Hoppa över navigering
  • Lokal: Förvaltningshuset

    Datum: 25 februari 

    Förslag: Mikael Brodin (M)

  •   2

    Fastställande av föredragningslista

  • Beredning har ägt rum onsdag 5 februari 2024 kl. 9-14.00 med ordförande Anders Ekman (C), 1:e vice ordförande Elin Lundgren (S), 2:e vice ordförande Mikael Brodin (M), sektorchef Eva Jackson, verksamhetschef Ulrica Olsson, ordförande omvårdnadsnämnden Eva Älander, nämndsamordnare Anette Paulsen samt föredragande tjänstepersoner.

  •   4

    Föregående protokoll

  • E-petitionen Inför gratis parkering med P-skiva i Gävle inkom 24-08-30 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren föreslår att avgiftsfri parkering med P-skiva införs i Gävle, där olika zoner har olika tidsregleringar, från 30 till 240 minuter. Förslaget motiveras med antagandet att parkeringsavgifter i centrala Gävle leder till färre besökare.

    Att reglera parkeringsytor med tidsbegränsning är en bra åtgärd som kan öka tillgängligheten för besökare till centrum och andra platser med bil. I dagsläget finns tidsreglering på ett begränsat antal platser, exempelvis max två timmar i röd zon och avgiftsfri parkering med 10–30 minuters tidsgräns på vissa utvalda platser.

    Efterfrågan på parkeringsplatser i centrala Gävle är stor, men antalet platser är begränsat. Avgiftsreglering i kombination med tidsbegränsning används för att balansera tillgång och efterfrågan. Avgiftsreglering innebär även att subventioneringen på parkeringsytor minskar.

    Livsmiljö Gävle anser att förslaget kan motverka kommunens mål. Endast tidsreglering med P-skiva är ofta ineffektivt och kan leda till sämre tillgänglighet, ökad administration och svårigheter att nå hållbarhetsmål. En kombination av tids- och avgiftsreglering, som kommunen redan tillämpar, är ett mer effektivt alternativ.

  • Årsredovisning 2024 omfattar verksamhetsrapport per den sista december 2024 med måluppfyllelse och ett ekonomiskt resultat. Verksamhetsrapporten är upprättad utifrån styrning och stöds anvisningar och redovisar hur målen och uppdrag i verksamhetsplan 2024 har uppfyllts samt visar samhällsbyggnadsnämndens resultat för 2024.

     

  • Intern styrning och kontroll är en viktig del av nämndens systematiska kvalitetsarbete, då den intern styrningen och kontrollen är centrala delar av verksamhets - och ekonomistyrningen och omfattar alla system, processer och rutiner.

    Under 2024 har elva kontrollmoment genomförts under året och dokumentation från utförda kontroller finns förvarade i systemstödet Stratsys.

  • 1. Sektorchefen informerar

    2. Allmän information från ledamöter 

     

  • Syftet med ändringen av detaljplanen är att öka byggrätten för fastigheten Sätra 50:1 för att möjliggöra en uppbyggnad av en nedbrunnen radhuslänga.

    Ärendet handläggs som en ändring av befintlig plan.

    Byggrätten i den befintliga planen överskreds redan när området byggdes på 1970-talet detta har gjort att bygglov inte har kunnat beviljas för uppbyggnad av den radhuslänga som 2023 brann ner. Den nya byggrätten innefattar alla befintliga byggnader inklusive den nedbrunna byggnaden inom fastigheten, vilken gör alla byggnader inom fastigheten blir planenliga.

    Gavlegårdarna ämnar att bygga upp radhuslängan i samma utförande som tidigare och den omkringliggande radhusbebyggelsen.

    Planens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL 4:34 ska upprättas.

    Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

  • Ändring av gällande detaljplan föreslås för del av fastigheten Hedesunda Prästbord 4:23 som är planlagd för bostadsändamål. Syftet med ändringen är att justera byggrätternas tillåtna storlek, byggnadernas höjd och placering samt minsta fastighetsstorlek för att möta dagens behov och standard för bostäder. Planändringen syftar också till att möta platsens risker för översvämning vid höga flöden i närliggande vattendrag.

