Möte 2019-04-29
-
1
Upprop, val av justerare/justeringstid
-
VD för Gävle Energi har per 20190328 lämnat en skrivelse till Kommunstyrelsen där Kommunstyrelsen föreslås besluta om att godkänna att Gävle Energi AB tillför Gästrike Ekogas AB ett ovillkorat aktieägartillskott av 19 600 000 kr. Denna skrivelse föregicks av ett beslut i Gävle Energis styrelse per 20190219 om att tillstyrka detta ägartillskott.
Gästrike Ekogas ägs till 51% av Kommunalförbundet Gästrike Återvinnare och til 49% av Gävle Energi AB. Styrelsen för Gästrike Återvinnare godkände vid styrelsemöte 20190308 ett aktieägartillskott på 20,4 mnkr.
Med tillskott från Gästrike Återvinnare och Gävle Energi tillförs Gästrike Ekogas sammantaget 40 mnkr.
Kommunstyrelsens ordförandes förslag är att godkänna aktieägartillskottet.Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
834kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
604kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Förändringar i riktlinje sker i enlighet med förändringar i Allmänna bestämmelser.
Enligt Allmänna bestämmelser, AB §8 från 2017, är arbetstagaren skyldig att anmäla sin bisyssla till chef och chef ska inte behöva fråga efter den, jämfört med dagens riktlinje som säger att arbetstagare ska på begäran anmäla bisyssla till sin chef.
Förtydligat att medarbetaren är skyldig att anmäla bisyssla till närmaste chef.
Förändring gäller även det som tidigare gällt att innan beslut att förbjuda en bisyssla enligt AB ska förhandling enligt 11-14 § MBL genomförs, till att arbetstagarorganisation har rätt att påkalla förhandling enligt §10 MBL vid beslut att förbjuda en arbetstagares bisyssla.
Förtydligar hur årligen uppföljning om förvaltningschef/VD har bisyssla enligt beslut i Kommunfullmäktige.Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
I beslutad kommunplan för 2019 uppdras till Gävle Stadshus AB ”att genomföra en utredning om förutsättningarna för att ombilda Gävle Parkeringsservice, till ett bolag direkt under GSAB”. Gävle Parkeringsservice benämns fortsättningsvis GPAB.
Styrelsen i GSAB beslutade vid styrelsemötet 2019-01-16 att ”ge VD i uppdrag att genomföra en utredning avseende GPAB som beslutsunderlag till styrelsemötet 2019-02-13”.
Ombildning innebär att Gävle Stadshus AB förvärvar aktierna från Gavlia AB. Då samtliga bolag är inom Gävle Stadshus-koncernen kan förändring ske utan skattekonsekvenser.
Då GPAB ingår i ägardirektivet för dotterbolaget Gavlefastigheter Gävle kommun AB, GFAB, skall ett nytt ägardirektiv upprättas för bolaget gällande 2019. Det föreslagna direktivet innebär att syftet med bolagets verksamhet överflyttas till eget ägardirektiv samt avkastningskrav enligt beslutad budget. I övrigt inga förändringar.
Gällande GPABs bolagsordning föreslås ändrad lydelse från att bolagets säte enbart skall vara Gävle kommun mot nuvarande lydelse i Gävle kommun och vara ett dotterbolag till GFAB.
Därutöver föreslås §7 Styrelse att antalet styrelseledamöter ändras till fem till sju ledamöter med fem suppleanter mot nuvarande tre till fem ledamöter med två suppleanter. Ett ändrat antal styrelseledamöter föreslås för möjlighet till ökad framtida flexibilitet. Där utöver ändringar av mera redaktionell karaktär.Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle Kommun har i Kommunplan 2019, med utblick 2020–2022, fastställt driftsramarna för respektive nämnd och det budgeterade resultatet för Finansförvaltningen. Budgeterat totalt resultat för Gävle Kommun är ett överskott på 183,8 mnkr och 58,5 mnkr exklusive realisationsvinster och exploateringsresultat. Detta är ett resultat som för enskilt år inte når upp till den långsiktiga målsättningen om ekonomiskt överskott.
Ovanstående projekt beskriver behov av ekonomiskt utrymme för år 2019 men saknar beslut, vilket skulle innebära en negativ resultatpåverkan för kommunen på 27 mnkr. Med hänsyn till att den direkta resultateffekten på behovet av ytterligare driftmedel om 27 mnkr innebär ett beslut att kommunens resultat (exkl. reavinst och expl.) sänks till 31,5 mnkr. Det innebär ingen större påverkan på den ekonomiska ställningen men innebär att kravet på den ekonomiska kontrollen under året stärks.
