Möte 2025-03-26
-
Lokal: Förvaltningshuset
Datum: 1 april
Förslag: Hans Södergren (SD)
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
Beredning har ägt rum onsdag 12 mars 2025 kl. 9:00-15:11 med ordförande Anders Ekman (C), 1:e vice ordförande Elin Lundgren (S), 2:e vice ordförande Mikael Brodin (M), sektorchef Eva Jackson, nämndsamordnare Anette Paulsen samt föredragande tjänstepersoner.
-
4
Föregående protokoll
-
Förslagsställaren föreslår att del av Gamla Bönavägen, mellan Västra Lindbackavägen och Frideborgsvägen stängs av för motorfordon alternativt att speglar och ordentliga farthinder för bilar placeras längs sträckan.
Förslagsställaren bedömer att fler bilar och barn använder vägen och att bilarna håller hög hastighet. Gående, cyklister och golfbilar delar på en smal trottoarremsa under tunneln, där är det svårt att mötas och sikten är skymd från bägge håll. Ett steg åt sidan eller en väjning på cykel innebär att barnet hamnar i vägbanan menar förslagsställaren.
Gävle kommun har tidigare hanterat liknande e-petitioner längs denna sträcka. Gävle kommun gjorde motortrafikförbud längs sträckan år 2013. Men på grund av låg efterlevnad togs vägmärket bort. Varningslinjer på gång- och cykelbana innan tunneln genomfördes 2018 och år 2021 sattes belysning upp för att belysa ner mot tunneln.
Livsmiljö planerar därför att utreda lämpliga åtgärder för förbättrad trafiksäkerhet på platsen.
-
Förslagsställaren lyfter fram att gå till hållplats Nygårdarna för att ta buss 12 känns obehagligt. Att gå över Korsnäsvägen är högt trafikerad av buss och personbilar som ofta kör i väldigt hög fart. Det finns inte några markerade övergångsställen till varken hållplats Nygårdarna eller hållplats Fliskär och upplevs otäckt när barn ska till förskola eller skola.
Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anse e-petitionen besvarad och åtgärden ska läggas in som en åtgärd likt övriga inkomna önskemål om övergångsställen i kommunens samlade lista för nästa prioritering och revidering av Handlingsplan för trafiksäkerhet och framkomlighet eller Handlingsplan för kollektivtrafik. -
Månadsrapport till nämnd februari 2025 omfattar resultatet per februari månad och årsprognos för samhällsbyggnadsnämnden.
-
Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i december 2021 (21SBN364) att ingå samverkansavtal med Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd, Sandvikens kommun (nedan VGS) gällande jävsärenden under en försöksperiod på två år. Avtalet löpte ut 2023-12-31. Avtalet reglerade enbart handläggning och inte beslutsfattande. För det fall att samhällsbyggnadsnämnden skulle vara jävig gällde och gäller alltjämt att beslut i ärenden fattas av jävsnämnden.
Vid arbetet med förnyelse av avtalet har önskemål väckts om att konstruera avtalet som personalutlåning i stället för utbyte av händläggningstjänst. På det sättet stannar ärendet formellt inom myndigheten.
Avtalet har också utvidgats till att omfatta syftet behov vid arbetstoppar. Ingen av parterna förbinder sig att låna ut personal, utan det sker helt i mån av utrymme. Arbetsmiljön för övrig personal bedöms därför inte påverkas menligt. Det föreliggande avtalsförslaget är samverkat med de fackliga organisationerna.
-
1. Sektorchefen informerar
2. Information om hur Livsmiljö arbetar med Barnkonventionen, Eva Jackson
3. Allmän information från ledamöter
-
Gavlegårdarna har inkommit med en förfrågan om att få uppföra ett LSS-boende (gruppboende) med 6 lägenheter i två plan i anslutning till sina flerfamiljshus invid Pukslagarvägen i Bomhus.
Förfrågan har sitt ursprung i att det idag råder brist på gruppbostäder och i Gävle kommun ser man ett behov av ytterligare ca 10 nya gruppbostäder på tio års sikt.
Marken där gruppboendet avses placeras ägs idag av Gävle kommun. Samhällsbyggnadsutskottet har 2025-02-20 beslutat att markanvisa aktuell del av Järvsta 16:5 till Gavlegårdarna och att ett markanvisningsavtal ska upprättas.