    Områdena som omfattas av ändringen är redan idag planlagda för nya bostäder. Den förändring som medförs genom förslaget om ändring av detaljplan är att fem fler bostadsfastigheter kan tillskapas i området, att byggnaderna inom respektive fastighet tillåts vara större jämfört med vad gällande detaljplan medger, får placeras lite närmre fastighetsgräns mot granne och att en lägsta marknivå regleras inom den mark där huvudbyggnad placeras, utifrån ny kunskap och nya riktlinjer kopplat till planering i områden med översvämningsrisker. Planändringen säkerställer att tillkommande bebyggelse anpassas till platsens förutsättningar i relation till redan befintlig bebyggelse, översvämningsrisk, områdets karaktär och landskapsbild.

    Planändringens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enligt PBL 4:34 ska upprättas. Bedömningen motiveras av att området redan är planlagt för bostäder och att planarbetet hanterat frågor om översvämningsrisk och anpassning av de justerade byggrätterna.

    Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

  • Syftet med detaljplanen är att skapa byggrätt för en sjökrog med konferens- och övernattningsmöjligheter med utsikt ut mot havet. Området är utpekat som ett s.k. LiS-område för verksamhetsändamål i Översiktsplan Gävle kommun 2030. Syftet med LiS-områden är att skapa landsbygdsutveckling i strandnära lägen och själva utpekandet innebär en möjlighet att använda ytterligare ett särskilt skäl för att ge dispens från strandskyddet.

    Efter den första granskningen så hade väsentliga ändringar skett, därför skickades detaljplanen ut på en till granskning, Granskning 2. Granskning 2 av detaljplanen har genomförts under perioden 25 november – 20 december 2024. Granskning 1 av detaljplanen genomfördes under perioden 6 september – 7 oktober 2024 och samråd under perioden 18 december 2023 – 29 januari 2024. Samrådet kungjordes i lokaltidningarna.

    Länsstyrelsen framför att ett antagande av detaljplanen kan komma att prövas av Länsstyrelsen då den strider mot strandskyddsbestämmelserna. Orsaken till detta är att kommunen och Länsstyrelsen har olika uppfattningar om LiS-området i översiktsplanen.

    Länsstyrelsen ser dock positivt på att bryggan är borttagen ur förslaget men anser dock att det finns en risk för ökad båttrafik från den befintliga småbåtshamnen samt att bebyggelsen kommer att verka avhållande mot allmänhetens tillgång till stranden. Kommunen anser att det är rimligt att anta att de 4 gästplatser i befintlig småbåtshamn (50 båtplatser) kommer att användas mer i och med besöksanläggningen men att dess påverkan är liten eller obetydlig samt att den föreslagna allmänna strandstråket med gångväg/stig bidrar till ökad tillgänglighet för allmänheten.

    Boende framför fortsatt oro kring trafik och påverkan på miljön. Det har även inkommit positiva synpunkter från boende under planprocessen på att planerna innebär en positiv utveckling för ön och att föreslagen verksamhet kompletterar den befintliga småbåtshamnen på ett bra sätt.

    Efter Granskning 2. har planbeskrivningen kompletterats med beskrivning om allmännyttig kvartersmark enligt Lantmäterimyndighetens anvisningar, i övrigt har inga andra ändringar gjorts.

    Eftersom att Länsstyrelsen anser att detaljplanen ej överensstämmer med översiktsplanen och eventuellt kommer att överpröva detaljplanen så anser förvaltningen att detaljplanen är av principiell beskaffenhet och ska därför antas av Kommunfullmäktige.

    Detaljplanen är förenlig med en från allmän synpunkt lämplig markanvändning enligt 3 och 4 kap Miljöbalken, samt för området antagen översiktsplan (enligt kommunen).

    Planen handläggs enligt reglerna för utökat förfarande, plan- och bygglagen 5 kap 7§.

  • 1. Utbildning om kulturmiljövärden kl. 13.00-14.15

    Föredragande: Sari Svedjeholm, Hans-Erik Hansson

    2. Överklagan - Detaljplan för Norr 47:7, Kv Syndicus

    Föredragande: Emma Larsson

     

  • Ärendet gäller bygglov för tillbyggnad av fläktrum under mark på Heliga trefaldighets kyrka samt nybyggnad av miljöhus på fastigheten VÄSTER 31:1, som ligger inom detaljplanelagt område. Tillbyggnaden avser en bruttoarea om 106 kvadratmeter och miljöhuset en byggnadsarea om 26,5 kvadratmeter.

