Möte 2025-03-31
-
1
Upprop, val av justerare/justeringstid
-
Ombudgetering av investeringsmedel 2024 som ej upparbetats till 2025 eller senare. Syftet är att total beslutad investeringsbudget för ett projekt inte skall förändras som följd av avvikelser från årsbudgeten.
I och med beslut om Pott för konstnärlig gestaltning där medel avsätts till en konstpott från de investeringsprojekt som genererar 1 % till konst omdisponeras medel från Samhällsbyggnadsnämnden till Kultur och fritidsnämnden 2025 med 640 tkr.
Kvarvarande Investeringsmedel om 1,2 mnkr destinerade stadsdelslyftet Andersberg på Kultur och fritidsnämnden föreslås att omdisponeras till Samhällsbyggnadsnämnden då kvarvarande investeringar i projektet berör Samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområden.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt ärende Aktieägartillskott till Gävle Parkeringsservice AB (dnr 25KS138) föreslås Kommunfullmäktige att godkänna att Gävle Stadshus AB lämnar ett aktieägartillskott till Gävle Parkeringsservice AB, med anledning av nedskrivning av bolagets tillgångar.
Effekterna i Gävle Stadshus AB blir att värdet på aktierna i Gävle Parkeringsservice AB ökar med 125 mnkr vilket innebär att moderbolaget får ett nedskrivningsbehov på 125 mnkr, då bokfört värde på aktierna är högre än substansvärdet på aktierna.
Gävle stadshus AB saknar finansiella medel att finansiera ett lämnat aktieägartillskott och därmed föreslås att Gävle kommun lämnar ett motsvarande aktieägartillskott till Gävle stadshus AB. Gävle Stadshus AB finansierar ägandet av sina dotterbolag med extern upplåning, som vid 20241231 uppgick till 769 mnkr. Varpå en ytterligare upplåning på 125 mnkr skulle belasta resultatet med ytterligare ca 4 mnkr i räntekostnader.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
490kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Parkeringsservice redovisar ett resultat efter skatt på -124,8 mnkr för år 2024 på grund av genomförda nedskrivningar på mobilitetshusen Briggen, Pralinen och Magasinet då dessa under året har en lägre beläggning än kalkylerat och beräknade intäkter för kommande år kan inte säkerställas att de kommer att uppnå den nivå för att undvika en nedskrivning. Enligt Bokföringsnämndens allmänna råd för större företag, K3, ska företag årligen pröva om nedskrivningsbehov finns på en tillgång. Denna prövning har visat att Gävle Parkeringsservice måste skriva ner värdet på mobilitetshusen med 125 mnkr.
Då bolagets egna kapital inte är tillräckligt stort för att hantera en nedskrivningskostnad på 125 mnkr måste bolaget erhålla ett aktieägartillskott på samma belopp från ägaren Gävle Stadshus AB. Detta för att inte bolaget ska hamna i en situation där kontrollbalansräkning måste upprättas med ett tvingande krav att återställa det egna kapitalet inom 8 månader. Gävle Stadshus AB beslutade 20250219 att bolaget ska lämna ett ovillkorat aktieägartillskott på 125 mnkr till Gävle Parkeringsservice AB för dotterbolaget inte ska hamna i en situation att upprätta kontrollbalansräkning. Efter erhållet aktieägartillskott beräknas då Gävle Parkeringsservice 27,2 mnkr i eget kapital. Effekterna i Gävle Stadshus AB blir att värdet på aktierna i Gävle Parkeringsservice AB ökar med 125 mnkr vilket innebär att moderbolaget få ett nedskrivningsbehov på 125 mnkr, då bokfört värde på aktierna är högre än substansvärdet på aktierna.
Aktieägartillskottet är möjligt att återbetala om och när Gävle Parkeringsservice uppnår kalkylerad avkastning på gjorda investeringar
Enligt gällande företagspolicy ska kommunfullmäktige besluta om aktieägartillskott varför kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna att bolaget erhåller ett aktieägartillskott på 125 mnkr som lämnas vidare till Gävle Parkeringsservice AB.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
490kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade om investeringar för respektive kommunalt bolag vid beslutet av kommunplan för år 2025 den 25 november 2024 där denna investering ingår.
Vid genomförandet av investeringen har bolaget konstaterat att omfattningen av reparationen är mera omfattande än den bedömning bolaget gjorde vid upprättandet av budgeten vilket är anledningen till kostnadsfördyringar av investeringen av kaj 17-19.
Bolaget finansierar investeringen genom eget kassaflöde i den bedriva verksamheten.
Styrelsen i Gävle Hamn AB beslutade den 13 nov 2024 att utöka investeringsbudgeten till 25,5 mnkr.Gävle Stadshus ABs styrelse beslutade den 19 februari 2025 att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att utöka investeringsbudgeten för kaj 117-19 till 25,5 mnkr.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämnden har väckt ett ärende om ändring av skolskjutsriktlinjer i enlighet med 5 kap. 22§ kommunallagen.
I tidigare beslut från nämnden fick Livsmiljö i uppdrag att göra en översyn av riktlinjerna för skolskjuts. Denna översyn är nu gjord och utifrån det föreslår samhällsbyggnadsnämnden ett antal ändringar i skolskjutsriktlinjerna.
I Bilaga 1 – Yttrande gällande översikt av skolskjutsriktlinjer finns förklaringar till ändringar beskrivna.
