Möte 2019-12-11
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
Genomgång av verksamhetsplan 2020
Diskussion gruppvis
ÅterkopplingBudget 2020
Utmaningar - fem kommunala megatrender
-
a) Sektorn informerar
Övergripande- Samverkan på sektornivå
- Chefsrekryteringarb) Ekonomisk månadsrapport (19UN129)
Föredragande: Sara Marklund, ekonomistrateg- skriftlig rapport oktober
- muntlig rapport novemberc) Rapport från förtroendeuppdrag
Information från utbildningsministerns besök i Gävle.
d) Kurser och konferenser
-
Utbildningsnämnden fattade 2019-09-11 beslut om gymnasieskolans program- och inriktningsutbud 2020/2021. Inför detta beslut uppgavs el- och energiprogrammets inriktning dator- och kommunikationsteknik som en inriktning som skulle fortsätta utredas. Nu föreslås att inriktningen även fortsättningsvis ska erbjudas.
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
I nuläget erbjuds programmet för hantverk och produktion vid gymnasiesärskolan. De senaste åren har det varit få sökanden och det har varit svårt att anskaffa APL-platser. Det har även varit svårt att slussa ut elever mot en tänkt arbetsmarknad. Det vore önskvärt att i stället starta programmet för fastighet, anläggning och byggnation, då det inom detta område finns ett stort utbud av lämpliga APL-platser och det bedöms finnas möjlighet till arbete eller annan sysselsättning efter utbildningen.
Det finns en kännedom om att det inför kommande läsår är flera elever som planerar att söka programmet för fastighet, anläggning och byggnation i näraliggande kommun eftersom gymnasiesärskolan i Gävle inte har detta program i nuläget. Det är önskvärt att så många elever som möjligt som finns inom grundsärskolan i Gävle väljer gymnasiesärskoleprogram i Gävle.-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
En elev ska i möjligaste mån placeras vid den av kommunens skolenheter där vårdnadshavare önskar att elev ska gå. Om den önskade placeringen medför att en annan elev, som har berörd skola som placeringsskola (tillhör skolans geografiska placeringsområde) inte får plats, placeras eleven vid annan skolenhet. Varje skolenhet försöker inför varje läsår tillgodose vårdnadshavares önskemål av skola. Om en skola får fler sökande än den har plats behövs urvalskriterier för placering vid skolenhet. Kriterierna är baserade på avstånd till skola.
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämnden har skickat riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Gävle kommun på remiss till utbildningsnämnden och arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden. En ny förvaltningslag ställer nya krav och de nya riktlinjerna avser att säkerställa rättssäkerheten och skapa en mer överskådlig process för medborgaren. Utbildningsnämnden ska lämna sitt remissvar senast 2019-12-31.
Riktlinjerna har fått en annan utformning samt styckena styrdokument och definitioner har tillkommit. Nya begrepp har förts in. Grunderna för beviljande av skolskjuts och elevresor samt hur resorna genomförs har inte förändrats.
Handläggningen har ändrats så att alla behöver ansöka om skolskjuts för att säkerställa att enbart de elever som har behov av skolskjuts beviljas samt säkerställa den individuella prövningen och motiveringen av besluten. Möjligheten att ansöka digitalt införs.
Vårdnadshavare ska lämna skriftligt samtycke för att skolan ska kunna hjälpa till med ansökan för elever med funktionsnedsättning.
Utbildning Gävle har synpunkter på att även vissa elever inom autismspektrumgrupperna inom grundskolan bör ha rätt till samordnad skjuts från fritidshem och det bör framgå i riktlinjerna. Utbildning Gävle har även synpunkter på att elever med funktionsnedsättning som inte förändras och som är av långvarig karaktär inte ska behöva inkomma med intyg/utlåtanden varje år.
Utbildning Gävle har för övrigt inget att erinra mot förslaget till nya riktlinjer. Utbildning Gävle vill dock betona att det är viktigt med bred information till vårdnadshavare och elever om den nya hanteringen att alla ska ansöka om skolskjuts årligen.-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
560kb Ladda ner dokument
-
26kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet
Styrning & stöd Gävle har skickat en remiss till utbildningsnämnden avseende möjligheten att yttra sig om förslaget till miljöstrategiskt program Gävle kommun 2.0. Efter en förlängd svarstid ska ett yttrande vara styrning & stöd Gävle tillhanda 2019-12-31.Arbetet med implementering och genomförande med det nuvarande miljöstrategiska programmet har pågått i fem år. Kommunstyrelsen beslutade 2018‐08‐28 att genomföra en revidering av programmet.
Gävle kommunkoncernens medarbetare och politiker, gävlebor, företag och föreningar har under våren 2019 deltagit vid workshops, dialogmöten och lämnat synpunkter hur de ser framtidens miljömässigt hållbara Gävle. Ett förslag, kallat Miljöstrategiskt program Gävle kommun 2.0, med synpunkter från dialogmöten och erfarenheter från det tidigare programmet som underlag, är nu framtaget.
Yttrande
Programmet i sig är tydligt strukturerat. Särskilt positivt är att varje målområde avslutas med en genomgång av de mål, indikatorer och ansvar som finns.Utbildning Gävle konstaterar att det i programmet, eller i något annat underlag, inte finns specificerat vilka resurser som avsätts för arbetet med programmet. Utbildning Gävle utgår därför ifrån att det är samma resurser som avsätts för miljöstrategiskt program Gävle kommun 2.0 som det nu gällande programmet. Utbildning Gävle har tagit del av utkast till förslag till kommunplan men utgår fortsatt ifrån att kostnader för arbetet med miljöstrategiskt program Gävle kommun 2.0 kompenseras. Utbildning Gävle fokuserar sina resurser på Kommunfullmäktiges mål om kraftigt förbättrade resultat i Gävles skolor.