    Ansökan omfattar även anmälan för installation av ventilationssystem och nya hissar samt ändringar av v/a-system och planlösning inne i kyrkobyggnaden. Dessa delar behandlas inte i bygglovet utan inför startbesked.

    För fullständig utredning samt motivering till beslutet utöver det som framgår ovan, se nämndsyttrande med dnr BOB-2024-616 daterat 2025-02-14, med tillhörande underlag vilket motsvarar nämndens dnr 25SBN44.

  • Ärendet gäller ansökan om bygglov för en tillbyggnad om 28 kvadratmeter på det bostadshus som finns inom fastigheten HAGASTRÖM 76:87 (fastigheten). Fastigheten omfattas av en detaljplan från 1961 vilken medger en byggrätt om 130 kvadratmeter för bostadshus och 30 kvadratmeter för garage och uthus. Med F betecknat område får bebyggas endast med hus som uppföres fristående, dock må garage- och uthusbyggnad, om sådan uppföres, sammanbyggas med huvudbyggnad. 39 § Byggnadsstadgan (1959:612), BS, ska tillämpas som planbestämmelse vilket innebär att byggnad ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns om inte särskilda skäl föreligger.

    Samhällsbyggnadsnämnden kan konstatera att bestämmelsen F avser att hus inte ska sammanbyggas med byggnad på annan tomt eller fastighet, men att en bostad kan sammanbyggas med ett garage och ändå anses vara fristående enligt bestämmelsen. Huvudbyggnaden är således att betrakta som fristående men får högst ha en area om 130 kvadratmeter.

    Den aktuella huvudbyggnaden inom fastigheten har en byggnadsarea som uppgår till 156,3 kvadratmeter, vilket innebär en avvikelse om 20,2 % från detaljplanens tillåtna byggrätt samt att byggnaden är placerad direkt i tomtgräns mot granne.

    Bedömningen är att huvudbyggnaden har ett planstridigt utgångsläge och att aktuella avvikelser inte går att godkänna i efterhand med stöd av 9 kap. 30 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, då avvikelser från detaljplanen varken var för sig eller sammantaget kan betraktas som liten.

    Mot denna bakgrund ska ansökan om bygglov för tillbyggnad avslå

  • Ärendet gäller bygglov för tillbyggnader (entrébyggnad och fyra skärmtak), fasadändring samt ändrad användning av verksamhetslokal till livsmedelshandel inom fastigheten SÖRBY URFJÄLL 18:12 (fastigheten), vilken ligger inom detaljplanelagt område.

    Den ändrade användningen avser att den lokal som tidigare inhyste K-rauta nu blir en större butik för livsmedelshandel – ICA Maxi – vilken även kommer att tillhandahålla försäljning av sällanköpsvaror med tillhörande kontor och lager.

    Entrétillbyggnaden kommer att bestå av olika delar med bland annat apotek och förbutik. Entrétillbyggnaden kommer således inhysa en gemensam entré till bl.a. förbutik, Apotek och livsmedelsbutik. Någon livsmedelshandel bedöms inte bedrivas i tillbyggnaden.

    Fastigheten omfattas av en detaljplan från 2004 med bestämmelsen H - handel. Av detaljplanen framgår att den högsta tillåtna byggnadsarean för handel inom området är satt till 13 000 m², varav högst 5 000 m² får avse livsmedelshandel. Högsta tillåtna byggnadshöjd är 6,5 meter.

    Tillbyggnader och fasadändring

    Enligt Livsmiljö Gävles bedömning strider varken tillbyggnaderna eller fasadändringen mot någon bestämmelse i detaljplanen varför bygglov ska beviljas med stöd av 9 kap. 30 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, i dessa delar.