För området gäller fördjupad översiktsplan Gävle stad 2025 och ligger inom område utpekat för bostadsutveckling (B.B.5). Detaljplan saknas för aktuellt område och för intilliggande flerfamiljshus.
Livsmiljö Gävle anser att aktuell ansökan om planbesked lämplig att pröva vidare i en detaljplan. Bedömningen grundar sig dels förfrågans karaktär, där en samhällsviktig funktion behöver tillskapas, dels att platsen bedöms lämplig för ändamålet. Den idé som ligger till grund för ansökan är väl utformad och ändamålsenlig. Det är positivt att det föreslagna gruppboendet samspelar med redan uppförda flerfamiljshus och samnyttjar vissa funktioner så som in- och utfart, parkeringar etc. Det vore sammantaget positivt om de idag uppförda flerfamiljshusen invid Pukslagarvägens östra sida inkluderas i ett kommande planarbete för att tillskapa en långsiktigt hållbar fungerande helhet för hela bebyggelsegruppen på östra sidan om Pukslagarvägen.
-
Inom aktuell fastighet finns idag ett bostadshus och två komplementbyggnader. Fastighetsägaren har inkommit med ansökan om att bygga ut befintligt bostadshus ca 25 kvm och en av de befintliga komplementbyggnaderna med ca 50 kvm. Gällande detaljplan tillåter dock inte att byggnaderna byggs ut enligt fastighetsägarens önskemål, önskade ytor för utbyggnader begränsas av prickmark i detaljplanen.
För området gäller fördjupad översiktsplan för Gävle stad som inte anger någon särskild utveckling för området. Gällande detaljplan från 1983 anger bostadsändamål. Byggrätten är begränsad till att 1/5 av fastigheten får bebyggas, högst en huvudbyggnad och ett uthus får finnas samt att utfartsförbud gäller för del av fastighetsgränsen mot Hillevägen. Önskade utbyggnader innebär att man även fortsatt kommer klara att högst 1/5 av fastigheten bebyggs. Vid ett kommande detaljplanearbete behöver, utöver justering av prickmarkens utbredning, justering av utfartsförbudets omfattning samt antalet tillåtna byggnader inom fastigheten göras så att befintliga byggnader blir planenliga.
Sammantaget är Livsmiljö Gävle positiva till aktuell ansökan om planbesked och ser att det finns förutsättningar att förändra utbredningen av byggrätten i enlighet med föreslagen beskrivning som redovisas i ansökan. Exakt utbredning av möjliga byggrätter behöver studeras vidare utifrån platsens förutsättningar och utifrån kundens önskemål i ett kommande planarbete.
-
Planens syfte är att bebygga fastigheten Markheden 4:55 med ny bostadsbebyggelse som kan ersätta äldre bostadsbebyggelse. Omgivande gator samt naturmark säkerställs som allmän platsmark.
Planförslaget innebär att sju byggnader kan uppföras i fyra respektive fem våningar. En högre bebyggelse möjliggörs mot öster och det öppnare landskapet med E16. Dessa byggnader får även en ny placering parallellt med E16. Byggnaderna mot väster blir något lägre för att anpassas till omgivande flerbostadshusbebyggelse. Dessa placeras även ungefär på samma plats som tidigare bebyggelse. Genom reglerad placering av den nya bebyggelsen skapas möjlighet till goda utemiljöer med acceptabel ljudmiljö.
Större träd, framför allt tallar, skyddas och avses bevaras för att bibehålla karaktären i området och minska den planerade bebyggelsens påverkan på landskapsbilden.
Ett genomförande av detaljplanen skapar en ny struktur av bebyggelsen samtidigt som den samspelar med sin omgivning då ursprunglig placering av byggnader till stor del bibehålls. Då planområdet varit bebyggt med bostäder sedan 1960-talet bedöms inte konsekvenserna vid ett genomförande vara betydande.
Planens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL 4:34 ska upprättas. Inga gällande miljökvalitetsnormer bedöms överskridas och detaljplanens genomförande är i linje med relevanta miljömål. Ny bebyggelse kommer att behöva ta hänsyn till natur- och kulturvärden, genom bland annat placering samt bevarande av befintliga stora träd i området.
Planen är förenlig med gällande översiktsplan.
-
Planens syfte är att fastlägga befintlig markanvändning och möjliggöra fastighetsbildning.
