Hoppa över navigering
  • Lokal: Förvaltningshuset

    Datum: 4 februari

    Förslag: Hans Södergren (SD)

  •   2

    Fastställande av föredragningslista

  • Beredning har ägt rum onsdag 15 januari 2025 kl. 9.00-11.48 med ordförande Anders Ekman (C), 1:e vice ordförande Elin Lundgren (S), 2:e vice ordförande Mikael Brodin (M), sektorchef Eva Jackson, nämndsamordnare Anette Paulsen samt föredragande tjänstepersoner.

  •   4

    Föregående protokoll

  • 1. Sektorchefen informerar

    2. Allmän information från ledamöter 

     

  •   6

    XX, XX - Planbesked och planuppdrag

  •   7

    XX, XX - Planbesked och planuppdrag

  • Planens syfte är att skapa förutsättningar för skola, kontor och bostad och att möjliggöra tillbyggnad och utveckling av befintlig skola. Detaljplanen syftar också till att skydda platsens kulturhistoriska värden, anpassa ny bebyggelse till värdena och till att möjliggöra en hållbar dagvattenhantering.

    Planförslaget innebär i huvudsak en bekräftelse av pågående markanvändning, där ytor som idag används för skolans verksamhet planläggs som kvartersmark för skola. Detaljplanen innebär också att Åbyggeby skola kan byggas till för fler elever och att skolfastigheten kan utökas för att inrymma verksamhetens behov avseende friyta, parkering, varutransporter och teknisk försörjning. Dessutom planläggs området för kontorsändamål, för att bredda möjliga användningar av lokalerna i framtiden. En mindre yta i östra delen av planområdet planläggs för bostadsändamål utan byggrätt, vilken avses regleras till befintlig bostadsfastighet i anslutning till ytan.

    Planens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL 4:34 ska upprättas. Bedömningen motiveras av att det rör sig om ett befintligt skolområde som genom planförslaget kan få en permanent tillbyggnad på platsen så att grundskola fortsatt kan bedrivas i Åbyggeby. Frågor som rör förändringens påverkan på platsen vad gäller kulturmiljövärden, dagvattenhantering och trafik har studerats vidare inom ramen för planarbetet.

    Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

  • Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsbebyggelse på fastigheten Järvsta 16:92. Föreslagen exploatering från byggherren innebär att 16 radhus och 6 lägenheter föreslås att byggas inom området. För att angöra bostäderna föreslås en kvartersgata byggas inom området.

    Fastigheten är idag trädbevuxen och ambitionen är att bevara naturmark i ytterkanten av fastigheten. I centrum av området är tanken att en gemensam gård med både sparad naturmark och mer iordningställda ytor för lek, samvaro och avkoppling kan anordnas.

    Planområdet ligger nära en bullerkälla i form av järnvägen och ny bebyggelse behöver utformas med hänsyn till detta.

    Den nya exploateringen kommer att medföra ökad trafik genom området. Trafikutredningen framtagen för projektet har bedömt att den ökade trafiken inte utgör ett problem.

    Detaljplanen är förenlig med en från allmän synpunkt lämplig markanvändning enligt 3 och 4 kap Miljöbalken, samt för området antagen översiktsplan.

    Planen handläggs enligt reglerna för standardförfarande, plan- och bygglagen 5 kap 6§.”

  • Utbildning om kulturmiljövärden för nämndens ledamöter

    Föredragande: Sari Svedjeholm

  • Ärendet gäller bygglov för nybyggnad av byggnad (ellagringsstation) på fastigheten HILLE 2:8 (Milbostigen), som ligger utom detaljplanelagt område. Åtgärden avser en byggnadsarea om 29,72 kvadratmeter och har en utformning likt en container. I byggnaden finns bland annat rum för kontroll och serviceutförande, transformatorstation och batterimoduler.

    Livsmiljö Gävle bedömer att sökt åtgärd tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk. Åtgärden anses tillgodose ett väsentligt samhällsintresse men att det inte är tillräckligt utrett att behovet inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Detta medför att uppförande av ellagringsstationen inte är förenlig med 3 kap. 4 § MB.