I Bilaga 2 – Förslag till ändringar av riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Gävle kommun återfinns den nya riktlinjen.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämnden har upprättat ett förslag med nya lokala ordningsföreskrifter för torghandel. De huvudsakliga ändringarna är att tider för försäljning, lastning och lossning samt iordningsställande av torgplatserna ändras. Tilldelning av torgplats ska liksom tidigare ske i turordning när ansökningar inkommit. I undantagsfall ska lottning kunna ske om kommunen finner det lämpligare för att möjliggöra rättvis tilldelning, bland annat i de fall det är svårt att säkerställa vilken turordning ansökningar inkommit.
Kommunstyrelsen har ingen erinran mot förslaget varför fullmäktige föreslås anta nämndens förslag till nya lokala ordningsföreskrifter för torghandel.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Enheten för säkerhet och beredskap fick i uppdrag att revidera de riktlinjer för hur otillåten påverkan mot förtroendevalda inom Gävle kommunkoncern kan motverkas och hanteras. Riktlinjerna är uppdelade i tre delar: Första delen är en informativ del innehållande bakgrund, gränsdragningsproblematik/ansvarsfördelning, definitioner och ekonomiska aspekter. Den andra delen innehåller information om rapportering, åtgärder vid händelse samt före-byggande åtgärder. Den tredje och sista delen innehåller bilagor i form av checklistor. Riktlinjerna är även utformade för att möta lagförslaget om Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner.
Till riktlinjen finns också framtagna åtgärdskort som kan användas som stöd vid olika typer av händelser. Syftet med utformning är att det ska vara enkelt att applicera dokumentet i olika situationer, samt att det ska gå att bryta ner det exempelvis vid publicering på intranät eller liknande.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
I Gävle kommuns brottsförebyggande strategi (beslutad av kommunfullmäktige 250217,
dir nr; 24KS345) anges att kommunfullmäktige skall besluta om brottsförebyggande prioriteringsområden för det brottsförebyggande arbete som kommunen skall bedriva enligt Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottförebyggande arbete.
De beslutade prioriteringsområdena utgör den övergripande inriktningen för arbetet i Gävle kommuns samverkansråd för brottsförebyggande arbete [SAMBA] och är styrande i framtagandet av kommunens brottsförebyggande åtgärdspaket som beslutas av kommunstyrelsen.
De föreslagna prioriteringsområden har identifierats i kommunens lägesbild över den lokala brottslighetens utveckling och utmaningar och bedöms vara av särskild stor vikt att arbeta med för att förhindra en framtida ökning av brottslighet i Gävle kommun - både på kort och lång sikt. De föreslagna prioriteringsområden är identifierade via en samlad bedömning av den lokala brottslighetens statistiska nivåer samt en analys av denna, statistiskt dolda brottstrender och brottsfenomen med lokal och/eller nationell förankring, koppling mellan olika brottsfenomen och en riskanalys av gemensamma långsiktiga konsekvenser, en analys av bakomliggande/angränsande orsaker och påverkansfaktorer.
De föreslagna prioriteringsområdena för Gävle kommuns brottsförebyggande arbete är:- organiserad brottslighet – med underområden rekrytering & ekonomisk brottslighet
- hemlöshet och narkotikarelaterad livsstilskriminalitet
- otrygghet och försvagad social kontroll
- våld mot kvinnor
Beslut om prioriteringsområden skall beslutas i samband med framtagandet av lägesbild.
Mot bakgrund av ovan och utifrån vad som föreslås i förslaget till prioriteringsområden för Gävle kommuns brottsförebyggande arbete föreslås kommunstyrelsen besluta att föreslå kommunfullmäktige att anta de föreslagna brottsförebyggande områdena för Gävle kommun.
De beslutade prioriteringsområdena gäller till dess att kommunfullmäktige fattar nytt beslut i frågan och vilket ska ske i samband med framtagandet av ny lägesbild, det vill säga ca vart annat år.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
Trafikverket arbetar med att ta fram en järnvägsplan för Ostkustbanans nya sträckning.
Järnvägsprojektet påverkar intilliggande omgivning. Två befintliga broar, nedan nämnd Skånbergsbron, över nuvarande järnvägsanläggning och väg 583 Hamnleden behöver byggas om då antalet spår utökas. Skånbergsbron är kommunal anläggning och kommunen är väghållare för Skånbersleden som passerar på Skånbergsbron. Skånbergsbron skulle kunna byggas i samma läge som idag men då Skånbergsleden är en högtrafikerad väg har parterna tillsammans kommit överens om att en ny bro ska byggas intill nuvarande placering. Då kan trafikeringen på Skånbergsbron vara öppen under hela produktionstiden. Den nuvarande bron ska rivas efter att ny Skånbergsbro är uppförd.
Trafikverket ska finansiera och utföra samtlig projektering och byggnation som krävs för genomförande av åtgärden i sin helhet, även gällande åtgärder som ska utgöra kommunal anläggning. Detta med anledning av att ny bro föranleder förändringar och nytillkomna anläggningsdelar i kommunal anläggning.
Kommunen ansvarar för att projektera, utföra och bekosta gestaltning såsom plantering av grönytor och träd samt eventuell cirkulationsgestaltning. Dessa åtgärder ingår i budgeten för exploateringsprojektet Gävle Västra.
Syftet med detta Avtal är
· att reglera Trafikverkets och Kommunens åtaganden och finansiella ansvar för åtgärder i kommunens anläggningar;
· att reglera Parternas samverkan för ett effektivt genomförande av Järnvägsprojektet.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
858kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
335kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-