Planområdet ligger direkt väster om Johannes värmekraftverk och utgörs av det område som Gävle kraftvärmeverk arrenderar av kommunen idag för sin bränslelagring.
I stället för att arrendera området kommer Gävle kraftvärmeverk att köpa arrendeområdet och införliva området med deras fastighet Andersberg 14:15. För att möjliggöra avstyckning och fastighetsreglering behöver därför området detaljplaneläggas.
Planens genomförande bedöms inte medföra sådan betydande miljöpåverkan att miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL 4:34 ska upprättas.
Detaljplanen är enbart av administrativ karaktär och dess verksamhet har redan prövats i det miljötillstånd som finns för anläggningen.
Planen är förenlig med gällande översiktsplan.
-
Planens syfte är att möjliggöra för ett nytt bostadsområde med radhus och/eller parhus. Den nya bebyggelsens placering och utformning ska knyta an till platsen och omgivande bebyggelse. Bostadsområdet ska innehålla grönytor som både säkerställer grönstrukturvärden, möjliggör ekologiska kopplingar genom området samt ger ytor för rekreation och lek. Grönytorna rymmer också ytor för hantering av större regn.
Planen har varit ute på samråd under perioden 4 juni – 4 juli 2024 och granskning under perioden 22 november – 13 december 2024.
Under samrådet yttrade sig Länsstyrelsen om att buller och geoteknik behövde lösas och att prövning av kommunens beslut att anta detaljplanen annars skulle kunna ske. Synpunkter inkom även kring vattentäkten, dagvattenhantering, grönska och naturvärden, arkitektur och trafik.
Efter samrådet kompletterades plankartan med ett u-område, ändrad bestämmelse som reglerar bulleråtgärder och utökad byggrätt inom del av korsmarken. Planbeskrivningen kompletterades med resonemang och bedömningar kring buller, risker erosion och skred, dagvattenhantering, vattenskyddsområdet, resultatet av fågel- och fladdermusinventeringarna, fastighetsrättsliga frågor om avstyckningar och biltrafiken.
Under granskningen kom rekommendationer kring fåglar och fladdermöss från Länsstyrelsen samt synpunkter på dagvattenhanteringen från Gävle Vatten. Efter granskningen har förtydliganden gjorts i planbeskrivningen kring gångvägar och dagvattenhantering. På plankartan har en breddning med 1 meter gjorts för alla u-områden.
Detaljplanen är förenlig med en från allmän synpunkt lämplig markanvändning enligt 3 och 4 kap Miljöbalken, samt för området antagen översiktsplan.
Planen handläggs enligt reglerna för standardförfarande, plan- och bygglagen 5 kap 6§.”
-
Detaljplanen för Oppala 2:7, Västerrönningen antogs av Samhällsbyggnadsnämnden 2024-08-28. Mark- och miljödomstolen har förelagt kommunen att inkomma med yttrande över det som står i överklagan.
Kommunen bemöter domstolens föreläggande genom att beskriva bakgrunden till bedömningarna och det som legat till grund för ställningstaganden i detaljplanen.
-
1. Information inför kommande beslut på nämnden i april
Föredragande: Sari Svedjeholm
2. Information gällande inkomna yttranden för Dp Lund 9:2, Lundbyvägen 22
Föredragande: Johanna Sundqvist
-
Ärendet gäller ändrad färgsättning på den äldre teaterbyggnadens fasader och tak samt ändrad färgsättning på detaljer för folkteaterns byggnad samt sammanbindande länk. Förändringen bedöms uppfylla plan- och bygglagens regler samt detaljplanens bestämmelser.
För fullständig utredning samt motivering till beslutet utöver, det som framgår ovan se Nämndsyttrande med dnr BOB-2025-167 daterat 2025-03-17, med tillhörande underlag, vilket motsvarar nämndens dnr 25SBN97.
-
Gävle kommun har av Regeringskansliet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över remissen En snabbare utbyggnad av häkten och anstalter. (Ds 2024:25)
Det råder stor brist på häktes- och anstaltsplatser i Sverige och behovet av platser väntas öka. Promemorian gällande en förändring av Plan- och bygglagen (2010:900) för att underlätta utbyggnaden av Sveriges häkten och anstalter. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en snabbare, flexiblare och mer effektiv utbyggnad av fler häkten och anstalter på såväl kort som längre sikt.