    Åtgärden bedöms inte uppfylla krav på lokalisering enligt 2 kap. 2 § PBL.

    Ansökan om bygglov ska därför avslås.

    Se nämndsyttrande daterat 2025-01-09 med BOB-nummer 2024-1100 för fullständig motivering och fullständiga handlingar.

  • Ärendet gäller bygglov för ett större reningsverk med tillhörande byggnader och anläggningar för verksamheten, nybyggnad av skyddsrum, parkeringsplatser samt för marklov inom fastigheten BRYNÄS 34:1 (fastigheten), vilken ligger inom detaljplanelagt område.

    Ett större reningsverk inkluderande överbyggnader med solceller samt tre skorstenar för processverksamheten kommer att uppföras inom fastigheten. Ytterligare byggnader och anläggningar kopplade till verksamheten kommer också att uppföras. Här kan bland annat nämnas personalbyggnad, verkstad, carport, cykelhus, pumphus, gasklocka, cisterner, ställverk, skyddsrum.

    Med hänsyn till att aktuell ansökan avser ett större reningsverk med överbyggnader är det samhällsbyggnadsnämndens bedömning att bygglovsplikten inträder enligt 9 kap. 2 § PBL, eftersom det krävs bygglov för att uppföra byggnader. Det är således byggnaderna i sig som kräver lov och inte övriga delar av reningsverket. Solcellerna bedöms inte heller vara lovpliktiga utan är en del av byggnadernas fasad.

    Övriga sökta åtgärder kräver också bygglov som nybyggnad enligt 9 kap. 2 § PBL samt för parkeringsplats, cisterner och anläggningar enligt 6 kap. 1 § PBF samt marklov enligt 9 kap. 11 kap. PBL.

    Samhällsbyggnadsnämnden beviljar ansökan om bygglov och marklov med hänsyn till att de lovsökta åtgärderna bedöms vara förenliga med gällande detaljplan och uppfylla kraven i 2 och 8 kap. PBL. Ansökan beviljas med stöd av 9 kap. 30 och 35 §§ PBL.

    Beslutsmotivering

    För fullständig utredning samt motivering till beslutet utöver det som framgår ovan se nämndsyttrande med dnr BOB-2024-1180 daterat 2025-01-10, vilket motsvarar nämndens dnr 25SBN5-86.

  • Inom fastigheten Valbo-ön 11:14 (fastigheten) har tre byggnader olovligen rivits innan något startbesked lämnats i lovärendet. Inför samhällsbyggnadsnämndens beslut fanns två tjänstemannaförslag gällande ansökan om rivning för fyra byggnader. Från tjänstemannahåll avslogs ansökan om rivningslov för huvudbyggnaden samt flygelbyggnaden p.g.a. att dessa två byggnader var kulturhistoriskt värdefulla och skulle bevaras. Däremot ansågs rivningslov kunna beviljas för garage samt byk- och bagarstugan.

    Samhällsbyggnadsnämnden beviljade dock rivningslov för alla fyra byggnader – huvudbyggnad, flygelbyggnad, garage och byk- och bagarstuga - inom fastigheten 2020-12-16, § 365, dnr 20SBN374. Något startbesked beviljades dock inte i samband med lovet. Vid genomfört tillsynsbesök 2022-01-18 kunde det konstateras att tre byggnader var rivna. Startbesked för rivningarna beviljades därefter 2022-01-25 och 2022-01-26, d.v.s. efter att tre av fyra byggnader var rivna.

    Byggsanktionsavgift

    Av 9 kap. 10 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, framgår att det krävs rivningslov för att riva de i ärendet aktuella byggnaderna. Att påbörja en åtgärd som kräver lov utan startbesked är förbjudet enligt 10 kap. 3 § PBL. Om någon bryter mot denna bestämmelse ska nämnden enligt 11 kap. 51 § PBL ta ut en särskild avgift (byggsanktionsavgift). Trots att de vidtagna rivningarna kräver rivningslov har de genomförts innan något startbesked beviljats. Det föreligger därmed grund för uttag av byggsanktionsavgift. Av 9 kap. 1 § plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, framgår att en byggsanktionsavgift enligt 11 kap. PBL ska tas ut för de överträdelser och med det belopp som anges i 9 kap. PBF. Eftersom rivningslov fanns när rivningarna påbörjades ska byggsanktionsavgiften halveras enligt 9 kap. 3 a § PBF.