    Ändrad användning till livsmedelshandel

    Av detaljplanen framgår att högsta tillåtna byggnadsarea för livsmedelshandel är 5 000 m2. Livsmedelshandeln inom fastigheten kommer att uppta en byggnadsarea om 5 810 m2, vilket motsvarar den del av användningen som är i byggnadens bottenplan. Trots att det inom byggnadsarean utöver försäljning av livsmedel kommer att tillhandahållas försäljning av sällanköpsvaror samt att delar av lokalen är avsedd för kontor, lager och hygienutrymme kommer den övervägande delen av bruttoaren att vara livsmedelshandel.

    Mot denna bakgrund finner samhällsbyggnadsnämnden att den ändrade användningen strider mot detaljplanen i denna del, varför bygglov inte kan beviljas med stöd av 9 kap. 30 § PBL. Vid en sammantagen bedömning får dock aktuell avvikelse från detaljplanen anses vara förenlig med planens syfte och betraktas som en liten avvikelse enligt 9 kap. 31 b § PBL.

    Även om delar av entrétillbyggnaden skulle anses tillhöra livsmedelshandeln påverkar inte detta bedömningen av att avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte.

    Samlad bedömning av avvikelser

    Med hänsyn till att det tidigare har godtagits en avvikelse gällande befintlig byggnads byggnadshöjd med 0,7 meter behöver en samlad bedömning göras av den aktuella avvikelsen och den tidigare godtagna avvikelsen för befintlig byggnad.

    Den aktuella byggnaden avviker således från detaljplanen både gällande högsta tillåtna byggnadshöjd som högsta tillåtna byggnadsarea för användningen livsmedelshandel.

    Enligt samhällsbyggnadsnämndens bedömning är varken den överskridna byggnadshöjden eller användningen något som omgivningen på ett märkbart sätt kommer att kunna betrakta. Den avvikande byggnadshöjden om 0,7 meter i ett område avsett för handel kan inte påverka karaktären på den omgivande miljön i området och innebär inte heller någon betydande olägenhet för omgivningen. Med hänsyn till att den nya entrétillbyggnaden dessutom kommer att placeras framför befintlig byggnad blir inte den avvikande byggnadshöjden framträdande för gemeneman. Eftersom detaljplanen tillåter livsmedelshandel kommer inte heller den avvikande användningen att påverka vare sig besökare eller övriga aktörer inom området. Den ändrade användningens omfattning ryms dessutom inom den totala tillåtna byggrätten för fastigheten och medför inte någon ökad omgivningspåverkan.

    Vid en samlad bedömning finner samhällsbyggnadsnämnden att de aktuella avvikelserna från detaljplanen sammantaget är en sådan liten avvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte.

    Bygglov ska därmed beviljas även för den ändrade användningen till livsmedelshandel i enlighet med ansökan med stöd av 9 kap. 31 d § PBL. Bygglovet har dock förenats med villkor. Sökta åtgärder strider inte heller mot övriga krav i PBL.

    Beslutsmotivering

    För fullständig utredning samt motivering till beslutet utöver det som framgår ovan, se Nämndsyttrande med dnr BOB-2024-1162 daterat 2025-02-04, med tillhörande underlag, vilket motsvarar nämndens dnr 25SBN41-20.

  •   16

    Bygglov för tillbyggnad och ombyggnad av offentlig lokal samt nybyggnad av servicebyggnader och stödmurar, rivningslov för rivning av befintliga byggnader och marklov

  •   17

    XX – XX, Lovföreläggande, åtgärdsföreläggande, rättelseföreläggande samt delavslut gällande ekonomibyggnad

  • Information om enheten

    Föredragande: Patrik Gustavsson

  • Miljö och hälsa upprättar årligen en tillsynsplan enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

    Samtliga medarbetare inom verksamheten har deltagit i arbetet med tillsynsplanen 2025.

    Tillsynsplanen är ett viktigt strategiskt styrdokument och anger hur tillsynen årligen prioriteras med hänsyn till givna resurser. Planen fastställer tillsynens omfattning och inriktning, vilket ger tydlighet och förbättrar samarbete inom organisationen. Det skapar även tydlighet mot medborgarna och mellan nämnd och sektor. Tillsynsarbetet blir även genom planen mer framträdande och synligt.

    ·       Vilka resurser har vi?

    ·       Vilken tillsyn ska vi prioritera?

