Möte 2023-05-24
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
-
Samverkan på sektornivå
-
-
Delår 1 2023 är förenklad och ingen uppföljning sker av mål och uppdrag. Det beror på att kommunfullmäktige tar beslut om nya ramar 2023 och preliminära ramar inför 2024 i juni 2023. I delårsrapporten finns enbart en ekonomisk redovisning med en årsprognos och uppföljning för första tertialen för utbildningsnämnden.
Grundregeln är att nämnderna i Gävle kommun ska ha en budget i balans, vid eventuella avvikelser ska en åtgärdsplan tas fram, beslutas och verkställas.
Förutsättningarna för 2023 års budget, som fullmäktige fattade beslut om i december, har dock förändrats kraftigt. I vårens månadsrapporter visar flera nämnder stora underskott. Bakgrunden är omvärldsfaktorer såsom ökade räntor, hög inflation samt årets avtalsrörelse som gav ett löneutfall utöver det budgeterade. Det finns därmed nämnder som inte kommer att klara en budget i balans 2023 endast genom egna åtgärder.
För att Gävle kommun i det nya läget ska ha en budget i balans pågår nu en process som ska resultera i en reviderad budget för 2023 med preliminära ramar 2024-2026. Den politiska majoriteten önskar att en reviderad budget för 2023 ska beslutas av kommunfullmäktige den 19 juni. Inför detta budgetbeslut är den politiska majoritetens förslag att nämndernas ökade kostnader för hyror ska kompenseras med 8 procent istället för budgeterade 5 procent, och att löneökningarna ska kompenseras från budgeterade 2 procent till avtalens utfall.
Alla nämnder har i budgeten som antogs av fullmäktige i december ett effektiviseringskrav på en procent som ska verkställas under 2023. Vissa nämnder har redan hanterat detta i internbudgeten, andra nämnder hanterar effektiviseringskravet vid nämndens sammanträde i maj.
Utbildningsnämnden prognosticerar för 2023 ett underskott om ca 20 mnkr. Åtgärder för att nå en budget i balans pågår men sektorn behöver förbereda ytterligare åtgärder efter kommunfullmäktiges beslut i juni.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har tillställt utbildningsnämnden en remiss om ny risk- och sårbarhetsanalys för Gävle kommun 2023–2027. Utbildningsnämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 9 juni 2023.
Enligt lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Den senaste risk-och sårbarhetsanalysen för kommunkoncernen togs fram 2018–2019. Analysen är framtagen genom workshops med tjänstepersoner i sektorer, bolag och kommunalförbund.
Utbildningsnämnden lämnar följande yttrande:
Risk- och sårbarhetsanalysen är omfattande. Utbildningsnämnden väljer att lämna synpunkter på sådant som faller inom nämndens verksamhet.
1.2.6 Större köksmöjligheter –i texten står ”Från och med sommaren 2019 är det tolv skolor som kan laga egen mat”. Rätt information ska vara att 2023 har fjorton skolor möjlighet att laga egen mat, från januari 2024 är det ytterligare två.
1.2.9 Lokaler/fastigheter – sista meningen tycks oavslutad.
4.2.3.2 Värme – i texten finns meningen ”Pedagogisk verksamhet är ett exempel på verksamhet som kan stängas under en viss begränsad tid, med hanterbara konsekvenser”. Samtidigt står under punkt 3.7 Pedagogisk verksamhet ” Några dagars utebliven förskoleservice har en hög samhällsekonomisk kostnad”. Under punkten 4.2.3.2 bör förtydligas att pedagogisk verksamhet i det fallet hänförs till skola och inte förskoleverksamhet.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Efter genomgång av utbildningsnämndens bemyndigande har det uppdagats att det behöver förtydligas vilka som är behöriga att ta emot delgivningar. Rätt att ta emot delgivning för en nämnds räkning är ordförande eller den som enligt ett reglemente eller särskilt beslut är behörig. Nämndens beslut om bemyndigande är ett sådant särskilt beslut. Utbildning Gävle föreslår därför utbildningsnämnden att förtydliga i sitt bemyndigande vilka som har rätt att ta emot delgivningar för utbildningsnämndens räkning.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Under hösten 2022 bytte Utbildning Gävle journalsystem för elevhälsan från PMO till Prorenata. Alla aktiva elevjournaler har flyttats över till Prorenata och alla gamla elevjournaler har förts över till Gävle kommuns e-arkiv Comprima i väntan på slutarkivering. Kontroll och validering av överflyttade journaler har gjorts utan några avvikelser.
Det som inte har flyttats över till Prorenata är anteckningar gjorda på skolnivå och mötesanteckningar från EHT-möten som inte är hänförliga till enskilda elevärenden. Dessa uppgifter har ingen fastställd gallringstid i utbildningsnämnden dokumenthanteringsplan. Utbildning Gävle föreslår därför utbildningsnämnden att besluta att alla kvarvarande uppgifter i PMO gallras i databasen innan systemet stängs ned.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
9
Kommande beslutsärende: Program- och inriktningsutbud gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan läsåret 2024/2025
-
10
Återkallande av godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg – Johannas Knyttegäng
Huvudmannen för Johannas Knyttegäng har 20 januari 2023 skickat in en anmälan om avslut av fristående verksamhet till Utbildning Gävle. Vårdnadshavare till placerade barn i verksamheten har informerats om datum för när verksamheten upphör. Verksamheten avser att upphöra 23 augusti 2023.
Utbildningsnämnden beviljade 20 september 2018 Johannas Knyttegäng rätt till enskild pedagogisk omsorg.
Utbildning Gävle föreslår nämnden att besluta om att godkännandet som huvudman och rätten till bidrag för enskild pedagogisk omsorg ska upphöra då huvudmannen aviserat avsikt att avveckla verksamheten.
Beslutet ska gälla från 23 augusti 2023.
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
11
Återkallande av godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg – Maries Knyttegäng
Huvudmannen för Maries Knyttegäng har 20 januari 2023 skickat in en anmälan om avslut av fristående verksamhet till Utbildning Gävle. Vårdnadshavare till placerade barn i verksamheten har informerats om datum för när verksamheten upphör. Verksamheten avser att upphöra 23 augusti 2023.
Utbildningsnämnden beviljade 20 september 2018 Maries Knyttegäng rätt till enskild pedagogisk omsorg.
Utbildning Gävle föreslår nämnden att besluta om att godkännandet som huvudman och rätten till bidrag för enskild pedagogisk omsorg ska upphöra då huvudmannen aviserat avsikt att avveckla verksamheten.
Beslutet ska gälla från 23 augusti 2023.
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Huvudmannen för Arka pedagogisk omsorg kontaktade Utbildning Gävle 21 oktober 2021 då verksamheten, som bedrevs i det egna hemmet, drabbats av översvämning. Huvudmannen har haft rätt till vilande bidrag sedan 21 oktober 2021 i väntan på renovering av lokalen.
Huvudmannen har 19 april 2023 meddelat Utbildning Gävle att verksamheten inte kommer att bedrivas vidare.
Utbildningsnämnden beviljade 15 april 2015 huvudmannen för Arka rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Inga barn har varit inskrivna i verksamheten sedan oktober 2021.
Utbildning Gävle föreslår nämnden att besluta om att godkännandet som huvudman och rätten till bidrag för enskild pedagogisk omsorg ska upphöra då huvudmannen aviserat avsikt att inte återuppta sin verksamhet.
Beslutet ska gälla från 31 maj 2023.
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
a) Information gymnasieskolan och anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan
b) Uppföljning Skolriksdagen 2023
c) Uppföljning kontaktpolitikerbesök och arbetsgrupper våren 2023