkerheten.
Enheten för säkerhet och beredskap tillstyrker en sådan finansiering.
Mer utförlig beskrivning av projektet finns i underlag samt PM som bifogas.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Enheten för säkerhet och beredskap ansöker om att få nyttja skadeförebyggande medel för att anställa en brottsförebyggande strateg med inriktning ekonomisk brottslighet för att kunna arbeta mer effektivt mot den ekonomiska brottsligheten.
Funktionen samlokaliseras med den brottsförebyggande strategen som har övergripande ansvar för kommunens brottsförebyggande arbete vilket kommer leda till synergier och möjlighet för funktionerna att komplettera och stötta varandra.
Kostnaden för denna funktion bedöms under två år som mest uppgå till 2-2,5 mkr under denna period.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
§ 137
Upprop och val av justerare
-
§ 138
Fastställande av föredragningslistan
-
§ 139
Initiativärende från Sverigedemokraterna (SD) - Vimplar på våra centrala flaggstänger och regelbunden flaggning vid rådhuset och Rådhustorget
Richard Carlsson (SD), Elizabeth Puhls (SD) samt Wanja Delén (SD) lämnar in följande initiativärende:
"Vimplar på våra centrala flaggstänger och regelbunden flaggning vid rådhuset och Rådhustorget".
Förslag till beslut I kommunstyrelsen 1. Att Gävle kommuns flaggstänger vid rådhuset och Rådhustorget ska alltid vara försedda med svenska vimplar som en ständig representation av kommunen och dess kontinuerliga aktivitet. 2. Att flaggstängerna vid rådhuset och Rådhustorget ska användas för flaggning varje lördag med den svenska flaggan för att högtidlighålla veckans avslut och skapa en känsla av festlighet i stadens hjärta. Motivering Flaggning vid offentliga byggnader är en viktig tradition som stärker lokal stolthet och visar respekt för våra nationella symboler. Gävle rådhus och Rådhustorget är centrala platser där många samlas, och ständig vimpling samt regelbunden flaggning här skulle tydligt spegla stadens identitet och värderingar. Vimplar kan vara hissade kontinuerligt för att symbolisera Gävles närvaro och verksamhet, medan flaggning på lördagar – då många vistas i stadens offentliga rum – skapar en känsla av festlighet och gemenskap. Detta skulle förstärka stadens image som en plats där tradition och samhällsstolthet värderas högt.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunplan med årsbudget 2026 och plan 2027–2029 beslutas enligt plan av Kommunfullmäktige i november månad. För att säkerställa en god framförhållning för planering av investeringsverksamheten kommer exploaterings- och investeringsbudgeten för 2026 med plan för 2027–2029 att beslutas i Kommunfullmäktige i juni. Underlaget till investeringsbudget har delgivits Finansutskottet i mars och april.
Exploatering- och investeringsverksamheten i Gävle kommun har en omfattande investeringsredovisning. För exploatering ingår också driftredovisning samt intäktsredovisning. Nettoexploateringen påvisar om exploateringsverksamheten är finansierad av skattekollektivet, eller till fullo av exploateringsintäkter från tomtförsäljning, eller exploateringsersättning och medfinansieringsersättning.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Sektor styrning och stöd har sammanställt delårsrapport 1 2025 för kommunen och de kommunala bolagen.
Delårsrapporten redovisar nämnderna, kommunens och de helägda bolagens ekonomiska resultat och resultatprognos, investeringar och prognos för helåret samt. Verksamhetsuppföljning sker på nämnds och bolagsnivå.
Sammanställd redovisning samt beskrivning av verksamhet och måluppfyllelse på kommun och kommunkoncernnivå kommer att återrapporteras i delårsrapport 2.
Gävle kommunkoncern prognostiserar ett resultat på 523,6 mnkr för år 2025 jämfört med budgeterat överskott på 470,9 mnkr, vilket är en positiv avvikelse på 52,7 mnkr. Både kommun och de kommunala bolagen beräknar ett bättre årsresultat mot budget.