Förslaget innebär bland annat att tillfälliga bygglov ska kunna beviljas i högst 20 år och att kravet på tillfällighet tas bort.
Förslaget innebär även att andra typer av avvikelser ska kunna beviljas om nämnden bedömer det lämpligt. Förändringarna gäller bebyggelsens placering, utformning eller omfattning.
De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 december 2025.
Hänvisar även till Gävle kommuns remissvar i sin helhet.
-
Ärendet gäller bygglov för nybyggnad av vårdboende och växthus, samt rivningslov för befintliga byggnader på fastigheten HAGASTRÖM 80:2, som ligger inom detaljplanelagt område. Vårdboendet avser en bruttoarea om 5 608 kvadratmeter. Det fristående förrådet och växthuset har en byggnadsarea om 80 respektive 19 kvadratmeter.
-
20
VALBO-VÄSTBYGGEBY 1:6 - Förhandsbesked för nybyggnad av bostäder
-
Ärendet gäller bygglov för nybyggnad av transformatorstation på fastigheten NORR 2:1, som ligger inom detaljplanelagt område. Åtgärden avser en byggnadsarea om 22 kvadratmeter. Prefabricerad nätstation. Fasad redovisad i betong, kulör NCS S2502-Y och takmaterial plåt, kulör NCS S9000-N.
Ansökan inkom 2025-02-11 och var fullständig 2025-02-14.
-
22
XX – Åtgärdsföreläggande ovårdad byggnad
-
23
XX – Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
Moderaterna har inkommit med ett initiativärende med följande lydelse:
De få ställplatser för husbilar efter Södra Skeppsbron är populära och oftast fullbelagda, även på vintern. I anslutning finns Gävle gästhamn och tillhörande servicehus samt andra faciliteter. Det har riktats kritik från husbilsägare att det finns för få platser. Därmed har de sökt sig till andra orter vid semesterresor eller för ett stopp över natten.
Gävle ska vara ett självklart turistmål som ska vara okomplicerat att besöka. Att locka turister till staden bidrar till en levande stadskärna och besökare till näringslivet.
Med anledning av ovanstående yrkar vi att Samhällsbyggnadsnämnden beslutar:
att ge Livsmiljö Gävle i uppdrag att utreda möjligheten att utöka antalet ställplatser för husbilar i kommunen till sommaren 2025.
-
Vänsterpartiet har genom Maritha Johansson inkommit med en motion med förslag att öka antalet fruktträd och bärbuskar i Gävle kommuns parker.
Vid nybyggnation av parker och lekplatser strävar Livsmiljö att stärka det naturpedagogiska värdet på platsen, grön och blåstrukturer i staden är viktiga platser för kunskap och utbildning. Förmågan att förstå strukturer och processer i landskapet och att känna igen växter och djur kan bidra till att människor får en närmare kontakt med sin närmiljö och till naturen. Att välja blommande perenner som gynnar nyttoinsekter och även att plantera buskar och träd som ger frukt bidrar till den förståelsen.
Vid nyplantering och utbyte av befintligt växtmaterial sker alltid en avvägning i artval utifrån platsens förutsättningar. Markföroreningar, i direkt anslutning till trafikerade gator och intill hårdgjorda ytor är faktorer som gör det olämpligt att plantera något som kan ätas. Att exempelvis plantera ett äppelträd innebär även mer skötsel i och med att fallfrukten måste tas om hand och platsen måste vara lämpad för att fallfrukt kan ligga kvar på marken under en tid.
Bärande och blommande träd och buskar finns i utvalda parker i Gävle kommun. Vid Stora Vall och Valls hage finns stora uppvuxna äppelträd som är fria för allmänheten att plocka från. Bärande buskar har planterats vid flera lekplatser bland annat Linbacka lek, Stureborg lek, Skogsfruparken, Snickarvägen, Södra Sätraängarna, Pingeltorp lek och Vävareparken. Vidare finns diverse planteringar runt om i Gävle med blåbärstry, amelanchier och aronia som även är ätbara. Ett kartunderlag som visar vilka platser det finns möjlighet för allmänheten att plocka bär och frukter på är under arbete och kommer senare publiceras på gavle.se.
-
Sverigedemokraterna har genom Mattias Eriksson Falk inkommit med en motion med förslag att två grönytor vid Vikingaskolan i Bomhus ska belysas. Grönytorna används av barn under raster och skoltid och en önskan är att dessa finns tillgängliga för spontanidrott även efter skoltid.