    ·       Vilken tillsyn bör vi prioritera bort?

    ·       Vilka konsekvenser får det?

     

     

  • En kommun får enligt 3 kap. 8 § ordningslagen (1993:1617) meddela lokala ordningsföreskrifter. Föreskrifterna antas av kommunfullmäktige med stöd av 1 § förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen (1993:1617).

    Enligt samhällsbyggnadsnämndens reglemente ansvarar samhällsbyggnadsnämnden för de uppgifter som ankommer på kommunen enligt ordningslagen och de föreskrifter som meddelats med stöd härav.

    De nu gällande torghandelsföreskrifterna antogs av fullmäktige 2020-06-15, § 15. Verksamheten Tekniska, Livsmiljö Gävle, har gjort en översyn av torghandelsföreskrifterna och föreslår vissa ändringar.

    De främsta ändringarna är att tider för försäljning, lastning och lossning samt iordningsställande av torgplatserna ändras. Ändringen är motiverad dels för att främja att torghandel sker under tider då många personer är i rörelse på och runt torgen, dels att skapa enhetlighet i föreskrifterna. Upplåtelsetiderna föreslås också ändras för att skapa bättre tillgänglighet och öka förutsebarheten. För fasta torgplatser föreslås upplåtelsetiden vara minst 3 månader till högst 1 år (kalenderår). För tillfälliga torgplatser förslås upplåtelsetiden vara minst 1 dag och högst 30 dagar i följd. Tilldelning av torgplats ska liksom tidigare ske i turordning när ansökningar inkommit. I undantagsfall ska lottning kunna ske om kommunen finner det lämpligare för att möjliggöra rättvis tilldelning, bland annat i de fall det är svårt att säkerställa vilken turordning ansökningar inkommit.

    Förslaget omfattar även införande att kreditprövning kan ske i syfte att bedöma torghandlares skötsamhet och säkerställa att ordningen på salutorg upprätthålls. Vidare föreslås krav på hur kommunens elanslutningar får nyttjas och att tillståndshavaren ansvarar för att elanslutning och utrustning hanteras på ett säkert sätt.

    Föreskrifter som reglerar torgstånds utformning och hur exponeringen av varor får ske föreslås utgå. Anledningen är att sådana regleringar inte bedöms utgöra en fråga om allmän ordning på salutorget. Krav på att torghandlare ska inneha bevis om F-skatt föreslås utgå mot bakgrund dels av att inte samtliga torghandlare behöver ha bevis om F-skatt, dels bedöms det inte vara en fråga om allmän ordning på salutorgen. Avslutningsvis föreslås föreskriften om att ledig torgplats annonseras på kommunens hemsida också tas bort. Huruvida annonsering sker på visst sätt på kommunens hemsida bedöms inte utgöra en fråga om allmän ordning på salutorgen.

    Övriga ändringar är av redaktionell karaktär i syfte att skapa enhetliga torghandelsföreskrifter. 

     

  • Gävle kommun har i dagsläget 82st lekplatser i egen förvaltning. Utöver det finns 8st lekplatser med privata upplåtelseavtal samt ett större antal lekplatser som förvaltas av GFAB och Gavlegårdarna.

    De senaste fem åren har 19 st lekplatser lämnats över till vår driftorganisation efter ny-, om- eller tillbyggnation.

    Vid all ny- och ombyggnation följer Gävle kommun de rekommendationer som finns i BBR om tillgängliggörande av lekplatser. Vi följer också aktuella råd och trender när det gäller materialval, utrustning, lekvärden och universell design.

    Bland de 19st bör nämnas lekplatsen i Södra Sätraängarna som är utformad med extra fokus på tillgänglighet och är tänkt att fungera som kommunens särskilt tillgängliga lekplats.

    Utöver de senaste årens 19st lekplatsprojekt finns flertalet äldre lekplatser med någon form av tillgänglighetsanpassning.

    Vi har också 9st lekplatser med studsmatta dit man som rullstolsbunden, i de flesta fall, kan ledas med assistans, och få en varsamt studsig upplevelse.

    Dialoger med funktionsrättsrådet görs när strategier och riktlinjer antas och även i enstaka fall i specifika projekt.

