Hoppa över navigering
  • Lokal: Förvaltningshuset

    Datum: 25 juni

    Förslag: Mikael Brodin (M)

  •   2

    Fastställande av föredragningslista

  • Beredning har ägt rum onsdag 4 juni kl. 09:00-14:00 2025 med ordförande Anders Ekman (C), 1:e vice ordförande Elin Lundgren (S), 2:e vice ordförande Mikael Brodin (M), sektorchef Eva Jackson, nämndsamordnare Anette Paulsen samt föredragande tjänstepersoner.

  •   4

    Föregående protokoll

  • Månadsrapport till nämnd maj 2025 omfattar resultatet per maj månad och årsprognos för samhällsbyggnadsnämnden.

  • 1. Sektorchefen informerar

    2. Allmän information från ledamöter 

    3. Aktiviteter för ett förbättrat företagsklimat, Eva Jackson, Ulrica Olsson, Jan Karlgren

  •   7

    Nämndbeslut om skolskjuts

  • Planens syfte är att göra det möjligt att bygga ett naturnära bostadsområde som bevarar och tar hänsyn till platsens kulturhistoriska värden och naturvärden. Vid ombyggnation av befintliga byggnader ska dess värden bevaras. Ny bebyggelse ska anpassas för att samspela med övrig bebyggelsestruktur och karaktär inom riksintresseområdet Södra Valboslätten. Åkerholmens naturliga topografi med träd samt jordbruksmark ska bevaras då det har betydelse för riksintresset och områdets naturvärden ska skyddas.

    Planens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL 4:34 ska upprättas. De miljöfrågor som påverkas av planen bedöms kunna hanteras i arbetet med detaljplanen och effekterna bedöms kunna minskas genom skyddsåtgärder. Även naturfrågor bedöms kunna hanteras i arbetet med detaljplanen genom en genomtänkt placering av byggnader, parkering etc. Så även kulturmiljöfrågor bedöms kunna hanteras i arbetet med detaljplanen då placering och utformning av ny bebyggelse bedöms kunna anpassas till riksintresset.

    Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

  • Syftet med detaljplanen är att tillskapa byggrätter för oisolerade uterum som ska fungera som komplement till bostaden samt att tillskapa ytterligare parkeringar för boende i form av carport eller garage. Syftet är också att skydda de kulturvärden som finns i bebyggelseområdet, att ange hur underhållet kan ske samt att tydliggöra vilka förändringar som kan ske.

    Inom planområdet finns 51 radhuslägenheter uppdelade på sex längor. Radhuslängorna skiljer sig mellan varandra och har olika förutsättningar, det finns fyra olika typer av radhuslängor.

    Detaljplanen hanterar även förutsättningar för fastighetsregleringar inom området.

    Detaljplanen har varit ute på samråd 7 – 25 oktober 2024 och granskning 14 april – 2 maj 2025.

    De synpunkter som inkommit har handlat om dagvatten och skuggning som påverkar närliggande villafastigheter.

    Dagvattenfrågorna har bemötts med att kommunen inte ser att det skulle påverka närliggande fastigheter negativt och kompletterande text i planbeskrivningen har förtydligat detta.

    En solstudie har tagits fram som visar att skuggor från den tillkommande bebyggelsen i form av carports inte påverkar närliggande fastigheter nämnvärt.

    Detaljplanen är förenlig med en från allmän synpunkt lämplig markanvändning enligt 3 och 4 kap Miljöbalken, samt för området antagen översiktsplan.

    Planen handläggs enligt reglerna för standardförfarande, plan- och bygglagen 5 kap 6§.

  •   10

    XX - Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

  •   11

    Rättelseföreläggande samt delavslut

  • Inom fastigheten Furuvik 65:4 (fastigheten) har det uppförts byggnader innan något bygglov beviljats samt innan den tidpunkt som åtgärder får påbörjas enligt beviljat startbesked.

    Alla de åtgärder som är föremål i ärendet kräver bygglov med stöd av 9 kap. 2 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

    Bygglov för nybyggnad av fyra servicebyggnader inom fastigheten beviljades 2025-05-06, dnr BOB-2025-401. Bygglov för återvinningstationen beviljades 2025-05-19, dnr BOB-2025-515.

    Enligt uppgift från byggherren har följande skett:

    • Byggnationen av glasskiosken och dryckesstationen påbörjades redan i mars 2025, d.v.s. innan något bygglov och startbesked beviljats.
    • Serveringsvagn och bar ställdes på platsen samma dag som bygglovet beviljades, d.v.s. 2025-05-06.
    • Källsorteringsstationen uppfördes innan något bygglov och startbesked beviljats.