Utbildning Gävle anser att målet ”Gävlebor och unga ska ha handlingskompetens för en hållbar samhällsutveckling; 100% år 2030” är relevant, även om det kan anses missvisande att tala om det i absoluta termer. De kunskaper som eftersträvas för att kunna ha en handlingskompetens sker inom ramen för lärandet för hållbar utveckling.
Målet ”Alla kommunala skolor och förskolor ska ha uppnått certifieringen Grön Flagg och/eller utmärkelsen Skola för hållbar utveckling senast år 2025” är ambitiöst men Utbildning Gävle gör ändå bedömningen att det är möjligt att uppfylla. Det finns för närvarande en diskussion med organisationen Håll Sverige rent angående avgiften för medlemskap i Grön flagg. Om alla skolor och förskolor ska ha ett eget medlemskap blir avgiften uppskattningsvis 156 000 kr per år. Det är kostnader som Utbildning Gävle utgår ifrån kommer att kompenseras.
När det gäller målet ”Minskad miljöpåverkan från mat inom Gävle kommunkoncern” menar Utbildning Gävle att ambitionsnivån för de fyra målsättningarna som avser inköp under målet är orimligt hög. Utbildning Gävle menar att dessa målsättningar kommer vara kostnadsdrivande.
Utbildning Gävles rekommendation
Utbildning Gävle rekommenderar Utbildningsnämnden att anta yttrandet som sitt eget.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade den 9 december om ”Kommunplan med årsbudget 2020 och utblick 2021–2023”. Nämnderna har i uppdrag att fastställa nämndens internbudget för 2020 i december.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden fattar beslut om bemyndigande inför kommande redovisningsår. Ansvarsområden med tillhörande ekonomiskt ansvar (attesträtt) beslutas i särskild upprättad handling.
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildning Gävle har upprättat förslag till attestanter och ansvarsfördelning för förvaltningen att gälla under redovisningsåret. Delegation med tillhörande ansvarsutkrävande enligt gällande attestreglemente och attestförteckningen lämnas till personer på respektive område inom förvaltningen.
Attestförteckningen finns publicerad i ärende- och dokumenthanteringssystemet Platina och uppdateras kontinuerligt.Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
15
Kommande beslut: Verksamhetsplan 2020-2023 för utbildningsnämnden till Kommunplan 2020 med utblick 2021-2023
-
16
Kommande beslut: Internkontrollplan år 2020 för utbildningsnämnden
-
17
Kommande beslut: Revidering av utbildningsnämndens delegationsordning
-
Personalkooperativet Bilaal ekonomisk förening har sedan godkännandet 2013-09-11 som huvudman för förskola och fritidshem i Gävle kommun varit föremål för tillsyn vid flera tillfällen. Utbildningsnämnden har delegerat tillsynen avseende enskild som huvudman för förskola, fritidshem eller motsvarande till Utbildning Gävle.
Beslut inom ramen för tillsynen har fattats 2015-04-08 (15UN103), 2015-08-15 (15UN111), 2015-08-19 (15UN111), 2018-06-04 (18UN87), 2018-06-18 (18UN87), 2019-04-08 (18UN9 och 18UN12), 2019-04-17 (18UN12) samt 2019-09-11 (18UN12 och 19UN109).
Brister i det systematiska kvalitetsarbetet har konstaterats i flera tillsynsbeslut, 15UN111 för förskola och fritidshem och 18UN12 för förskola.
Det har också konstaterats brister i följande tillsynsområden: ledning av utbildningen, samverkan med hemmet, barn i behov av särskilt stöd, förskolans värdegrundsuppdrag samt brist i att tillhandhålla relevanta handlingar.
I den senaste inkomna redovisningen från huvudmannen som inkom 2019-08-15 kan utbildningsnämnden konstatera att samtliga brister i tillsynsbeslutet 18UN12 kvarstår.
Inom den pågående regelbundna tillsynen har utbildningsnämnden genomfört en ägar- och ledningsprövning. Ägar- och ledningskretsen består av åtta personer, varav fem är styrelsemedlemmar. Tre femtedelar av den nya styrelsen består av nära släktingar till före detta styrelsemedlemmar.
Det har även framkommit att det inom ägar- och ledningskretsen förekommer både personlig ekonomisk misskötsamhet och misskötsel av redovisning i professionell verksamhet.
Sammantaget har det genom utbildningsnämndens utredning framkommit att det i förskolans ägar- och ledningskrets inte finns tillräcklig insikt att bedriva förskoleverksamhet, samt att ägar- och ledningskretsen är olämplig att bedriva förskoleverksamhet.
Verksamheten vid förskolan Bilaal Personalkooperativ i Gävle motsvarar inte de krav som ställs i skollagen och andra författningar. Trots upprepade förelägganden har huvudmannen inte visat förmåga att vidta tillräckliga åtgärder för att åtgärda bristerna. Bristerna är allvarliga och äventyrar barnens fortsatta lärande och utveckling.
Utbildning Gävle föreslår därför utbildningsnämnden att återkalla Personalkooperativet Bilaal ekonomisk förenings (organisationsnummer 769607–2862) godkännande som huvudman för förskolan Bilaal.