De två aktivitetsytorna som ligger i närmast anslutning till Vikingaskolan används främst av skolverksamheten, se placering i figur nedan. Den norra aktivitetsplatsen (nr 1) är belägen på GFABs mark och den södra (nr 2) är belägen på Gävle kommuns mark och är anlagd av Gavlefastigheter. Varken nr 1 och 2 ingår i kommunens drift och underhåll och Livsmiljö kommer därav inte investera i belysning för aktivitetsplatserna. I dialog med GFAB framkom att de inte har planerat för att belysa aktivitetsplats nr 1.I trygghetsvandringen som genomfördes i Bomhus 2022 uppmärksammades en trasig armatur längs med GC vägen som går mellan Vikingskolan och aktivitetsplats nr 2. All drift och underhåll av belysningspunkter utförs av Gävle energi och trasig belysning har åtgärdats. Armaturerna har även bytts ut till LED belysning längs med denna sträcka och andra platser i området.
För allmänhetens behov att utöva spontanidrott finns en belyst fotbollsplan (nr 4) väster om Vikingaskolan intill lekplats Solhjulet och en belyst basketplan (nr 3).
Livsmiljö strävar efter en god fördelning av belysta aktivitetsytor för hela kommunen och ser inget behov att belysa fler aktivitetsplatser i Bomhus i dagsläget.
-
2024-10-22 inkom E-petition #321918 till Tekniska, sektor Livsmiljö. Förslagsställaren önskar att kommunen ser över möjligheterna till återupplivning av de gamla motionsspåren i skogen vid Selggrensgården (Sanatorievägen 17). Hen menar att området skulle kunna bli en perfekt mindre yta för motion/lek/styrketräning och att upptagningsområdet är stort med alla intilliggande bostadsområden samt för de som besöker Testebovallen för diverse idrott, där även parkeringsytor finns.
Handläggarens bedömning
Önskemålet överensstämmer till stor del med den behovskartläggning som Tekniska gjorde 2021-2023 över nya lek- och aktivitetsytor. För närvarande finns dock inga medel för nyinvestering i aktivitets- eller lekplatser men vi tar med oss önskemålet till framtida planering och prioritering där det bedöms tillsammans med andra behov i kommunens investeringsplan.
-
2024-11-14 inkom E-petition #339846 till Tekniska, sektor Livsmiljö. Förslagsställaren önskar en hundrastgård bakom Fjärran Höjder, på den gamla tennisplanen som finns där. Det finns ingen rastgård på söder menar hen, bara den vid H.Trefaldighetskyrka som hen anser är olämplig, och närmaste andra ligger i Andersberg vilket är för långt bort.
Handläggarens bedömning
Tekniska har tidigare utrett situationen för hundrastgårdar och tagit fram ett program samt ett förslag på handlingsplan som visar var bl.a. nya hundrastgårdar ska anläggas. Enligt målbilden ska en aktivitetshundrastgård tillkomma antingen vid eller strax bredvid den utpekade platsen. I nuvarande ekonomiska läge finns dock tyvärr inte medlen att anlägga någon hundrastgård vid Fjärran höjder, och när medel finns igen kommer behovet att vägas mot andra investeringsbehov. Det är därför inte möjligt att säga om/när en hundrastgård kommer att anläggas vid den utpekade platsen.
-
Förslagsställaren föreslår att busshållplatsen Forsbyvägen ska komma tillbaka, den fanns tidigare vid korsningen Hjortstigen/Forsbyvägen. Förslagsställaren menar att det är långt att gå mellan hållplatsen Furumovägen och hållplatsen Strömsbro skola, samt att det då blir en hållplats nära Coop Triangeln.
Hållplatsen Forsbyvägen togs bort år 2018 med anledningen att den låg för nära korsningen, Hjortstigen/Forsbyvägen. Det uppstod trafikfarliga situationer och framkomlighetsproblem i samband med hållplatsens läge. Därav borttagandet av hållplatsen. X-trafik anser att Forsbyvägen inte ska återinrättas, den låg alldeles för nära korsningen för att det skulle fungera med trafikflödet.
Enligt Gävle kommuns Kollektivtrafikstrategi bör inte hållplatsers läge vara närmare än 300–400 meter från varandra. Detta för att bussens körtid ska vara så effektiv som möjligt.
