Möte 2024-04-24
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
a) Samverkan på sektornivå
b) Dimensioneringsarbetet inom förskolan
c) Rapport förskoleplatser
d) Remissen God ekonomisk hushållning i Gävle kommun
-
I enlighet med Gävle kommuns fastighetsstrategi ska utbildningsnämnden ta fram ett förslag till funktionsprogram för förskole- och skollokaler för de olika skolformerna.
Ett funktionsprogram ska beskriva de kvaliteter, funktioner och samband som ska skapas vid om-, till- och nybyggnad av kommunens verksamhetslokaler så att det ges förutsättningar för respektive nämnd att bedriva verksamhet på ett optimalt sätt nu och i framtiden. Målet är att lokalerna ska uppfylla verksamhetens krav på ändamålsenliga, säkra och trygga miljöer.
Funktionsprogrammet ska skapa likvärdighet i kvalitet, användbarhet och ambitionsnivå i kommunens olika lokalprojekt.
Funktionsprogrammet ska stödja tillskapandet av verksamhetslokaler på ett sätt som är hållbart utifrån funktion, miljö och ekonomi för kommunen över tid.
Kommunstyrelsen fattar beslut om samtliga program. Respektive nämnd och styrelse ansvarar för framtagande av funktionsprogrammen.
Då det endast sker smärre förändringar i funktionsprogrammet från år till år föreslår Utbildning Gävle att utbildningsnämnden beslutar om ett funktionsprogram som gäller för resterande tid av mandatperioden, det vill säga 2024–2027. Om det görs smärre förslag till justeringar som inte innebär markant ökade kostnader kan dessa beslutas av sektorchef efter föredragning i Lokalutvecklingsgruppen.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har fastställt Kommunplan med årsbudget 2024 med utblick 2025–2027. Kommunens övergripande planering sker genom Kommunplan, där mål, nedbrutna mål, indikatorer och ekonomiska ramar ges. Denna planering utgör sedan tillsammans med reglemente, och direktiv grund för nämndernas planering av verksamhet och eget budgetarbete.
Verksamhetsplanen omfattar mål, medbrutna mål, indikatorer, investeringar samt resultatbudget. Verksamhetsplanen beskriver hur nämndens uppdrag enligt reglemente ska utföras utifrån tilldelad ram, med beskrivning av kvalitet och innehåll. I verksamhetsplanen beskrivs även hur nämnden kommer att planera och följa upp sin verksamhet utifrån övergripande mål.
Utbildningsnämnden antog förslaget till verksamhetsplan 2024–2027 i december 2023. Vid den tidpunkten bearbetades fortfarande en del av indikatorerna på kommunövergripande nivå. Dessa har nu uppdaterats utifrån målbild och nuläge.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
7
Förslag till beslut – Åtgärdsplan för öppenhet, trygghet och likvärdighet i Gävle kommuns förskolor och skolor
Utbildningsnämnden gav vid nämndens sammanträde 6 februari 2024 Utbildning Gävle i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan, utifrån rapporten om utredningen av händelser vid Lilla Sätra anpassad grundskola. Förutom de åtgärder som redovisas nedan ska även en översyn av små enheter inom den anpassade grundskolan genomföras.
Åtgärdsplanen ska följas upp genom en statusuppdatering i samband med delår 2/2024 samt en separat återkoppling vid utbildningsnämndens sammanträde vid årsskiftet 2024/2025.
Utbildningsnämnden har önskat att åtgärder tas fram på följande områden:
1. Översyn och förtydligande av rutiner om hur vårdnadshavare, medarbetare och chefer kan rapportera eventuella missförhållanden eller kränkningar.
2. Förtydligande av rutiner kopplat till hur rapporterade missförhållanden och kränkningar tas om hand och hur information ska delas vidare i organisationen.
3. Ett fördjupat arbete om hur alla verksamheter ännu mer kan arbeta med kommunens och skolans värdegrund.
4. Förslag på hur fördjupad verksamhetsuppföljning kan göras som ett komplement till de redan befintliga rutinerna i syfte att kunna fånga upp avvikelser eller missförhållanden.
5. Ta fram ett arbetssätt för hur positiva kulturer kan spridas mellan olika verksamheter inom Utbildning Gävle.
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden beslutade i februari 2024, i lokalresursplanen för 2024–2033, att kommunfullmäktige i sin investeringsplan skulle avsätta pengar för att ersätta nuvarande Fridhemsskolan som haft klasser från förskoleklass–årskurs 6 med en skola med två paralleller för årskurserna förskoleklass–årskurs 3.
Efter nämndens beslut har flera möten genomförts med föräldrar samt med rektorer och tjänstemannaledning. Efter dialog med rektorer och tjänstemannaledning har det visat sig att det är fullt möjligt att på ett välfungerande vis organisera en enparallellig skola för årskurserna förskoleklass–årskurs 6 för cirka 200 elever istället för en tvåparallellig skola för förskoleklass–årskurs 3.
