Möte 2018-05-30
-
Förslag på justerare: Lisa Trevitt (S)
Justeringsdatum: 7 juni 2018 -
2
Fastställande av föredragningslistan
-
a) School Chance - EU-projekt för skoltrafikfrågor
Föredragande: Martina Hedström, trafikingenjör Samhällsbyggnad Gävleb) Förvaltningen informerar
Övergripande
- Samverkan på förvaltningsnivå
- Rekryteringar
- Uppdaterad lokalresursplan
- Porrfilter i teknisk utrustning i förskolan/skolan - fråga ställd av Lisa Trevitt (S)Grundskola
- Forsbacka skola - fråga ställd av Lisa Trevitt (S)c) Ekonomisk månadsrapport (Dnr 18UN68)
Skriftlig ekonomisk uppföljning per mars 2018
Skriftlig ekonomisk uppföljning per april 2018 ingår i verksamhetsrapport delår 1 2018d) Delårsrapport 1 (Dnr 18UN81)
Föredragande: Sinikka Pisilä, chef för verksamhetsstödet och Tomas Hartikainen, förvaltningschefe) Rapport från förtroendeuppdrag
Redovisning från nämndens arbetsgrupp: "Samverkansgrupp med Socialtjänsten"
Föredragande: Evelyn Klöverstedt (L) m fleraf) Kurser/konferenser
Bilagor
-
648kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
6
Beslutsärende - Motion (V): Den vegetariska rätten ska presenteras som huvudalternativ vid lunchservering
Kommunstyrelsen har begärt yttranden från utbildningsnämnden och omvårdnadsnämnden i ärendet Motion (V) – Den vegetariska rätten ska presenteras som huvudalternativ vid lunchservering. I motionen yrkas:
att den vegetariska maträtten presenteras som huvudalternativ på menyn, och
att den vegetariska maträtten serveras/står först vid servering och därefter kommer alternativen med kött och/eller fiskprodukter.
Det finns inga huvudalternativ av de rätter som erbjuds i Utbildning Gävles verksamheter. Alla skolor har det vegetariska alternativet först i tagningslinjen. På menytavlorna på skolorna presenteras det vegetariska alternativet först. När det gäller de tryckta matsedlarna kommer det vegetariska alternativet att stå först även på dessa.-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Region Gävleborg har erbjudit berörda nämnder inom kultur och utbildning i Gävleborgs kommuner att lämna synpunkter på förslag till en regional kulturgaranti, och att göra en eventuell intresseanmälan för att vara pilotkommun.
Utbildning Gävle ser positivt på en regional kulturgaranti, och hade gärna sett att även förskolan varit inkluderad i målgruppen. Några synpunkter på förslaget framförs även.
Utbildning Gävle ser inte att det är aktuellt för Gävle kommun att vara pilotkommun. Däremot ser Utbildning Gävle positivt på att dela med sig av sina erfarenheter och ställer gärna upp i ett referensgruppsarbete om det skulle vara aktuellt.-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildning Gävle (UG) ansvarar i dagsläget för förvaltningens strategiska lokalresursplanering, utblicksarbete och beställer lokalbehovet via Gavlefastigheter AB (GFAB). UG:s förvaltningsledning initierade under hösten 2017 förslaget att GFAB övertar förvaltningens ansvar för lokalresursplaneringen. Projektet ”Lokalstrategi 2018 UG/GFAB” startades 2018-01-04 med representanter från UG, GFAB och kommunledningskontoret (KLK). Övergången planeras att vara färdig och driftsatt 2018-09-01.
Behovet av att flytta över arbetet med den strategiska lokalplaneringen har sin grund i att Gävle växer. För att kunna tillgodose UG:s behov av lokaler behövs en långsiktig och kostnadseffektiv planering, en kompetens som idag redan finns hos GFAB. Flytten ger också ökade möjligheter för kostnadseffektiviseringar i och med att processen säkerställs och att roller och mandat blir tydligare. Lokalplanering är inte heller en av kärnverksamheterna inom Utbildning Gävle men något som idag tar tid av verksamheten.
