Möte 2024-11-27
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
a) Samverkan på sektornivå
b) Rapport från dimensioneringsarbetet
-
Utbildningsnämndens resursfördelningsmodell är nämndens verktyg som styr hur pengar respektive verksamhet får baserat på ett antal parametrar. En översyn på modellen ska göras inför varje kommande budget år.
Inför 2025 föreslår Utbildning Gävle att göra följande förändringar.
Strukturbidraget baseras på tre viktiningsvariabler. Viktningen mellan dessa kommer förändras så att det blir enligt nedan. Tidigare modell inom parentes.
- Andel vårdnadshavare utbildningsnivå högst gymnasium, viktas 70 % (60 %)
- Andel nyanlända elever de senaste fyra åren, viktas 20 % (30 %)
- Andel vårdnadshavare med försörjningsstöd, viktas 10 % (10 %)
Indexet som räknas fram genom faktorerna kommer vara ett genomsnitt på de två senaste åren.
Utbildningsnämnden har under en tre-årsperiod satt av medel för att stärka upp verksamheten med kompletterande kompetenser. Det har varit 15 mnkr per år som varit öronmärkta till detta under perioden 2022 – 2024. Nu kommer dessa medel att ingå i elevpengen för grundskolan och gymnasieskolan.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
Utbildningsnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över strategi för Gävle kommuns brottsförebyggande arbete.
Av yttrandet framgår att det vore önskvärt med en beskrivning av hur processen för att ta fram strategin har sett ut och att det bör framgå vilka parter som varit delaktiga i processen för framtagandet. Vikten av att tydligare lyfta perspektivet barn och unga i det brottsförebyggande arbetet understryks. Vidare framhålls att det är viktigt att det inte upprättas parallella styrprocesser i och med denna nya strategi.
Bilagor
-
Utbildningsnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över samhällsbyggnadsnämndens förslag till riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Gävle kommun.
Utbildningsnämnden instämmer med samhällsbyggnadsnämndens förslag till förändringar och har inget övrigt att erinra över remissen.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
En e-petition gällande byte av sportlovsveckan till vecka 10 har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionen har nummer 300848. Utbildningsnämnden behandlade 2020 en e-petition där e-petitionären föreslog att sportlovet skulle flyttas till vecka 8. Med anledning av detta genomfördes en utredning där det konstaterades att sportlovet skulle ligga kvar vecka 9. Därefter behandlade utbildningsnämnden 2022 en e-petition avseende flytt av sportlovsveckan till vecka 10. Då en utredning nyligen gjorts och inga förutsättningar förändrats avslogs denna e-petition. Inte heller nu har några förutsättningar förändrats sedan utredningen gjordes. Bedömningen är fortfarande att sportlovsveckan ska ligga kvar vecka 9.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från utbildningsnämnden i ärendet Motion (V) – Uppföljning av betyg i grundskolan. Ärendet har diarienummer 24KS162.
I motionen yrkar motionären att utbildningsnämnden ges i uppdrag att jämföra betygen i årskurs 9 jämfört med betygen från första året på gymnasiet.
Utbildning Gävle framför i sitt förslag till yttrande att sådana uppföljningar som efterfrågas har genomförts från 2002 och framåt varav den senaste från i år avser de tre läsåren 21/22, 22/23 och 23/24. Uppföljningen visar att fristående grundskolor som grupp har en något mindre nettoavvikelse i engelska jämfört med kommunala grundskolor i Gävle kommun. I svenska är det kommunala grundskolor som visar en mindre nettoavvikelse. Svenska som andraspråk som är det ämne som avviker genom att en betydande andel elever höjer betyget på gymnasieskolan, där ligger nettoavvikelsen på samma nivå vid en jämförelse mellan kommunala och fristående grundskolor. För de tre olika kurserna i matematik har de kommunala grundskolorna en betydligt större nettoavvikelse jämfört med de fristående grundskolorna.
Bilagor
-
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från Utbildningsnämnden i ärendet Motion (SD) – Nattisplatser i Gävle kommuns ytterområden. Ärendet har diarienummer 24KS153.
I motionen framförs två yrkanden. Dessa rör att uppdra åt utbildningsnämnden att utreda kommuninvånares behov av ”nattisplatser” i Gävle kommuns ytterområden samt att uppdra åt utbildningsnämnden att utreda förutsättningarna för ett tillskapande av ”nattisplatser” i Gävle kommuns ytterområden.
Av yttrandet framgår bland annat att det i skollagen anges att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds. Utbildning Gävle konstaterar att kommunen erbjuder omsorg under obekväm arbetstid genom Nattis Gävle. Nattis Gävle är placerad i centrala Gävle för att möjliggöra tillgång till verksamheten med olika trafikslag oavsett var i kommunen bostadsadressen är. Vad gäller motionärernas förslag att utreda kommuninvånares behov av ”nattisplatser” i Gävle kommuns ytterområden konstaterar Utbildning Gävle att information samt dialog med vårdnadshavare i behov av omsorg under obekväm arbetstid redan finns och sker löpande. Utbildning Gävle hanterar regelbundet både frågor och reella ansökningar till Nattis Gävle. Kommunen är inte ålagd att vidare undersöka kommuninvånarnas behov av omsorg. Utbildning Gävle bedömer att kostnaden för verksamheten skulle öka avsevärt för det fall fler enheter skulle tillskapas. Under de rådande ekonomiska förutsättningarna bedömer Utbildning Gävle att det saknas möjlighet att, utöver den redan planerade förändringen och utökningen av Nattis Gävle, tillskapa ytterligare enheter i kommunens ytterområden.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildning Gävle har gjort en översyn av utbildningsnämndens delegationsordning för att säkerställa rätt delegation från nämnden. Delegationsordningens disposition har också delvis förändrats för att göra den mer överskådlig.
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
632kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget på sammanträdesplan bygger på en överenskommelse mellan sektorerna om att nämnderna ska hinna besluta om de ekonomiska månadsrapporterna och delårsrapporterna innan de behandlas av kommunstyrelsen.
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Söderström (M) och Paula Larsson (M) har avsagt sig sina uppdrag i utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden behöver därför utse nya representanter som kontaktpolitiker för grundskola respektive gymnasieskola och anpassad grund- och gymnasieskola samt till lokalutvecklingsgruppen respektive resursfördelningsgruppen.
-
16
Kommande beslutsärende: Internbudget utbildningsnämnden 2025
-
17
Kommande beslutsärende: Verksamhetsplan 2025–2028 för utbildningsnämnden till kommunplan 2025 med utblick 2026–2028
-
18
Information från Erasmus+ och arbetet med särskilt begåvade elever på Vallbacksskolan
-
19
Information om Gävle kommuns trygghetsarbete och Gävlemodellen
-
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-