Möte 2020-11-18
-
a) Sektorn informerar
- samverkan på sektornivå
- aktuell information
b) Ekonomisk månadsrapport
September skriftligt, oktober muntligt
c) Rapport från förtroendeuppdrag
d) Kurser och konferenser
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
4
Uppföljning kommunstyrelsens uppsiktsplikt över utbildningsnämnden
-
Utbildningsnämnden behandlade 22 april i år en e-petition som föreslog att sportlovet skulle flyttas, förslagsvis till vecka 10. I utbildningsnämndens beslut med anledning av e-petitionen gavs Utbildning Gävle i uppdrag att utreda möjligheten till en förändring av förläggningen av sportlovsvecka inför läsåret 2021/22.
Utredningen visar att det inte finns något intresse hos våra grannkommuner att flytta sportlovet. Utifrån uppdraget anser Utbildning Gävle att sportlovet även fortsättningsvis ska ligga kvar vecka 9. Fastställande av läsårsdata för läsåret 2021/22 beslutas i enlighet med delegationsordningen.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
8
Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet: Bygga, bedöma, betygssätta – betyg som bättre motsvarar elevernas kunskaper, SOU 2020:43 (U2020/004429/GV)
Gävle kommun ställer sig positiv till många delar av förslaget och ser flera positiva aspekter för både elever och lärare. Det bedöms dock också föreligga vissa risker, bland annat för att betygssättningen kan uppfattas som mer otydlig för elever och vårdnadshavare och risk för mindre likvärdig bedömning.
Vissa delar i förslaget uppfattas som otydliga och i behov av ytterligare klargöranden. Gävle kommun menar att det kommer att krävas en stor insats för att genomföra förändringarna. Det är viktigt att genomförande och implementering är noggrant planerade. Gävle kommun menar att det är kort om tid att hinna med utifrån den tidsplan som finns i nuläget. Det är mycket viktigt att Skolverket snabbt kommer in och möjliggör genomförande och implementering.Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildning Gävle har tagit fram förslag till riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Riktlinjerna riktar sig till all personal inom enskild pedagogisk omsorg och gäller för de som ämnar ansöka om rätt till bidrag såväl som för befintliga huvudmän. Riktlinjerna syftar till att tydliggöra vilka krav som ställs på pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola.
I skollagen anges att pedagogisk omsorg ska stimulera barns utveckling och lärande samt utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande. En huvudman som beviljas rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg i Gävle kommun åtar sig att ansvara för att verksamheten bedrivs i enlighet med bestämmelserna i skolförfattningarna samt för verksamheten övriga tillämpliga lagar och författningar, inklusive de riktlinjer som nu tagits fram. Vidare ansvarar huvudmannen för att verksamheten utformas med respekt för barnens rättigheter och i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar, barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.
Riktlinjerna belsutas av utbildningsnämnden och gäller tills vidare. Beslut om revidering av riktlinjerna utifrån lagändringar, praxis eller politiska beslut i kommunen fattas av utbildningsnämnden.Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Lokalresursplanen syftar till att förse Utbildning Gävle med lokaler som stödjer, utvecklar och bidrar till att verksamheterna når sina mål. De lokaler som Utbildning Gävle disponerar ska vara ändamålsenliga, sunda och säkra, utnyttjas effektivt och produceras till lägsta möjliga kostnad över tiden.
Lokalresursplanen är det dokument som ligger till grund för nämndens långsiktiga investeringsplanering (utblicken). Utbildning Gävles lokalresursplan är ett strategiskt dokument som ska uppdateras och bearbetas årligen.Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Inför budgeten för 2021 har en översyn gjorts av resursfördelningsmodellen. Utifrån översynen föreslås att andelen som är avsatt till strukturbidraget för grundskola och fritidshem återgår till 11 %. Inför 2020 sänktes nivån till 4,5 % men då ett statsbidrag för fritidshem påverkade mer än beräknat, föreslås dess andel att återgå till 11 % för 2021.
Övrig information med anledning av resursfördelningsmodellen
Omvikting kommer ske mellan de olika stadierna i grundskolan, då eleverna ska ha mer garanterad undervisningstid i matematik och idrott och hälsa. De extra timmarna för matematik är förlagda till högstadiet medan idrott och hälsa är förlagda till mellanstadiet och högstadiet. Under kommande budgetår (2022) kommer dessa skillnader att vara justerade.
Eftersom det råder statistiksekretess kommer inga uppgifter kring strukturbidrag publiceras per skola.
Nivåtillägget för gymnasiesärskolan kommer förändras och på sikt ska det vara samma nivåer/belopp som det är för grundsärskolan.
Tillkommande medel för särskilt löneutrymme tilldelas respektive skolform.
Tillkommande medel för lokalhyra när lokalen är färdigställd tilldelas respektive skolform
Tillkommande medel för kapitaltjänstkostnader när investeringen aktiverats tilldelas respektive skolformBilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
I förslaget till sammanträdesplan har kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges sammanträdesdatum för 2021 beaktats.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har granskat utbildningsnämndens förvaltning av donationsfonder avseende 2019 och har ställt frågor till utbildningsnämnden att svara på. Utbildning Gävle har tagit fram ett förslag till yttrande med svar på revisorernas frågor.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
768kb Ladda ner dokument
-
-
Ann-Charlotte Nyberg (V) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i utbildningsnämnden och därmed också sitt uppdrag som kontaktpolitiker för gymnasiet. I enlighet med riktlinjerna ska fyllnadsval göras i hennes ställe.
-
Ann-Charlotte Nyberg (V) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i utbildningsnämnden och därmed också sitt uppdrag i lokalutvecklingsgruppen . I enlighet med riktlinjerna ska fyllnadsval göras i hennes ställe.
-
16
Kommande beslutsärende: Begäran om yttrande från utbildningsnämnden - Remiss från Socialdepartementet - Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag SOU 2020:47
-
18
Kommande beslutsärende: Internbudget utbildningsnämnden 2021
-
19
Kommande beslutsärende: Karriärtjänster
-
22
Kommande beslutsärende: Utbildningsnämndens delegationsordning 2020