    Samhällsbyggnadsnämnden har noterat att den framräknade byggsanktionsavgiften i nämndsyttrandet daterat 2024-12-16, dnr BOB-2022-40, är felaktig p.g.a. att fel prisbasbelopp använts vid uträkningen. Byggherren har via e-post daterad 2024-12-17 fått information om den justerade byggsanktionsavgiftens storlek.

    Byggsanktionsavgiften uppgår rätteligen till 48 510 kr för huvudbyggnaden, 18 286 kr för garaget och 8 925 kr för flygelbyggnaden. Den totala byggsanktionsavgiften uppgår därmed till 75 721 kr.

    Det föreligger inga skäl till att avgiften inte ska tas ut enligt 11 kap. 53, 55-56 §§ PBL. Däremot bedömer samhällsbyggnadsnämnden att det föreligger skäl till att avgiften ska sättas ned till hälften med stöd av 11 kap. 53 a § PBL. Byggsanktionsavgiften kommer att tas ut av byggherren vilken även har fått tillfälle att yttra sig inom fem år från överträdelsen enligt 11 kap. 57 och 58 §§ PBL. En byggsanktionsavgift om 75 721 kr / 2 = 37 860 kr kommer således att tas ut i ärendet.

  • 1. Information om dialogstöd Arkitekturpolicy

    Föredragande: Brita Bugge

    2. Norrtull 26:8 Rivning av balkonger samt uppförande av nya större inglasade balkonger 

    Föredragande: Lena Boox

    3. Överklagat beslut som vunnit laga kraft – Alderholmen 22:3 - Lovföreläggande samt uttag av byggsanktionsavgift, 24SBN203

    Föredragande: Paulina Syrén

  • Gatuutvecklingsplan för Centrala Gävle syftar till att bidra till måluppfyllelse inom följande målområden:

    • förbättrad luft i innerstaden
    • minskad genomfartstrafik och förbättrade möjligheter till snabb parkering
    • en attraktiv och grön centrumutveckling med stärkt handel och stärkta besöksupplevelser
    • dubblerad cykeltrafik
    • dubblerat antal resande med kollektivtrafik

    Utifrån flertalet analyser och medborgarenkäter föreslås kategorisering och gestaltningsprinciper för Gävles gator, samt ett testbaserat arbetssätt som möljiggör en utveckling av gaturummen i Centrala Gävle enligt ovanstående målområden.

     

  • Förslagsställaren önskar fler sittplatser i Valls hage, 1-2 foodtrucks och 2-3 portabla toaletter under Pokémon Go (Go Fest).

    Gävle kommun är glada att Valls hage har blivit en uppskattad plats för Pokémon Go, och hoppas att förutsättningarna för både det här och andra event ska bli ännu bättre.

    2020 sattes nya bänkar ut i Valls hage, och även om det stundvis finns behov av fler är det inte prioriterat i dagsläget. Vi kan inte heller bistå privata event med mat eller toaletter.

    Valls hage är allmän plats, vilket innebär att det är polisen som utfärdar tillstånd för uppställning av foodtrucks och toaletter, och polisen kommer i sin tur att tillfråga kommunen. Vi ser att det kan vara möjligt att bevilja en ansökan om uppställning på parkeringen utanför Valls hage, men inte inne i området.

    Sammanfattningsvis anser Livsmiljö Gävle att förslaget ska avslås.

  • E-petitionen ”Locka mer folk utefter Gavleån” inkom 2024-09-02 till Gävle kommun.

    Förslagsställaren föreslår att ”Placera ut fasta hängmattor, eldstäder och flytbryggor med bord utefter gavleån från centrum mot Alderholmen som folk kan använda och vid härliga dagar /kvällar”.

