Möte 2018-03-14
-
a) Uppföljning av studieresultat i grundskolan och gymnasieskolan
Föredragande: Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare, Tobias Winterliv, rektor för Lillhagens rektorsområde och Michael Andersson, rektor vid Polhemsskolan.b) Utbildningsnämndens synpunkter på preliminära kommunövergripande mål och ekonomiska ramar 2019-2022 (18UN43)
Föredragande: Tomas Hartikainen, förvaltningschef och Sinikka Pisilä, chef för verksamhetsstödet
Gruppdiskussioner
Bilagor
-
Förslag på justerare: Leyla Tarhan (S)
Justeringsdatum: 21 mars 2018 -
3
Fastställande av föredragningslistan
-
a) Förvaltningschefen informerar
- Övergripande
- Samverkan på förvaltningsnivå
- Chefsrekryteringar
- Hedersförtryck (svar på fråga ställd av ledamot)
- Förskola
- Grundskola
- Beskrivning av det arbete som utförs kring särbegåvade elever
- Heltäckande försäkring för elever (svar på fråga ställd av ledamot)
- Simundervisning (svar på fråga ställd av ledamot)
- Grundskola/gymnasieskola
- Läget efter val av grundskola och gymnasieval
b) Ekonomisk månadsrapport
Muntlig ekonomisk uppföljning per feb 2018
Föredragande: Jonas Broström, ekonom/controllerc) Rapport från förtroendeuppdrag
d) Kurser/konferenser - Övergripande
-
5
Anmälan av delegationsbeslut
-
6
Redovisning av anmälningsärenden
-
I verksamhetsrapporten redovisar Utbildning Gävle måluppfyllelsen gentemot Utbildningsnämndens verksamhetsplan 2017. I verksamhetsrapporten finns även en personalberättelse och ekonomisk redovisning.
Av nio uppsatta mål inom perspektiven har ett uppnåtts i sin helhet, sju har delvis uppnåtts och ett har ej nåtts. Kvaliteten i förskolan och fritidshemmen bedöms som god. Resultaten i grundskolan har sjunkit något och är något lägre än i riket. Det är framför allt pojkarnas resultat som behöver förbättras. Högskolebehörigheten har ökat främst från yrkesprogrammen. Sammantaget har årets resultat förbättrats men är något lägre än i riket. Även i gymnasieskolan behöver männens resultat diskuteras.
Barn och elever är trygga i verksamheterna, vilket enkäterna visar. Gävlemodellen är en framgångsfaktor i grundskoleutbildningen.
Andelen lärare med legitimation är högre än i riket förutom för grundskolan, det blir dock allt svårare att rekrytera behöriga och legitimerade lärare. Resultatet i medarbetarundersökningen visar att förvaltningen har hög andel engagerade medarbetare som bidrar till att utveckla verksamheten. Ledarskapet får gott betyg och hur medarbetarna förvaltar sin tid är en liten förbättring.
Verksamheten har präglats av ökat antal barn och elever, framför allt i centrala Gävle. Nämnden har fattat beslut om förändringar i skolstrukturen för att anpassa antalet platser till behoven.
Utbildningsnämndens resultat motsvarar ett överskott 51 mnkr. Överskottet är framförallt förenat med färre elever än tilldelad budget samt lägre lokalkostnader på grund av senarelagd rust/nybyggnation. Intäkter för statsbidrag är högre än budgeterat. Lägre personalkostnader är förenat med svårigheter att rekrytera behörig personal.-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
629kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämndens delegationsordning behöver uppdateras med anledning av ny lagstiftning, förändringar i förvaltningsorganisationen och önskemål om förtydliganden samt kompletteringar av vissa befintliga beslutspunkter.
Den nya kommunallagen, som trädde i kraft den 1 januari 2018, möjliggör att en nämnd får ta större hänsyn till den administrativa belastningen som återrapportering/anmälan av fattade delegationsbeslut ofta innebär för underliggande förvaltningsorganisation. Delegationsbeslut som kan överklagas enligt förvaltningsbesvär behöver inte anmälas till nämnden, om nämnden så beslutar. Bifogat förslag till reviderad delegationsordning föreslår att anmälan av dessa beslut därmed upphör, i syfte att minska det administrativa kringarbetet med delegationsbeslut.
Brådskande beslut, i de fall dessa är delegerade, behöver dock även fortsättningsvis anmälas till nämnden. Samma gäller beslut som kan överklagas enligt laglighetsprövning, såvida dessa inte justeras särskilt.-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Den 1 juli 2013 infördes förordningen om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare, SFS 2013:70.
