Möte 2024-09-25
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
674kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
a) Resultatuppföljning grundskola
b) Resultatuppföljning gymnasiet
-
a) Samverkan på sektornivå
b) Aktuella chefsrekryteringar
c) Skolstart grundskolan
d) Gymnasieantagning
e) Planering och dimensionering förskola och grundskola
f) Aktuellt i Skolsverige
-
I delårsrapporten redovisar Utbildning Gävle måluppfyllelsen gentemot utbildningsnämndens verksamhetsplan för 2024.
Delårsrapporten redovisar de åtgärder, insatser och måluppfyllelse som Utbildning Gävles verksamheter genomfört och uppfyllt under andra tertialet 2024. I delårsrapporten finns även en ekonomisk redovisning med en årsprognos och uppföljning för första tertialen av de uppdrag som kommunfullmäktige givit utbildningsnämnden.
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har inför arbetet med Kommunplan med årsbudget 2025 och plan 2026–2028 skickat ut de preliminära ramarna och de kommunövergripande målen på remiss till kommunens nämnder och bolag för yttrande.
Utbildning Gävle har tagit fram ett förslag till yttrande över remissen.
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Gävle kommuns revisorer har i sin grundläggande granskning av nämnden för 2023 granskat nämndens arbete avseende arbete/insatser för att främja skolnärvaro samt att bedöma om den interna kontrollen är tillräcklig. Granskningen har renderat två rapporter, en för grundskolan och en för gymnasieskolan. Utbildning Gävle har därför tagit fram förslag på två yttranden, ett till respektive granskningsrapport.
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden fastställer gymnasieskolans och anpassade gymnasieskolans utbud av program och inriktningar inför varje läsår. Inför beslutet föreslår Utbildning Gävle förändringar utifrån tidigare års sökbild och antagning. En förutsättning för att starta utbildningarna är att eleverna söker de utbildningar som erbjuds. Arbetet med program- och inriktningsutbudet har följts av antagningsutskottet under året.
Föreslagna förändringar inför läsåret 2025/2026
Fordons- och transportprogrammet inriktning lastbil- och mobila maskiner erbjuds på Borgarskolan som lärlingsutbildning.
Fordons- och transportprogrammet inriktning fordonsskadeteknik och lackering erbjuds på Borgarskolan som lärlingsutbildning.
Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning byggnadsplåtslageri erbjuds i Sandviken inom ramen för samverkansavtalet mellan kommunerna i Gästrikland och Älvkarleby kommun.
Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning mark och anläggning, yrkesutgång anläggningsmaskinförare, erbjuds i Söderhamn inom ramen för samverkansavtal med Hälsinglands utbildningsförbund.
Inriktningsgaranti införs på:
- Fordons- och transportprogrammet
- Fordonsskadeteknik och lackering – 2 platser
- Lastbil och mobila maskiner – 4 platser
- Personbil – 10 platser
- Transport – 16 platser
- El- och energiprogrammet
- Automationsteknik – 16 platser
- Dator- och kommunikationsteknik – 16 platser
- Elteknik – 32 platser
Antal platser per inriktning bestäms av utbildningsnämndens ordförande efter slutgiltig antagning 2025.
Dimensionering gymnasial utbildning
I Skolverkets planeringsunderlag för gymnasial utbildning, Gävleborgs län 2023–2026, görs bedömningen att andelen utbildningsplatser behöver utökas på fem yrkesprogram, i syfte att möta arbetsmarknadens behov. De berörda programmen är:
- El- och energiprogrammet
- Fordons- och transportprogrammet
- Industritekniska programmet
- VVS- och fastighetsprogrammet
- Vård- och omsorgsprogrammet
För att möjliggöra en utökning av antalet utbildningsplatser flyttas vård- och omsorgsprogrammet, från läsåret 2025/ 2026 från Polhemsskolan till Vasaskolan, där nybyggnation och nyrenoverade lokaler möjliggör en utökning av antalet utbildningsplatser på programmet. I och med flytten skapas utrymme på Polhemsskolan för de fyra övriga programmen att expandera. Även introduktionsprogrammets yrkespaket – vårdbiträde flyttar från Polhemsskolan till Vasaskolan. I och med det samlas utbildningar riktade mot samtliga delar av vårdkedjan på Vasaskolan.
Att flytta ett gymnasieprogram riskerar att påverka såväl elevers som medarbetares arbetsmiljö och trivsel. Det är nödvändigt att stor vikt läggs på förankringsprocess och processledning, i syfte att hantera och minska oro samt risk för negativ påverkan på arbetsmiljö och trivsel. I genomförda risk- och konsekvensanalyser identifieras möjliga arbetsmiljörisker, samt åtgärder för att förebygga dessa risker.
Efter taget beslut påbörjas arbetet med att säkerställa att den kommande flytten får så liten påverkan som möjligt på elevers och personals arbetsmiljö och trivsel. Arbetet kommer att ske i nära och lyhört samarbete med berörda grupper.
Samma förfarande gäller de utmaningar som identifierats vid sidan av risker kopplade till arbetsmiljön. Exempel på sådana utmaningar är elevers tillhörighet på en för dem ny skola samt personalens integrering med Vasaskolans personalgrupp.
Åtgärder och insatser följs löpande upp av verksamhetschef för gymnasiet och anpassad grund- och gymnasieskola och återrapporteras till sektorchef samt till utbildningsnämnden under våren 2025.
Bilagor
- Fordons- och transportprogrammet
-
Kommunstyrelsen har tillsänt utbildningsnämnden en remiss avseende nödvattenplan för Gävle kommun för yttrande. Remissen ska besvaras senast 1 oktober.
Utbildning Gävle har varit delaktig i framtagandet av förslaget till nödvattenplan. De medarbetare från Utbildning Gävle som varit delaktiga i arbetet med nödvattenplanen har läst igenom remissen och har inget att invända mot förslaget.
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
-
Klintbergsgårdens förskola ska rivas och byggas upp igen. I samband med återuppbyggnaden föreslås förskolan byta namn till Klintbergsparkens förskola.
Klintbergsgårdens namn är starkt förknippat med montessoriverksamhet. Då det inte längre bedrivs sådan verksamhet finns ett önskemål om att byta namn på förskolan.
Namnet Klintbergsparken anknyter till Klintbergsgården och Nynäsparkens förskola. Nynäsparkens förskola är en av de förskolor som ingår i arbetet med dimensioneringen av förskolans organisation och det kan antingen bli så att förskolan slås ihop med Klintbergsgården och bildar en gemensam enhet eller så kan förskolan komma att läggas ned.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Lisa Trevitt (S), Tarik Fisekovic (C) och Eva Persson (C) har avsagt sig sina uppdrag i utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden behöver därför utse nya representanter i kontaktpolitikergrupper och arbetsgrupper efter dem.
Kristina Hellström (S) föreslås byta från lokalutvecklingsgruppen till resursfördelningsgruppen.
-
15
Kommande beslutsärende: Ansökan om rätt till bidrag för öppen fritidsverksamhet - Helges fritidsklubb