    På Gavle.se samlas information om Gävles lekplatser. Vi kontrollerar och uppdaterar sidan två gånger per år. Här anger vi lekplatsens adress, vilken utrustning som finns, dess storlek och graden av tillgänglighetsanpassning. Vi länkar också här till eventuella förstudier och planer för ombyggnationer.

  • E-petitionen Röj upp Rudsjön inkom 24-11-14 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren föreslår att Rudsjön ska röjas upp.

    Rudsjön är näringsrik och befinnner sig i en naturlig igenväxningsfas. Sjön är inte mer än 1-1,5 m djup. Rudsjön är enligt Gävle fågelklubb Gästriklands fågelrikaste inlandsvatten där den rika undervattensvegetationen är en viktig faktor. Skötselåtgärder utöver viss vassröjning kan få stor negativ påverkan på växt- och djurlivet. Rudsjön ingår i kommunens reservatsutredningsområde Holmsundsskogen.

    Det är Billerud skog och industri AB som äger området och som ansvarar för skötseln. Kommunen har kännedom om att Billerud tidigare utfört vassröjning, men det är oklart hur det ser ut idag. För några år sedan avverkades ett antal boträd där en skarvkoloni börjat etablera sig då skarven sågs som ett hot mot den biologiska mångfalden i området.

    Kultur och fritid har motionsspår i området, på Billeruds mark, och röjer där precis intill spåren.

    Sammantaget anser Livsmiljö Gävle att samhällsbyggnadsnämnden beslutar att avslå e-petitionen utifrån att Gävle kommun inte äger eller förvaltar marken som avses.

  • E-petitionen inkom 24-08-26 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Utifrån att det finns begränsat med lekplatser för hundar i centrala Gävle samtidigt som intresset borde vara stort önskar förslagsställaren en ny hundlekplats i Boulognern.

    2021 beslutades Gävle hundrastgårdsprogram av samhällsbyggnadsnämnden. Programmet är ett planeringsunderlag för Gävle kommuns framtida åtgärder kring hundrastgårdar och under framtagandet av programmet hölls en medborgardialog för att samla in gävlebornas åsikter. Hundrastgårdsprogrammet anger att en ny aktivitetshundrastgård ska anläggas centralt i Gävle.

    För närvarande är programmet pausat och saknar finansiering varför inga åtgärder rörande hundrastgårdar är aktuella.

    Sammanfattat anser Livsmiljö Gävle att samhällsbyggnadsnämnden avslår e-petitionen utifrån att hundrastgårdsprogrammet är pausat.

  • E-petitionen inkom 24-11-05 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren önskar att hundrastgården vid järnvägsstationen flyttas till Boulognerskogen då hundrastgårdarna vid järnvägsstationen och den vid Öster ligger nära varandra. Det finns behov av en rastgård av lite större modell mot Boulognerskogen eller i närheten.

    Förslagsställaren påpekar också att hundrastgården vid Gammelbron behöver översyn. Trädet där har dött och man skulle kunna ta bort den och de stora rötterna. Det finns också ett stort hål mitt i hundrastgården.

    2021 beslutades Gävle hundrastgårdsprogram av samhällsbyggnadsnämnden. Programmet är ett planeringsunderlag för Gävle kommuns framtida åtgärder kring hundrastgårdar och under framtagandet av programmet hölls en medborgardialog för att samla in gävlebornas åsikter. Hundrastgårdsprogrammet föreslår att en ny aktivitetshundrastgård ska anläggas centralt i Gävle samt att hundrastgården vid Hamntorget ska utgå. Även hundrastgården vid Gammelbron föreslås utgå. Kommunens driftenhet har trädet i hundrastgården vid Gammelbron under uppsikt. Då döda träd håller höga biologiska värden tas trädet inte ned förrän det utgör en fara.

    För närvarande är programmet pausat och saknar finansiering varför inga åtgärder, utöver rena driftåtgärder, för hundrastgårdar är aktuella.

    Sammanfattat anser Livsmiljö Gävle att samhällsbyggnadsnämnden avslår e-petitionen utifrån att hundrastgårdsprogrammet är pausat.

     

  • E-petitionen 24KS495 inkom 24-08-13 till Gävle kommun. Styrning och stöd Gävle har skickat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut.