    Samhällsbyggnadsnämnden kan således konstatera att tre byggnader uppförts innan bygglov och startbesked beviljats samt att två byggnader uppförts innan den tidpunkt som åtgärder enligt beviljat startbesked fick påbörjas, d.v.s. innan verkställandetiden löpt ut i det beviljade bygglovet.

    Byggsanktionsavgift

    Att påbörja en åtgärd som kräver lov utan startbesked är förbjudet enligt 10 kap. 3 § PBL. Om någon bryter mot denna bestämmelse ska nämnden enligt 11 kap. 51 § PBL ta ut en särskild avgift (byggsanktionsavgift). Av samma lagrum framgår vidare att en byggsanktionsavgift även ska tas ut om någon bryter mot en bestämmelse i plan- och byggförordningen (2011:338), PBF. En byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Det är alltså fråga om ett strikt ansvar enligt 11 kap. 53 §§ PBL. Närmare bestämmelser om byggsanktionsavgifter finns i 9 kap. PBF.

    Av 9 kap. 3 a § PBF framgår att om en byggsanktionsavgift ska tas ut p.g.a. att den avgiftsskyldige har påbörjat en åtgärd innan den tidpunkt som byggnadsnämnden enligt 10 kap. 42 § 6 PBL i ett startbesked har angett att åtgärden får påbörjas, ska avgiften bestämmas till hälften.

    Samhällsbyggnadsnämnden kan konstatera att de överträdelser som skett i ärendet innebär att det föreligger grund för uttag av byggsanktionsavgift.

    Det föreligger inga skäl till att avgifterna inte ska tas ut eller att någon av dem ska sättas ned med stöd av 11 kap. 53, 55 - 56 eller 53 a §§ PBL.

    Byggsanktionsavgiften kommer att tas ut av byggherren AB Furuviksparken (Niklas Kedbrant) vilken även har fått tillfälle att yttra sig inom fem år från överträdelsen enligt 11 kap. 57 och 58 §§ PBL.

    Byggherren har fått information om att rättelse kan ske för att undvika uttag av byggsanktionsavgift. Byggherren har via e-post daterat 2025-05-21 bekräftat att rättelse inte kommer att ske.

    En byggsanktionsavgift om 64 386 kr kommer att tas ut i ärendet: 19 992 kr för GB GLACE (glasskiosken) + 14 994 kr för Dryckesstationen (Coca-Cola) + 7 350 kr för Serveringsvagn + 7 350 kr för Baren + 14 700 kr för Återvinningsstationen. Avgiften ska betalas senast inom sex månader från det att beslutet fått laga kraft.

    För fullständig utredning samt motivering till beslutet utöver det som framgår ovan se Nämndsyttrande med dnr BOB-2025-492 daterat 2025-05-21 med tillhörande underlag, vilket motsvarar nämndens dnr 25SBN183-8.

  •   13

    XX, XX, Åtgärdsföreläggande – Ovårdad tomt

  • 1. Boverkets nya byggregler 

    Föredragande: Anna Tengqvist, Christofer Norrbom, Fredrik Persson

    2. Kvarteret Herakles

    Föredragande: Elin Bohlin, Diana Petrova Hasamova

  • Villkorsändring av ett bostadsarrende

    Föredragande: Jan Karlgren, Kristina Witkowski, Simon Roos

  • E-petitionen 25KS85 inkom 24-11-22 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren föreslår att en cirkulationsplats i korsning Hillevallsvägen/Björkevägen (väg 583). En gång- och cykelbana föreslås också att anläggas längs Hillevallsvägen för att ansluta till befintlig gång- och cykelbana längs Hillevägen. Förslagen motiveras utifrån ett utökat behov att korsa Björkevägen (väg 583) och röra sig längs Hillevallsvägen i takt med att en föryngring skett i området och att fler exploateringar planeras.

    E-petitionen 25KS85 inkom 24-11-22 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren föreslår:

    • Att en cirkulationsplats i korsning Hillevallsvägen/Björkevägen (väg 583).
    • Att en gång- och cykelbana anläggs längs Hillevallsvägen för att ansluta till befintlig gång- och cykelbana längs Hillevägen.
    • Trafiksäker passage över Björkevägen (väg 583).

    Förslagen motiveras utifrån att det stundtals är svårt att ta sig ut på väg 583 och att det finns ett utökat behov att korsa väg 583 och röra sig längs Hillevallsvägen i takt med att en föryngring skett i området och att fler exploateringar genomförs.

    Björkevägen (väg 583) är Trafikverkets väg. Planering och finansiering av en cirkulationsplats görs via den regionala Länstransportplanen. I dagsläget ser inte Gävle kommun ett behov att lyfta denna åtgärd som ett behov till Region Gävleborg. Medborgare kan själva kontakta regionen med förslag till åtgärder på det statliga vägnätet.