Syftet med att införa karriärtjänster i form av förstelärare och lektorer är att utveckla olika karriärvägar för lärare som därmed kan bidra till en hög kvali-tet på undervisningen och öka förutsättningar för ett optimalt lärande för alla elever. Sedan reformen infördes har antalet karriärtjänster utökats, från ett fåtal till dagens 143 förstelärare och en lektor. De lärare som innehaft tjänsterna som förstelärare har haft visstidsanställningar som har förlängts i omgångar. Nästan samtliga nuvarande visstidsanställningar kommer att avslutas efter detta läsår (juni-aug 2018) och en ny rekryteringsomgång ska genomföras. Rekryteringen behöver vara slutförd innan sommaren 2018.
Enligt Skolverkets beräknade ramar är Gävle kommun berättigad till mot-svarande 142 förstelärare under läsåret 2018/19. Inför den nya rekryterings-omgången av karriärtjänster behöver nämnden fatta beslut om villkoren. Samordning ska ske med lärarlönelyftet som infördes den 1 juli 2016.Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden beslutade 2017-11-15 att uppdra åt förvaltningen att ta fram ett underlag för politisk närvaro i skolan.
En skrivelse avseende politisk information i skolan har upprättats av förvaltningen. I skrivelsen finns följande riktlinjer för politisk information i skolan:
- Utbildning Gävle ställer sig positiv till att skolan bjuder in politiska partier.
- Inom utbildning Gävles verksamheter finns en samsyn kring att bjuda in politiska partier, och likvärdiga möjligheter för eleverna att få tillgång till politisk information råder.-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade 2017-10-30 § 8 att genomföra en översyn av den politiska organisationen. Översynen har antagit namnet POG, politisk organisationsöversyn Gävle. POG-utredningens uppdrag har varit att göra en översyn huruvida den politiska styrningen behöver förändras vad gäller fördelningen av ansvarsområden och struktur mellan nämnder samt mellan nämnder och bolag.
POG-kommitténs diskussioner har inriktats på de utmaningar som i huvudsak ekonomi och demografi ger för framtiden, nuvarande arbetsbelastning i den befintliga nämnds- och bolagsstrukturen i Gävle kommun och möjligheter som ges i den nya kommunallagen vad gäller främst kommunstyrelsens ställning och delegering till utskott och beredningar. Vidare har en övergripande genomgång av vissa andra kommuners sätt att organisera sig för att hantera komplexiteten i styrning och ledning i växande kommuner studerats. En enkät till ordförande/vice ordförande samt ledamöter i nämnder och bolag med frågor om arbetsbelastning och erfarenhet av tidigare organisations-förändringar i nämnds/bolagsstruktur har genomförts.
Kommittén har tagit fram ett underlag med övergripande överväganden och förslag som lämnats på remiss till samtliga nämnder och bolag.
Två yttranden har upprättats; ett från utbildningsnämnden, som har tagits fram via nämndens ordförandeberedning, och ett från Utbildning Gävle.-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunledningskontoret har haft i uppdrag att ta fram förslag på uppdatering av gällande Personalpolicy. Avsikten är att uppdatera policyn så den möter dagens och framtidens behov som arbetsgivare samt bidrar till tydlighet i förutsättningar och förväntningar för arbetsgivararbetet.
Förslaget har skickats ut på remiss och därigenom har utbildningsnämnden beretts möjlighet att yttra sig.
Utbildning Gävle ställer sig positiv till förslaget på medarbetarpolicy och anser att policyn fångar upp de behov som finns i kommunkoncernen och är en bra utveckling av personalpolicyn.-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
13
Kommande beslutsärende - Utbildningsnämndens synpunkter på preliminära kommunövergripande mål och ekonomiska ramar 2019-2022
-
14
Kommande beslutsärende - Lokalresursplan 2018-2027
-
15
Kommande beslutsärende - Utredning utifrån uppdrag i kommunplanen gällande förskolan
-
17
Kommande beslutsärende - Ansökan från Thorengruppen AB om godkännande som huvudman för utökning av en befintlig fristående gymnasieskola, Yrkesgymnasiet
-
18
Kommande beslutsärende – Ansökan från Lärande i Sverige AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola, Real Global
-
19
Kommande beslutsärende - Ansökan om start av enskild pedagogisk omsorg