    Förslagsställaren föreslår att en ny trafikplats på E4 med koppling till väg 567 (Oslättforsvägen) byggs med motiveringen att trafikflöden genom Forsby förväntas minska.

    E4:an är en nationell stomväg. Planering, byggnation och finansiering hanteras av Trafikverket inom ramen för nationell plan. Gävle kommun har möjlighet att lämna inspel till revidering av nationell plan till Trafikverket.

    Trafikverket prioriterar åtgärder i nationell plan mot varandra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv samt i förhållande till de transportpolitiska målen. Livsmiljö Gävles anser att föreslagen åtgärd inte är motiverat ur ett samhällsekonomiskt perspektiv då nyttan i förhållande till investeringskostnad är marginell. Förslaget kommer ur det perspektivet hamna i lågt i prioritetsordningen.

    Sammanfattat anser Livsmiljö Gävle att samhällsbyggnadsnämnden att föreslagen åtgärd inte ska lämnas till Trafikverket inför kommande revidering av nationell plan.

  • Förslagsställaren framhäver att:

    Vi pensionärer betalar reducerat pris på bussar och då tycker jag att även lördag och söndag borde gälla samma tider 09.00-15.00 många har sina nära och kära på avstånd och har bara möjlighet att träffas en stund på helger.

    X-trafik menar att kostnaden för en förlängning av giltigheten kräver ytterligare utredning. Det är svårt att ge en kostnad utan ett uppdrag, det kan bara göras antaganden i dagsläget. Gävle kommun betalar ungefär 20 kronor för varje resa som genomförs med stadsbusstrafiken och 30 kronor på landsbygdstrafiken.

    Ju fler resor som registreras på 65+ biljetten desto högre blir kostnaden för kommunen. Gävle kommun står inför stora besparingskrav. Därför är det inte möjligt att utöka erbjudandet på 65+biljetten till att även gälla alla dagar fram till kl.15:00.

     

  • Koncerngemensam vinterupphandling

    Föredragande: Johan Larsson

  • Moderaterna har inkommit med ett initiativärende med följande lydelse:

    De få ställplatser för husbilar efter Södra Skeppsbron är populära och oftast fullbelagda, även på vintern. I anslutning finns Gävle gästhamn och tillhörande servicehus samt andra faciliteter. Det har riktats kritik från husbilsägare att det finns för få platser. Därmed har de sökt sig till andra orter vid semesterresor eller för ett stopp över natten.

    Gävle ska vara ett självklart turistmål som ska vara okomplicerat att besöka. Att locka turister till staden bidrar till en levande stadskärna och besökare till näringslivet.

    Med anledning av ovanstående yrkar vi att Samhällsbyggnadsnämnden beslutar:

    att    ge Livsmiljö Gävle i uppdrag att utreda möjligheten att utöka antalet ställplatser för husbilar i kommunen till sommaren 2025.

  •   29

    Redovisning av anmälningsärenden 2025

  • Samhällsbyggnadsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens delegeringsordning, dnr 24SBN302. Dessa beslut ska redovisas till Samhällsbyggnadsnämnden. Redovisningen innebär inte att Samhällsbyggnadsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Samhällsbyggnadsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

    Anmälan av beslut fattade enligt beviljad delegation gäller: 11 Dispenser från LTF och TRF november 2024, 12 Dispenser från LTF och TRF december 2024, Hemlingby 19:1 - Tillstånd för utökade byggvägar enligt gällande föreskrifter för Hemlingby naturvårdsområde (tillfälliga byggvägar i Mon-projektet), Lokala trafikföreskrifter nov 2024, Delegationsbeslut Färdtjänst januari 2025, Delegationsbeslut Riksfärdtjänst januari 2025, Delegationsbeslut Parkeringstillstånd januari 2025, Delegationsbeslut Skolskjuts januari 2025, Delegationsbeslut miljö & hälsa januari 2025, Delegationsbeslut bygglov januari, Delegationsbeslut bostadsanpassningsbidrag januari, Delegationsbeslut bostadsförturer januari.

    Besluten är förtecknade i separat lista. Listan finns som bilaga till protokollet.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.