Ovanstående innebär att investeringsramen för 2019 har ett överskott på 9 mnkr och ytterligare ett överskott på 9 mnkr för 2022. Detta ska också ställas mot att ramen under tidigare år inte har upparbetats, varför den finansiella belastningen inte har blivit så stor som bedömts acceptabel. Dessa kostnader hade fördelats på driften under flera år framöver, men belastar nu driften med hela summan enbart under 2019. Därmed borde en ökning av driftsramen på grund av denna åtgärd inte innebära en stor påfrestning.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Personalutskottet gav under 2018 i uppdrag att föreslå revidering av riktlinje för representation, med särskilt förtydligande om alkoholfri representation i Gävle kommunkoncern.
Nuvarande riktlinje är från 1999, med komplettering KF 1997-11-24 (§ 211) Dnr EG 1997:282, kompletterad med punkterna g-h KF 1999-06-21 § 135 gällande representation.
Förslag till förändring till reviderad riktlinje är:
Riktlinjen omfattar Gävle kommunkoncern
Fokuserar på beskrivning av förhållningssätt och att dagens beskrivningar om hantering av ekonomi och skattefrågor läggs huvudsakligen i tillämpningsanvisningar med bilagor.
Fokus på förutsättningar för representation för anställda i Gävle kommunkoncern, jämfört med dagens riktlinje som har tonvikt på extern representation.
Att Gävle kommunkoncern inte bekostar alkohol vid representation.
Förslaget har varit på remiss till nämnder och bolag, som stödjer förslaget. Med visst undantag där Kultur och fritidsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden lyfter möjlighet till undantag.
De lyfter möjlighet av utrymme för undantag för alkoholrepresentation i samband med vissa arrangemang lyfts, som då skulle beslutas av Kommunfullmäktige. Kultur och fritidsnämnden lyfter att i samband med U23 EM den 11-14 juli 2019 har Gävle kommun, i det avtal som Gävle kommun ingått med Europeiska friidrottsförbundet (EA), åtagit sig att tillsammans med EA arrangera en officiell invigningsmiddag där alkoholhaltig dryck förväntas ingå.
En motion, med förslag till alkoholfri representation, har under perioden för arbetet med framtagning av ny riktlinje inkommit och även besvarats och bejakats av Kommunstyrelsen 19-03-19.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
586kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 februari 2017, §13, väckte Inger Schörling (MP) och Tord Fredriksen (V) rubricerad motion.
Ett yttrande över motionen har inkommit från Kultur- och fritidsnämnden.
Sedan motionen och yttrandet inkommit har Bio Sjuan som medfinansieras av Kultur- och fritid för att visa kvalitetsfilm under 2018 öppnat i nya lokaler på Gasklockeområdet. Att inrätta en icke-kommersiell biosalong där ideella föreningar kan arrangera och ta del av filmvisningar är en möjlig verksamhet att beakta som kan inrymmas i det framtida Kultur- och bildningscentret.Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2018-02-19 §15 väckte Jörgen Edsvik, Socialdemokraterna, rubricerad motion.
Yttranden över motionen har inkommit från Säkerhetsenheten och BIG, brottsförebyggarna i Gävle.
En viktig del av Majoritetens politik för ett tryggare Gävle är att införa trygghetsplaner för alla kommunens delar med lokala insatser efter behov, en stärkt samordning och en mer snabbfotad organisation för trygghetsskapande insatser. Det är ett arbete som är i sin inledningsfas.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
657kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni 2018, §26, väckte Birgitta Öberg (S) och Tord Fredriksen (V) rubricerad motion.
Ett yttrande över motionen har inkommit från Omvårdnadsnämnden.Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2017-06-19, §27, väckte Elin Lundgren och Matilda Sundquist Boox, Socialdemokraterna, rubricerad motion - Ingen representation med alkohol. Motionen remitterades till kommunstyrelsen för beredning.
Yttrande har inkommit från HR-avdelningen vi kommunledningskontoret.
Nuvarande riktlinjer är från 1999. Personalutskottet har i motionens anda reviderat riktlinjerna för representation, där fråga om representation med alkohol ingår. Förslag har varit på remiss till nämnder och bolag. Dessa svar kommer att sammanställas och nya riktlinjer förväntas komma till kommunfullmäktige för beslut under våren 2019.Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde 2017-02-20 §15, väcktes rubricerat medborgarförslag.
Förslagsställaren vill se att fontänen vid Agötorget på Brynäs ersätts för att förbättra miljön på torget. Gävles stadsdelscentrum behöver stärkas och utvecklas. Majoriteten har därför i ett första steg gett Gavlegårdarna i uppdrag att ta fram en strategi för utveckling av Brynäs respektive Andersbergs centrum. I arbetet med Brynäs centrum ska förslaget beaktas.Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde 2017-09-25 § 30 , väcktes rubricerat medborgarförslag. Yttranden över medborgarförslaget har inkommit från Övergripande planering, Styrning och stöd.
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-