    Förslaget ligger i linje med tidigare ställningstaganden kring Gävles utveckling, och önskemål från medborgare. Det kommer att helt eller delvis genomföras inom planerade projekt, framför allt kajrenoveringar, med start 2027.

    Sammanfattat anser Livsmiljö Gävle att e-petitionen kan anses besvarad.

  • Förslagställaren framställer att Gävle kommun borde ge barn och unga fri kollektivtrafik. Det skulle minska problematiken med skolskjutsar och bidra till att barnen inte blir ekonomiskt drabbade i samhället. Flera kommuner i Gävleborg har fri kollektivtrafik för barn och unga och Gävle borde följa det exemplet. Alternativt ha länskort för 100 kr/månad året runt nu när fritidskorten blev indragna för alla unga.

    Det finns en utredning om gratis resor för alla barn och unga från år 2016. Kostnaden skulle vara mellan 42-66 miljoner kronor per år för Gävle kommun. Gävle kommun behöver göra stora besparingar och därför är det inte möjligt att erbjuda alla barn och unga gratis kollektivtrafik.

     

  • 2024-10-16 inkom E-petition #334658 till Tekniska, sektor Livsmiljö. Förslagsställaren önskar en större skatepark/kickbike-arena för barn/ungdomar i Gävle. Förslagsvis kan den på Alderholmen utökas rejält och bli en naturlig samlingsplats för de intresserade menar förslagsställaren.

    Handläggarens bedömning

    Tekniska har sett samma behov när det gäller plats för skate och jobbar just nu med en skateutredning för att hitta lämpliga åtgärder för skate. Det finns en stor skatescen i Gävle och engagerade föreningar i ämnet.

    I Gävle kommun finns idag endast en skateyta, Tony´s Plaza i Jungfruparken, Gävle strand. Den upplevs som trång och svår att använda samtidigt av olika grupper av åkare. Olika hemmabyggda skateanläggningar finns också, så som Bunkern. Andra hemmabyggda skateytor, bland annat på Alderholmen, har tidigare tagits bort av kommunen. 

    Ett stort behov som har identifierats i utredningen är, precis som förslaggställaren önskar, en större skatepark. Pga rådande ekonomiska läge kommer det dock dröja innan denna kan anläggas och under tiden är rekommendationen istället att kommunen jobbar för att genom mindre åtgärder göra skate mer tillgängligt. Mindre åtgärder som undersöks i utredningen är exempelvis:

    ·       Snabba åtgärder på Tonys plaza
    Sätta förhållningsregler på plaza samt komplettera med sittplatser i form av ett antal parkbänkar och klädhängare.

    ·       Lösa Bunkern
    Bunkern är idag olovligt byggd och om ett arrendeavtal skrivs med en av föreningarna kan det bli möjligt för föreningen att fortsätta bygga och underhålla ytan.

    ·       Upplåta ytor
    Möjliggöra för föreningarna att komma med egna initiativ att bygga eller placera hinder/objekt/container på ytor.

    ·       Sänka tröskeln genom miniramper
    Placera ut miniramper i stadsdelarna på lämpliga platser.

    ·       Bredda aktivitetsutbudet på Tonys plaza

    Att en pumptrack i asfalt eller kompositbana anläggs intill skateparken, vilken också fungerar att skejta i, åka inlines, springcykel etc.

    Inga av de föreslagna åtgärderna är ännu beslutade eller garanterade, men de undersöks och målsättningen är att genom mindre insatser underlätta för skate.

     

     

  • Information om upphandling Rådhustorget kl. 11.05

    Föredragande: Kristina Viik

  • Samhällsbyggnadsnämnden har ombetts yttra sig om en motion från Vänsterpartiet (V) gällande förbättrad färdtjänst. Vänsterpartiet yrkar i sin motion på att avbokning av färdtjänstresor inte ska leda till att kunders färdtjänsttillstånd återkallas, att en maxtaxa/högkostnadsskydd för färdtjänst införs, att tiden för bokning och avbokning ändras från 90 minuter till 30 minuter, att en resegaranti införs, att fakturering av egenavgiften införs och sker månadsvis, att resor inom annan kommun sker genom betalningsförbindelse mellan Gävle kommun och vistelsekommunen samt att fler taxibolag ges uppdraget att köra färdtjänst.