Syftet är även att minska lokalkostnadernas andel av förvaltningens totala kostnader samt att i samråd med övriga förvaltningar och kommunala bolag arbeta för effektiva och ändamålsenliga verksamhetslokaler. En mer kostnadseffektiv lokalresursplanering förväntas i första hand innebära lägre hyreskostnader.
Den strategiska lokalplaneringen för UG samlas hos GFAB. Elevens och barnets behov ska vara styrande och i centrum för långsiktig, hållbar, flexibel och kostnadseffektiv lokalresursplanering. Lokalresursplaneringen ska utgå från UG:s behov och standardiserade lokalfunktionsprogram håller på att tas fram för respektive skolform.
Den organisationsutveckling som föreslås för GFAB innebär att en ny enhet bildas – Lokalförsörjningsenheten. Enheten kommer att övergripande ansvara för den strategiska lokalresursplaneringen i ett nära samarbete med GFAB:s fastighetsavdelning. Beslut fattas i GFAB:s styrelse i maj 2018.
Förslaget innebär att ansvaret och resurser för den strategiska lokalplaneringen för UG samlas hos GFAB.
Chefen för UG:s verksamhetsstöd ansvarar för förvaltningens kontakter med GFAB.
För att säkra övergången kommer vissa funktioner kvarstå i UG.
Möten mellan GFAB och UG/UN sker efter en fastställd mötesplan.Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet elever ökar i Gävle och framför allt i Brynäsområdet. Staffanskolan är den enda kommunala skolan i området. För att möjliggöra ett mottagande av det ökade elevantalet behövs ytterligare en skola i området. Utbildning Gävle föreslår att Brynässkolan tas i anspråk för skolundervisning igen, vilket förutsätter att en upprustning av skolan genomförs. I kommunens plan för investeringar (Utblick) finns sedan tidigare avsatt 130 mnkr för detta ändamål. Efter beslut i kommunfullmäktige i april 2018 är det kommunstyrelsen som beslutar i dessa frågor. Utbildningsnämnden föreslår att kommunstyrelsen beslutar att uppdra till GFAB att genomföra den nödvändiga investeringen.
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämndens delegationsordning föreslås revideras med anledning av att
ny lagstiftning träder ikraft (Dataskyddsförordning 2018-05-25 och ny förvaltningslag 2018-07-01),
förändringar i vissa delegaters titlar har skett,
verksamheterna har begärt administrativa förändringar i syfte att effektivisera och rättssäkra beslutsprocesser och
nya beslutspunkter har lyfts in i delegationsordningen inom gymnasieskolans område.-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
392kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Elsäkerhetslagen (2016:732 § 18) ska den som använder en elektrisk utrustning försäkra sig om att den är säker för användning. Denna skyldighet ska integreras i det systematiska arbetsmiljöarbetet och behöver läggas till i dokumentet ”Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet” under rubriken ”Samtliga chefer inom förvaltningen Utbildning Gävle ska”.
Bilagor
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
Inför läsåret 2019/2020 föreslås att det samlade utbudet av program och inriktningar i gymnasieskolan är detsamma som för läsåret 2018/2019.
-
13
Kommande beslutsärende - Plan för introduktionsprogram
-
14
Beslutsärende - Ansökan om rätt till bidrag för att bedriva enskild pedagogisk omsorg
-
15
Kommande beslutsärende - Ansökan om rätt till bidrag för att bedriva enskild pedagogisk omsorg
-
16
Kommande beslutsärende - Ansökan om rätt till bidrag för att bedriva enskild pedagogisk omsorg
-
17
Kommande beslutsärende - Ansökan om rätt till bidrag för att bedriva enskild pedagogisk omsorg
-
18
Kommande beslutsärende - Ansökan om rätt till bidrag för att bedriva öppen fritidsverksamhet