Enligt årsprognos ser kommunen ut att klara 3 av 4 finansiella mål i jämförelse med budget för 2025, däremot klarar inte kommunen ännu de långsiktiga målen för en stark finansiell ställning i prognosen. Nettokostnaderna ska inte öka snabbare än skatteintäkter och statsbidrag. För att nå ett överskottsmål på 1 procent, ska nettokostnaderna vara 1 procent lägre än skatteintäkter och generella bidrag. I samband med delårsrapport 1 redovisar kommunen en helårsprognos som visar att verksamhetens nettokostnader utgör -0,5 procent av skatter och generella bidrag, vilket är 0,2 procent högre än budgeterat.
Ett stort underskott 2024 gör att den finansiella ställningen tillfälligt är under 50 procent, vilket innebär att nämnderna behöver anpassa sina kostnader. Budgeten för 2025 visar en finansiell ställning på 46,8 procent, som förväntas öka till över 50 procent från 2026.
I samband med delårsrapport 1 redovisar kommunen en andel av justerat eget kapital som andel av skatter och bidrag på 48,6 procent, vilket är 1,8 procent högre än budgeterat. Den positiva prognosen beror främst på lägre pensionskostnader.
Finansnettot är också högre än budgeterat medan exploateringsresultatet är lägre på grund av minskade försäljningsintäkter.
Kommunens totala resultat för perioden är 55,7 miljoner kronor och prognosen för året är ett överskott på 211,2 miljoner kronor, vilket är 34,3 miljoner kronor högre än det budgeterade resultatet på 176,9 miljoner kronor.
Nämnderna visar en bättre prognos än budget, där prognosen är 132,5 miljoner kronor jämfört med budgeten på 84,7 miljoner kronor, vilket är 47,8 miljoner kronor bättre. Utbildningsnämnden, Socialnämnden och Omvårdnadsnämnden visar stora överskott, medan Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden drar ner prognosen med ett förväntat underskott.
Preliminärt balanskravsresultat visar prognosen på ett positivt resultat på 205,3 mnkr i förhållande till budgeterat resultat på 176,9 mnkr där reservering till medel till resultatreserv är 98,9 mnkr.
Det finns tidigare avsättningar till resultatutjämningsreserven som uppgår till 79,1 mnkr.
Gävle kommun har inga gamla underskott som ska återställas i enlighet med balanskravet.
Samtliga bolag inom Gävle stadshuskoncernen prognostiserar ett överskott för 2025.
Delårsrapport 1, politisk skrivning
Socialtjänsten ska enligt den nya Socialtjänstlagen, som träder i kraft 1 juli 2025, ställa om sitt arbete till mer förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt. För att få full effekt av nya Socialtjänstlagens intentioner och för att möta samhällets alla utmaningar mer framgångsrikt ska det förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade förhållningssättet råda i alla delar av kommunen och alla nämnder ska ha dessa perspektiv i fokus när man utformar sina verksamheter.
Möjligheten att kunna omfördela ekonomiska resurser till mer förebyggande insatser i hela kommunen, bygger i det korta perspektivet främst på att Socialnämnden lyckas med den omställning som pågår för fullt; omställning att gå från dyra externa placeringar som inte ger varaktiga och positiva resultat, till mer av egen öppenvård och en framgångsrik omställning till nya Socialtjänstlagens förebyggande perspektiv. Socialnämnden bygger nu ut den egna öppenvården och för detta finns specialdestinerade statsbidrag.
Att förskolan ges ännu bättre förutsättningar är ett viktigt förebyggande perspektiv. Att minska barngruppernas storlek är en investering i barnens välmående, utveckling och trygghet och det skulle innebära att såväl barn som lärare får en bättre arbetsmiljö. Det skulle dessutom förbereda barnen för grundskoletiden på ett ännu bättre sätt.
