Möte 2024-05-27
-
1
Upprop, val av justerare/justeringstid
-
2
Information om brandskydd
-
3
Godkännande av kommunens Årsredovisning år 2023 för Gävle kommun och ansvarsfrihet för styrelsen, övriga nämnder och de förtroendevalda i dessa, samt revisionsberättelse och granskningsrapport avseende revisorskollegiet
Kommunstyrelsen har upprättat en årsredovisning för Gävle kommun för år 2023 samt överlämnat denna till Kommunfullmäktige för godkännande. I samband med behandlingen av årsredovisningen tar Kommunfullmäktige också ställning till frågan om ansvarsfrihet och eventuella anmärkningar.
Som underlag för Kommunfullmäktiges ställningstagande i frågan finns, utöver årsredovisningen, även revisorernas revisionsberättelse och de granskningar som revisionen har genomfört under året.
Revisorerna konstaterar att årsredovisningen är upprättad i enlighet med Lag om kommunal bokföring och redovisning samt i övrigt god revisionssed. Kommunrevisionen tillstyrker att Kommunfullmäktige godkänner årsredovisningen för 2023 samt att styrelsen, övriga nämnder, gemensamma nämnder och de förtroendevalda i dessa organ beviljas ansvarsfrihet.
Mot bakgrund av vad som framkommit i årsredovisningen och i revisionens granskningar föreslår presidiet att Kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet till styrelsen, övriga nämnder, gemensamma nämnder och de förtroendevalda i dessa organ.
I samband med behandlingen av kommunens årsredovisning behandlas även granskningen av revisionskollegiets förvaltning. Kommunfullmäktiges utsedda granskare har funnit Revisionskollegiets räkenskaper och förvaltning i god ordning och utan anmärkning. Presidiet föreslår att Kommunfullmäktige godkänner granskningen av Revisionskollegiets förvaltning.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
547kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
798kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
328kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
298kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Gästrike Räddningstjänstförbund bedömer sammantaget att direktionen i Gästrike Räddnngstjänstförbund inte fullt ut har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Revisorerna noterar i revisionsberättelsen att brister noterats kring uppfyllelse av verksamhetsmålen då de konstaterat att 43% av målen är uppfyllda.
Revisorena bedömer att direktionens interna kontroll i stort har varit tillräcklig. Direktionen har ett utvecklingsområde kopplat till att fastställa en budget som motsvarar krav i förbundsordningen.Revisorerna bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande samt att de bedömer att reultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de finansiella målen för 2023.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
465kb Ladda ner dokument
-
345kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle ska vara ett hållbart föredöme och strävar mot klimatneutralitet till år 2030.
2013 antog Kommunfullmäktige ett miljöstrategiskt program för att styra och samordna kommunorganisationens miljöarbete samt bidra till att möjliggöra för invånare och näringsliv att vara miljömässigt hållbara.
Det antagna programmet har bidragit till att Gävle kommun enligt Aktuell Hållbarhets kommunrankning varit bland den 10 bästa miljökommunerna i Sverige sedan 2015 (år 2013 var Gävle på plats 69).
Programmet följs årligen upp genom ett så kallat Miljöbokslut. Miljöbokslutet ska användas för fortsatt planering och prioritering av miljöarbetet inom Gävle kommun och ger kommuninvånarna en indikation av hur miljöarbetet fortskrider.
Miljöbokslutet innehåller:
- sammanfattning
- indikatorer för att visa om målen är på väg att nås
- en beskrivning av åtgärder som genomförts under året för att bidra till måluppfyllelse
- en fördjupad målanalys
Det här är det fjärde miljöbokslutet efter revideringen och gäller för år 2023.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
Samhällsbyggnadsnämnden har väckt ett ärende till fullmäktige i enlighet med 5 kap. 22§ kommunallagen som handlar en ny taxa för sprängämnesprekursorer.
För att förhindra terrorism med hemgjorda sprängämnen har utgångsämnen till dessa, så kallade sprängämnesprekursorer, reglerats inom EU. Detta innebär att tillsyn behöver ske vid överlåtelse av vissa produkter som innehåller dessa ämnen. Enligt 19 § 2 st lagen (2014:799) om sprängämnesprekursorer får kommunen ta ut avgift för sin tillsyn enligt nämnda lag och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2019/1148 av den 20 juni 2019 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer.Produkter som innehåller ett eller flera av ämnen, som klassas som sprängämnesprekursorer, omfattas av särskilda krav. Kraven kan betyda att försäljningen begränsas, eller att produkterna får en obligatorisk märkning. Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle ansvarar för tillsynen inom Gävle kommun.
Tillsynsavgift enligt denna taxa tas ut som timavgift för varje påbörjad halvtimme handläggningstid. Timavgiften är densamma som kommunens vid varje tidpunkt gällande timavgift för tillsyn enligt miljöbalken. För år 2024 är timtaxan 1311 kronor per hel timme handläggningstid. Det innebär att samhällsbyggnadsnämnden får för varje kalenderår besluta att taxan förändras i enlighet med fastställt kommunprisindex (PKV).