    Livsmiljö har tidigare identifierat att det är en framkomlighetsbrist vid korsningen då det är svårt för oskyddade trafikanter att korsa vägen vilket lyfts till Trafikverket. Dialog med Trafikverket gällande passage över väg 583 har skett i samband med ansökan om planbesked för bostadsexploatering öster om väg 583. Trafikverket har uttalats sig om att funktionen på väg 583 i förhållande till E4 kräver en planskild passage.

    Trafikverket har idag inga planer att anlägga en planskild passage, men att det är möjligt att tillskapa en genom kommunal medfinansiering. Genomförbarheten av det är inte utrett. Investeringskostnaden i förhållande till nyttan talar för att det inte är något som Gävle kommun ska prioritera.

    En gång- och cykelbana längs Hillevallsvägen är utpekad i Cykelplanen (C129). Åtgärden är med i vår investeringsplanering som årligen revideras. Inom investeringsplaneringen prioriteras åtgärder sett till behov mot varandra. I dagsläget är inte åtgärden utpekad i nu gällande investeringsplan då andra åtgärder prioriterats högre.

    Att anlägga en gång- och cykelväg längs Hillevallsvägen kan leda till ökade framkomlighets- och trafiksäkerhetsproblem i korsningen vid väg 583, då fler gående och cyklister sannolikt kommer att ledas till en plats som idag är svår att passera. Trafikverket har uttalat att väg 583 funktion i förhållande till E4 kräver att en passage för oskyddade trafikanter ska vara planskild för att kunna godtas. Det innebär att utbyggnaden av gång- och cykelväg i praktiken blir beroende av en omfattande investering i en planskild lösning.

    Eftersom Trafikverket inte har för avsikt att själv initiera en sådan åtgärd utan kommunal medfinansiering, uppstår ett genomförbarhetsproblem. Kostnaden för en planskild passage är hög och står inte i rimlig proportion till det behov och den nytta som identifierats i nuläget. En utbyggnad av gång- och cykelvägen riskerar därmed att skapa ett nytt problem snarare än att lösa ett befintligt, om passagen över väg 583 inte kan lösas samtidigt. Detta måste beaktas vid den fortsatta prioriteringen av åtgärder inom kommunens investeringsplanering.

  • Förslagsställaren menar på att det idag finns ett bullerplank mellan Spängersleden och Vändkretsen som sträcker sig utefter Stormgatan och Yrvädersgatan. I och med att det skogsparti som fram tills nyligen funnits på platsen så har buller avsevärt ökat på Lugna Gatan. Därför föreslås en förlängning av det befintliga bullerplanket till att sträcka sig från cykelvägen mellan Stormgatan till Lugna gatan och fram till cirkulationsplatsen Spängersleden/Vändkretsen/Ingenjörsgatan. Eventuellt behövs ytterligare en förlängning mot Brisgatan, om skogen även ska skövlas där.

    I och med att det är Trafikverkets väg så har de ansvaret för bullret som kommer från den statliga vägen.

    Gästrike Vattens ledningsprojekt utförs på Kommunal mark. Resterande ridåer gallrades av Skogssällskapet för att med tiden bli mer stormfasta. Gallringen kommer med tid ge ett mer estetiskt tilltalande skogsbestånd. Träd har i allmänhet en liten effekt när det gäller att dämpa bullernivåer men när den visuella upplevelsen förändras, eftersom träd skymmer sikten och därmed minskar synintrycket av fordonsrörelser, så kan det gen en upplevelse av förändrade bullernivåer. Den yta som finns att behandla efter projektets genomförande kommer på några års sikt återbeskogas - men det tar ju så klart en tid innan det finns ett nytt skogsbestånd.

     

  • 2025-01-28 inkom E-petition #357886 till Tekniska, sektor Livsmiljö. Förslagsställaren beskriver att Åkermanskulle i Kungsbäck i många år har varit en plats för barn och vuxna att åka pulka på vintern och önskar att dess norra sida ska röjas från sly och träd som vuxit upp. Dessa har gjort det svårare att hitta säkra vägar att åka ner. Dagligen vintertid åker personer nerför en smal stig på ena sidan kullen eller nedför spåret, men att röja träd och sly skulle hjölpa till att skapa en bred fin pulkabacke. Det har också byggts nya områden samt studentboenden i närheten och på senaste åren menar förslagställaren att det är många som nyttjar kullen. Hon tycker att det vore trevligt om bänkar och ev vindskydd kan byggas nedanför.

