Möte 2023-11-22
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
-
Samverkan på sektornivå
-
-
Kommunstyrelsen har gjort en översyn av nämndernas reglementen och sänt förslaget till reglemente för utbildningsnämnden på remiss till utbildningsnämnden.
Förslaget till reglemente förtydligar utbildningsnämndens ansvar som huvudman för utbildning med undantag för de uppgifter som fullmäktige i ett reglemente fördelat till andra nämnder.
Reglementet förtydligar också att sektorchefen för Sektor Utbildning också är förvaltningschef för utbildningsnämndens förvaltning i kommunalrättslig mening.
Utbildning Gävle har inget att erinra mot kommunstyrelsens förslag och föreslår utbildningsnämnden att besluta detsamma.
Bilagor
-
Inför varje nytt budgetår görs en översyn av resursfördelningsmodellen. Det föreslås inte några förändringar i själva beräkningsmodellen till kommande budget år. Däremot så ändras elevavläsningsdatumet från och med 2024. Avläsningsdatumet blir den 15:e varje månad istället för den 5:e som det är idag. Bakgrunden till förändringen är att fler kommuner har den 15:e som avläsningsdatum. Sommarmånaderna juli och augusti hanteras på samma sätt som tidigare, dvs ersättningen för dessa månader grundar sig på inskrivna den 15:e september.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildning Gävle har gjort en översyn av utbildningsnämndens delegationsordning och föreslår följande revideringar:
Ny punkt 5.13 – Beslut om upphörande av skolplikten, delegat sektorchef.
Vid de fall en skolpliktig elev är folkbokförd i Gävle men som av giltiga skäl inte omfattas av skolplikten behöver utbildningsnämnden fatta ett beslut om att skolplikten upphör för den eleven. Det kan till exempel handla om längre utlandsvistelser, jfr 7 kap. 2 § skollagen (2010:800). Delegationsrätten föreslås läggas på sektorchefen.
Förändring punkt 6.4 – Beslut om mottagande av elev från annan kommun, delegat verksamhetschef grundskola
Förändring punkt 8.1.7 – Beslut om mottagande av elev från annan kommun, delegat verksamhetschef gymnasieskola och anpassad grund- och gymnasieskolaI dag när verksamhetschef har beslutat om mottagande av elev från annan kommun ska frågan sedan gå till rektor för beslut om placering på skolenhet. För att underlätta processen och snabbt kunna fatta beslut om skolplacering föreslås att verksamhetschefen även ges beslutsmandatet att placera eleven på en skolenhet.
Förändring punkt 8.1.5 – Beslut om en elev som tas emot i anpassad grundskola huvudsakligen ska läsa ämnen eller ämnesområden, delegat rektor
Beslut om mottagande i anpassad grundskola är ett beslut som elevens hemkommun fattar. Beslut om eleven ska läsa ämnen eller ämnesområden fattas av huvudmannen för utbildningen. För att skilja på hemkommun och huvudman föreslås att beslut om eleven ska läsa ämnen eller ämnesområden delegeras till rektor istället för till mottagningsansvarig som är fallet idag.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Hallgren Stjerndorff (M) har avsagt sig sitt uppdrag i utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden behöver därför utse en ny representant som kontaktpolitiker för gymnasieskola och anpassad grund- och gymnasieskola samt till resursfördelningsgruppen.
-
Förslaget på sammanträdesplan bygger på en överenskommelse mellan sektorerna om att nämnderna ska hinna besluta om de ekonomiska månadsrapporterna och delårsrapporterna innan de behandlas av kommunstyrelsen.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna väckte ett initiativärende på nämndens sammanträde 27 september: Narkotika- och vapensök med hund på skoltid i Gävles gymnasieskolor.
Utbildningsnämnden beslutade att överlämna ärendet till Utbildning Gävle för beredning. Utbildning Gävle har tagit fram ett yttrande i ärendet.
Ordförande föreslår nämnden att avslå initiativärendet. Det bedrivs på skolorna redan idag ett förebyggande arbete i samarbete med polisen som bland annat innefattar hundsök. I dialog med rektorerna och med polisen så kan det konstateras det inte är tillämpligt med utökat hundsök på skoltid. I skolornas ordningsregler och drogpolicyer framkommer hur rektor eller företrädare för skolan kan agera vid misstankar om eventuella överträdelser av dessa regler.
Utbildningsnämnden vill dock göra ett medskick till verksamheten att se över skolornas drogpolicyer för att dessa ska vara harmonierade samt att det framgår att hundsök genomförs vid behov, dock minst en gång per termin.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
13
Kommande beslutsärende: Riktlinje för placering av elever i förskoleklass och grundskola i Gävle kommun
-
14
Kommande beslutsärende: Internbudget utbildningsnämnden 2024
-
15
Kommande beslutsärende: Verksamhetsplan 2024–2027 för utbildningsnämnden till kommunplan 2024 med utblick 2024–2027