För tillsyn som, på grund av att dröjsmål skulle orsaka fara, utförs vardagar mellan klockan 17.00 och 07.50, lördagar, söndagar, julafton, nyårsafton, påskafton, midsommarafton eller helgdagar, tas timavgift ut genom att multiplicera handläggningstiden med dubbel timtaxa. Samtliga taxor går att återfinna under sidan styrande dokument på gavle.se.Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
7
Föreskrift om rengöring (sotning) och föreskrift om avgifter för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll
I enlighet med Förordning om skydd mot olyckor (FSO 2003:789) 3 kap. 1 § framgår det att kommunen ska meddela föreskrifter om hur ofta rengöring (sotning) ska ske. I Lagen om skydd mot olyckor (LSO 2003:778) 3 kap. 6 § framgår det även att en kommun får föreskriva att avgift ska betalas för sotning och brandskyddskontroll.
Då det vid pågående arbete med att stärka kontroll och uppföljning av verksamheten gällande sotning och brandskyddskontroll uppmärksammats brister har det arbetats fram föreskrifter för de två områden där dessa saknats. Nivån på de grundläggande avgifterna finns det beslut om i fullmäktige. Det är dock inte tydliggjort hur avgifterna är framräknade och vissa tillkommande avgifter har inte varit reglerade. Detta regleras nu i föreslagen föreskrift om avgifter för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Gävle kommuns sponsring är främst att stärka varumärket Gävle i omvärlden genom positiv exponering. Målet är att stärka gemenskapen och stoltheten för Gävle bland kommuninvånarna, attrahera nya kommuninvånare, besökare och företag genom att påvisa Gävles styrkor.
All sponsring som Gävle kommun bedriver ska vara affärsmässig med en tydlig vinst för kommunen utifrån uppdrag och uppsatta mål. Sponsringen ska ha en lokal förankring och den sponsrade aktiviteten ska vända sig till allmänheten och besökare i det geografiska området Gävle kommun.
Gävle kommuns sponsringspolicy är ett övergripande dokument som beskriver Gävle kommuns principer rörande sponsringsfrågor. I Riktlinje för Sponsringspolicy beskrivs hur handläggning av sponsringsfrågor går till.Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
9
Hemställan till Transportstyrelsen om att avinrätta fastigheten Gävle Överhärde 63:1 såsom flygplats
För att bringa klarhet i vilka faktiska förutsättningar som råder, vilka krav och handlingsvägar som finns för Gävle flygplats, så har WSP som oberoende part, på uppdrag av Gävle kommun utrett flygplatsens tekniska utformning och befintliga förhållanden, nödvändig organisation, kompetens och ekonomiska resurser och möjligheten till samexistens mellan andra verksamheter och flygverksamhet inom området.
Utredningen är nu klar och den konstaterar att flygverksamhet inte kan samexistera med flera befintliga utvecklingsplaner. Vattenfall arbetar med en koncessionsansökan för en elledningsdragning över del av flygplatsområdet och flera solcellsföretag har visat intresse för etablering inom flygplatsområdet. Inget av detta går, enligt utredningen, att kombinera med flygverksamhet i någon del av området. Gävle kommun behöver därför välja väg mellan att fortsätta tillåta flygverksamhet eller att arbeta vidare med befintliga planer för att förstärka elförsörjningen och möta företagens behov av mer el.
Med anledning av detta föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att hos Transportstyrelsen hemställa om att avinrätta flygplatsen inom markområdet på fastigheten Gävle Överhärde 63:1
Kommunstyrelsens beslutade den 12 mars 2024 (§ 64) att föreslå fullmäktige att hos Transportstyrelsen hemställa om att fastigheten Gävle Överhärde 63:1 ska avinrättas såsom flygplats. Efter styrelsens beslut fick Försvarsmakten möjlighet att lämna synpunkter senast den 22 mars 2024. Den 21 mars bad Försvarsmakten om anstånd till och med den 29 mars. Anstånd beviljades. I anledning av anståendets beviljande beslutade fullmäktige på sitt sammanträde den 25 mars 2024 att, i avvaktan på Försvarsmaktens remissvar, inte behandla ärendet. Försvarsmakten har nu lämnat sitt remissvar. Myndigheten har uppgett att den inte har några nya synpunkter avseende ärendet. Försvarsmaktens remissvar medför ingen annan bedömning än den som styrelsen gjorde den 12 mars 2024 (§ 64). Remissvaret överlämnas därför såsom beslutsunderlag till kommunfullmäktige.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
691kb Ladda ner dokument
-
-
Lekmannarevisorernas granskningsrapporter för bolag anmäls till fullmäktige. Likaså anmäls de fördjupade granskningar som genomförts under revisionsåret. Vissa av dessa fördjupade granskningar kommer att återrapporteras och föredras för fullmäktige under 2024 när en så kallad revisionsrapport upprättats. Revisionsrapporten, som baseras på den fördjupade granskningen och bolagets yttrande, innehåller revisorernas slutsatser av granskningen.
Till lekmannarevisorernas granskningsrapporter bifogas även auktoriserad revisors revisionsberättelser.
Bilagor
-
51kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
325kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
762kb Ladda ner dokument
-
391kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
727kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
610kb Ladda ner dokument
-
610kb Ladda ner dokument
-
617kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
618kb Ladda ner dokument
-
610kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
613kb Ladda ner dokument
-
617kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
15
Interpellation från Sverigedemokraterna (SD) - Socialstyrelsens rekommendationer 2021
-
21
Interpellation från Sverigedemokraterna (SD) - Missbruksvård
-
25
Interpellation från Sverigedemokraterna (SD) - Besparingar inom socialnämndens verksamheter och konsekvensanalys
-
28
Interpellation från Moderaterna (M) - Beställaransvar
-
Bilagor
-
49kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
47kb Ladda ner dokument
-
47kb Ladda ner dokument
-
47kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-