    Handläggarens bedömning

    Tekniska anser att förslaget att röja kullens norra sida är en god idé och att det är genomförbart. Det som skulle behöva ske är endast att åtgärden läggs in i årets driftsbudget. Det är också viktigt att dessa åtgärder koordineras med det fårbetesarrende som ska avtalas på Åkermanskulle; om ett permanent stängsel för betet sätts upp behöver det finnas grindar in till pulkabacken, och dessa ska gärna var nära själva backen så att det är lätt att ta sig till och från den.

    Att däremot placera ut bänkar och vindskydd nedanför kullen finns det ingen budget för.

     

  • Gävle City har inkommit med en ansökan om medel för att uppföra en isbana på Rådhustorget, i syfte att levandegöra platsen även vintertid.

    En isbana har tidigare ordnats av Gävle City, då med finansiering från kommunstyrelsen, dåvarande restauratör på Rådhustorget (via avtal med SBN) samt sponsorer. När avtalet med restauratören upphörde och kommunstyrelsen drog in medlen, så togs isbanan bort.

    Via det nya avtalet med en ny restauratör om servering på Rådhustorget får SBN in 530 000 kr per år genom en option som låter restauratören ha kvar byggnaderna under vintern, utöver den ordinarie taxan för uteservering. Den summan är inte formellt öronmärkt, men tanken har varit att den ska användas till att levandegöra platsen vintertid.

    Gävle City uppger att kostnaden för isbanan uppgår till 700 000 kr per år mer ett treårigt avtal, vilket betyder att SBN behöver gå in med ytterligare 170 000 kr, utöver de nämnda 530 000. Om avtalet med restauratören skulle sägas upp inom tre år, eller om denne skulle gå i konkurs, behöver hela summan omfördelas från annan verksamhet eller täckas av en utökad ram.

    Nämnden delar Gävle Citys analys om de positiva effekter som den tidigare isbanan på Rådhustorget haft både lokalt och för kommunen som helhet. Gävle City har tidigare drivit isbanan på Rådhustorget på ett bra vis, och är väl lämpade att genomföra aktiviteter för en levande stadskärna. Det är därför lämpligt att ge Gävle City medel för att kunna driva isbanan under de närmaste tre åren.

  • Förslag till tre nya naturreservat

    Föredragande: Petter Bergström

  • 2017 utfördes en upphandling att anlägga 3 st nya offentliga toalettbyggnader i Gävle. Avtal tecknades under 2018 med Danfo med en giltighetstid på 5 + 2 år och gäller till 2025-10-30. Inför kommande avtalsperiod ser vi fortsatt behov av en toalettbyggnad i Stadsträdgården så barnfamiljer och andra besökare kan upprätthålla sig en hel dag i Boulognern/Stadsträdgården. Däremot ser vi inget behov av offentliga toalettbyggnader på Södermalmstorg samt Stadshusgården då de används mer till andra aktiviteter än vad de är avsedda för.

    Vi har uppmärksammat att det sker mycket droghandel, skadegörelse och övernattningar i dessa byggnader. Vi har även fått det bekräftat via invånare, städpersonal, säkerhetsenheten och polis/väktare.

     

  •   22

    Redovisning av anmälningsärenden 2025

  • Samhällsbyggnadsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens delegeringsordning, dnr 24SBN302. Dessa beslut ska redovisas till Samhällsbyggnadsnämnden. Redovisningen innebär inte att Samhällsbyggnadsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Samhällsbyggnadsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

    Anmälan av beslut fattade enligt beviljad delegation gäller: Ordförandebeslut samhällsbyggnadsnämnden - Tidsbegränsat bygglov för sommarrestaurang och satellitbar Norr 2:1 Rådhustorget, Ordförandebeslut samhällsbyggnadsnämnden - Tidsbegränsat bygglov för sommarcafé Norr 2:1 Rådhustorget, Delegationsbeslut avseende avtal gällande anspråk på ersättning eller inlösen Grinduga10:1 Furuviksvägen 205, Beslutsattestant i Unit4 ERP och Proceedo, ärendenummer 319074, Beslutsattestant/attestanter Livsmiljö Gävle. Gäller fr.o.m. 2025-06-01, Mottagare/granskare i Unit4 ERP och Proceedo, ärendenummer 319026, Arrenden gjorda info till SBN - 2025-01-01 till 2025-05-31, Upplåtelser Remisser gjorda info till SBN - 2025-01-10 till 2025-05-31, Upplåtelser Torgplats gjorda info till SBN 2025-01-01 till 2025-05-31, Delegationsbeslut bostadsanpassningsbidrag maj, Delegationsbeslut bygglov maj, Delegationsbeslut miljö & hälsa maj, Delegationsbeslut bostadsförturer maj. 

    Besluten är förtecknade i separat lista. Listan finns som bilaga till protokollet.

  • § 175

    Föregående protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.