För resenärer längs linje 3 finns en befintlig hållplats mellan Furumovägen och Strömsbro skola, hållplats Nybyggarvägen som har endast cirka 300 meter till Coop Triangeln. I övrigt finns det en närmare hållplats till affären med cirka 100 meter, och den heter Triangeln. Det är linje 11 som trafikerar där hållplatsen Triangeln.
Forsbyvägens hållplats kommer därav inte återinrättas igen på samma plats.
-
Förslagsställaren beskriver att utmed Bäckvägen finns det en gång- och cykelväg som anses farlig mellan Bäck och Ludvigsbergsskolan med bakgrund av att den går precis bredvid körbanan. Det efterfrågas ett räcke eller annan typ av avgränsning. Oron om att ett barn eller annan oskyddad trafikant skulle köra av gång- och cykelvägen ner på körbanan skulle konsekvenserna bli katastrofala.
Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anse e-petitionen besvarad och del av aktuell sträcka söder om bron har lagts in i årets prioritering och revidering av åtgärder för gång- och cykelvägsåtgärder i kommunens Handlingsplan för trafiksäkerhet och framkomlighet där del som inte har kantstensseparering ska förses med kantsten förutom vid infart till bostadsfastighet.
Åtgärden finns med i årets revidering av Handlingsplan för trafiksäkerhet och framkomlighet för ett planerat genomförande under år 2027 förutsatt att andra åtgärder inte prioriteras högre.
-
Moderaterna har inkommit med ett initiativärende med följande lydelse:
På busshållplatsen vid Norra Rådmansgatan 12–14 stannar flera olika busslinjer. Vid olika tider på dygnet är det många resenärer som samtidigt står och väntar på sin buss. Avsaknaden av bänkar, väderskydd och belysning är ett stort problem. Dessa grundläggande funktioner på en hårt trafikerad busshållplats är en förutsättning för en god fungerande kollektivtrafik för Gävleborna. Ska vi kunna nå målen Gävle
kommun har satt upp gällande kollektivtrafik, måste vi underlätta åkande och göra det mer attraktivt. Därför vill vi Moderater förbättra bekvämligheten för passagerarna vid busshållplatsen. Med anledning av ovanstående yrkar vi att Samhällsbyggnadsnämnden beslutar:
att ge Livsmiljö Gävle i uppdrag att placera sittplatser på busshållplatsen vid Norra
Rådmansgatan 12-14,
att ge Livsmiljö Gävle i uppdrag att se över behoven på busshållplatsen vid Norra
Rådmansgatan 12-14 och lämna förslag på åtgärder för att förbättra bekvämligheten för
passagerare,
att ge Livsmiljö Gävle i uppdrag att redovisa uppdraget och förslagen på åtgärder för
busshållplatsen vid Norra Rådmansgatan 12-14 till Samhällsbyggnadsnämnden. -
32
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift för fasadändring och avslut
-
33
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
34
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
35
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
36
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
37
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
38
XX, XX, Uttag av byggsanktionsavgift och avslut
-
39
Redovisning av anmälningsärenden 2025
-
Samhällsbyggnadsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Samhällsbyggnadsnämndens delegeringsordning, dnr 24SBN302. Dessa beslut ska redovisas till Samhällsbyggnadsnämnden. Redovisningen innebär inte att Samhällsbyggnadsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Samhällsbyggnadsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.
Anmälan av beslut fattade enligt beviljad delegation gäller: Lista med beslutsattestant ersättare, Unit4 ERP och Proceedo, Lokala trafikföreskrifter januari 2025, Delegeringsbeslut avseende färdtjänst, Delegereringsbeslut avseende riksfärdtjänst, Delegeringsbeslut avseende parkeringstillstånd för rörelsehindrad, Valbo-Bäck 6:1 omställning av skogsmark till industrimark 12:6-samråd, Redigera opersonlig referens I Unit4 och Proceedo , 303395, Delegationsbeslut Skolskjuts februari 2025, Delegationsbeslut Miljö & hälsa februari, Delegationsbeslut - Beslut om att utse dataskyddsombud, Delegationsbeslut bygglov februari, Delegationsbeslut bostadsanpassningsbidrag februari, Delegationsbeslut bostadsförturer februari.
Besluten är förtecknade i separat lista. Listan finns som bilaga till protokollet.