I utredningen och i dialogerna har viktiga argument framförts som nämnden föreslås beakta.
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
11
Motion från Vänsterpartiet (V) – Obligatorisk utbildning i hjärt- lungräddning för personal i skola, barnomsorg, vård och omsorg
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från utbildningsnämnden i ärendet Motion (V) – Obligatorisk utbildning i hjärt- lungräddning för personal i skola, barnomsorg, vård och omsorg. Ärendet har diarienummer 23KS159 i kommunstyrelsens diarium.
I motionen yrkas att personal anställd i Gävle kommun som i sin yrkesutövning har ansvar för vård, omsorg och tillsyn för andra personer får utbildning i första hjälpen och hjärt- lungräddning och att utbildningen kontinuerligt följs upp med repetitioner.
Samtliga verksamheter inom Utbildning Gävle har rutiner för att utbilda personalen i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Det finns även rutiner för att följa upp kunskaperna med repetitioner och utbilda ny personal. Upplägget på utbildningen varierar mellan de olika enheterna. Det är rektor som ansvarar för den inre organisationen och ser till att utbildningar genomförs och att repetitioner görs.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från utbildningsnämnden i ärendet motion (M) – Angående pedagogers vetskap och elevers trygghet. Ärendet har diarienummer 23UN228.
I motionen yrkas att Gävle kommun ska avsätta och öronmärka ekonomiska medel för skolor och förskolor med syfte att de ska bjuda in hjälporganisationer som ägnar sig åt spridning av kunskap om hederskultur för att utbilda såväl elever som lärare, att Gävle kommun inför en obligatorisk och lärande föreläsning om hederskultur och dess problematik på samtliga kommunala skolor inför varje nytt läsår samt att Gävle kommun starkt uppmuntrar friskolor att arrangera samma föreläsning om hederskultur för dess lärare och elever.
Utbildning Gävle ställer sig positiva till motionärens idé om att öka kunskapen kring hederskulturer för elever och lärare. Utbildning Gävle samarbetar med Sektor Välfärd och med Region Gävleborg i frågor om hedersrelaterat våld och prevention av kvinnlig könsstympning. Att arbeta med frågor kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck är en del av läroplanen i såväl grundskolan som gymnasieskolan. Att som huvudman införa en återkommande, generell och obligatorisk föreläsning enligt motionärens yrkande är inte förenligt med skollagen då ett sådant beslut faller under rektors ansvar. Sådana föreläsningar måste i så fall beslutas av respektive rektor.
Utbildning Gävle föreslår att utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
En e-petition gällande fotbollsplan vid Sofiedalskolan har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionen har nummer 273230. E-petitionärerna önskar hjälp med att fixa till fotbollsplanen vid Sofiedalskolan.
Fotbollsplanen vid Sofiedalskolan kommer att åtgärdas under våren/sommaren 2024. Det kommer inte att anläggas konstgräs utan riktigt gräs och planen kommer att jämnas till. Dessutom har en multiarena ställts upp på skolgården. Multiarenan kommer att ha konstgräs. Den kommer att vara tillgänglig för alla elever och under alla tider.
Fotbollsplanen kommer alltså inte att få konstgräs, men det kommer multiarenan att ha.
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
670kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
NTI Gymnasiet Marco AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande för utökning av befintlig en fristående gymnasieskola vid NTI-gymnasiet i Gävle kommun från och med läsåret 2025/2026.
NTI-gymnasiet Gävle önskar erbjuda el- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik, med 12 platser per årskurs vilket ger 36 elevplatser vid fullt utbyggd verksamhet läsåret 2027/2028
Skolinspektionen har berett Gävle kommun möjlighet att yttra sig över ansökan. Kommunens remissvar i form av kopia på justerat protokoll från utbildningsnämnden ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 24 maj 2024.
Sammanfattning
Inför läsåret 2024/2025 erbjuder Gävle kommuns fristående och kommunala huvudmän samlat 78 utbildningsplatser på el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik. Polhemsskolan erbjuder 16 platser per årskurs på inriktningen och Realgymnasiet erbjuder 10 platser per årskurs. Den föreslagna utökningen kommer fullt utbyggd att innebära att ytterligare 12 platser erbjuds årligen.
Ekonomiska konsekvenser av en utökning kan vara färre sökande till inriktningen på den kommunala gymnasieskolan vilket leder till lägre intäkter.
En organisatorisk och pedagogisk konsekvens är ökad svårighet att hitta lämpliga APL-platser, vilket riskerar att sänka nivån på utbildningen. Detta riskerar i sin tur leda till att färre elever söker till inriktningen.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-