    Samhällsbyggnadsnämnden har utrett Vänsterpartiets yrkanden och slutsatsen blir att Gävle kommun skulle kunna föra en dialog med Region Gävleborg kring vissa av de yrkanden som finns i motionen, såsom att införa en resegaranti, förkortade tider för avbokning (med risk för kostnadsökningar), fakturering av egenavgiften för färdtjänst månadsvis och att Gävle kommun ställer krav på att flera taxibolag ska ingå i framtida upphandlingar. Yrkandet om att kunder skulle riskera att få sina färdtjänsttillstånd återkallade vid upprepade avbokningar har bemötts och förtydligats i utredningen och det föreligger ingen sådan risk för den genomsnittlige färdtjänstresenären. Fakturering av bomresor till färdtjänstkunderna har också upphört och gäller ej längre. Maxtaxa/högkostnadsskydd inom färdtjänst har tidigare utretts under år 2024 med anledning av en liknande motion från Moderaterna (M). Förslaget till den motionen och likaså till Vänsterpartiets yrkande är att inte införa den typen av ersättning då det kommer leda till kostnadsökningar för Gävle kommun och det finns redan merkostnadsersättning att söka för den typen av utgifter från Försäkringskassan för personer som använder färdtjänst. Slutligen har de förhållanden som råder mellan kommuner i Sverige för resor i annan kommun förtydligats.

  • Vänsterpartiet yrkar på att kommunens skogspolicyn revideras utifrån målet om ett klimatneutralt Gävle 2030 och målen för agenda 2030.

  •   23

    Redovisning av anmälningsärenden 2024

  •   24

    Redovisning av anmälningsärenden 2025

  • Samhällsbyggnadsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens delegeringsordning, dnr 24SBN302. Dessa beslut ska redovisas till Samhällsbyggnadsnämnden. Redovisningen innebär inte att Samhällsbyggnadsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Samhällsbyggnadsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

    Anmälan av beslut fattade enligt beviljad delegation gäller: Delegationsbeslut avseende färdtjänst november 2024, Delegationsbeslut avseende riksfärdtjänst november 2024, Delegationsbeslut avseende parkeringstillstånd för rörelsehindrad november 2024, Delegationsbesslut Skolskjuts november 2024, Ansökan om tillstånd Tångbergets naturreservat - avvskrivning, Skapande av opersonlig referens i Unti4 ERP och Proceedo, ärendenummer 291233, Delegeringsbeslut avseende samråd och godkännande av lantmäteriförättningar juli - december 2024

    Besluten är förtecknade i separat lista. Listan finns som bilaga till protokollet.

  • Samhällsbyggnadsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens delegeringsordning, dnr 24SBN302. Dessa beslut ska redovisas till Samhällsbyggnadsnämnden. Redovisningen innebär inte att Samhällsbyggnadsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Samhällsbyggnadsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

    Anmälan av beslut fattade enligt beviljad delegation gäller: Delegationsbeslut avseende färdtjänst december 2024, Delegationsbeslut avseende riksfärdtjänst december 2024, Delegationsbeslut avseende parkeringstillstånd december 2024, Delegationsbeslut avseende skolskjuts och elevresor december 2024, Delegationsbeslut miljö & hälsa december 2024, Beslutsattestant EUnit4 ERP och Proceedo, ärendenummer 294158, Delegeringsbeslut avslutad detaljplan januari 2025, Ordförandebeslut samhällsbyggnadsnämnden (tidsbegränsat bygglov för tillbyggnad Söder 38:4), Delegationsbeslut bostadsförtur december, Delegationsbeslut bostadsanpassningsbidrag december, Delegationsbeslut bygglov december. 

    Besluten är förtecknade i separat lista. Listan finns som bilaga till protokollet.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.