En viktig del av kommunens arbetsgivarpolitik är att möjliggöra för personer med funktionsnedsättning att få anställning i hela vår kommunkoncern. Idag organiseras en stor del av arbetet inom Arbetsmarknads-och funktionsrättsnämnden. Nämnden redovisar underskott kopplat till denna verksamhet. Bedömningen är att övriga verksamhetsdelar inom nämndens ansvarsområde inte kan bära det underskott som nämnden redovisar. Kommunfullmäktige behöver därför tydliggöra en långsiktigt hållbar organisering och finansiering för att nå målet att 2% av kommunens arbeten ska ges till personer med funktionsnedsättning via någon form av trygghetsanställning och att nödvändig handledarersättning inkluderas i detta.
Rörelsen, att gå från reaktivt till förebyggande, från icke värdeskapande eller inte längre nödvändiga resurser inom ett område, till att skapa ekonomiskt utrymme för omprioritering till värdeskapande inom ett annat område, behöver bli konkret beskriven så att såväl nämnder som kommunfullmäktige kan styra och omprioritera. Även ledningsstruktur, ekonomistyrning och samverkansforum i Gävle kommun behöver utvecklas för att politiken ur ett helhetsperspektiv ska kunna prioritera framgångsrikt. För att inte bara jämföra sig ekonomiskt med sitt egna utfall behöver nämndernas verksamhetskostnader sättas i jämförelse med referenskostnadsavvikelser i kommungruppen R9, vilket kommunfullmäktige redan fattat beslut om.
Andra sätt att kunna omprioritera resurser till mer förebyggande och värdeskapande insatser, är att minimera fusk och välfärdsbrott i hela kommunkoncernen, liksom att föra människor från försörjningsstöd till arbete.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Citysamverkan ansöker om sponsring á 100 000 kr för att genomföra matmarknaden GoLocal tillsammans med föreningen MatVärden den 13 september på Stortorget i Gävle.
Arrangören räknar med att kunna erbjuda minst 25 regionala utställare inom matupplevelser och livsmedel chans att sälja produkter och servera måltider. Mellan 60–75% av utställarna är företagare från Gävle kommun. Evenemanget bidrar till att stärka Gävles varumärke i sammanhang som rör måltidsturism. Det bidrar till att skapa lokal stolthet för Gästriklands historiska och nutida matarv, samt att öka kännedomen om våra lokala och regionala livsmedelsproducenter.
Baserat på siffror från tidigare liknande matmarknader tror sig arrangören kunna locka omkring 8 000 besökare, men eftersom detta är ett endagsarrangemang bedömer Gävle Convention Bureau att den turistekonomiska effekten blir marginell. Ett skäligt belopp för sponsring bedöms därför till 50 000 kr.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
36kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Energi AB har ansökt om att få nyttja skadeförebyggande medel för att höja den fysiska säkerheten vid ett av sina objekt.
Objektet har flera intressenter inom Gävle kommunkoncern och är av stor vikt för kommunens funktionalitet. Ett avbrott vid detta objekt bedöms kunna leda till omfattande störningar och även drabba andra, externa intressenter, utanför kommunkoncernen.
Ansökan avser förstärkning av det fysiska skyddet vilket motiveras av flera faktorer, däribland kan exempelvis samhällsklimat och omvärldsläge nämnas.
Gävle Energi AB ansöker om 1 670 000 kr för dessa satsningar. Finansieringen av detta ryms väl inom skadeförebyggande medel och bedöms ha en god effekt på den fysiska säkerheten.
Enheten för säkerhet och beredskap tillstyrker en sådan finansiering.
Mer utförlig beskrivning av projektet finns i underlag samt PM som bifogas.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Enheten för säkerhet och beredskap ansöker om att få nyttja skadeförebyggande medel för att anställa en brottsförebyggande strateg med inriktning ekonomisk brottslighet för att kunna arbeta mer effektivt mot den ekonomiska brottsligheten.
Funktionen samlokaliseras med den brottsförebyggande strategen som har övergripande ansvar för kommunens brottsförebyggande arbete vilket kommer leda till synergier och möjlighet för funktionerna att komplettera och stötta varandra.
Kostnaden för denna funktion bedöms under två år som mest uppgå till 2-2,5 mkr under denna period.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-