Hoppa över navigering
  •   1

    Upprop och val av justerare

  •   2

    Fastställande av föredragningslistan

  • a) Samverkan på sektornivå

    b) Rapport från dimensioneringsuppdraget

    c) Aktuella rekryteringar (som direkt berör nämnden)

    d) Återkoppling händelser på gymnasieskolan vid terminsslut

    e) Beslut hos DO samt JO

  • Verksamhetsrapport

    Alla verksamheter har ett starkt fokus på kraftigt förbättrade resultat. Förskolan arbetar systematiskt för att utveckla barns möjligheter att inhämta kunskaper och värden och har också fokus på bland annat språk- och matematikutveckling. Inom grund- och gymnasieskolan fortsätter skolorna att ha individkoll på alla elever som följs upp av verksamhetschef på huvudmannanivå. Resultaten i grundskolan har gått upp, andelen elever som är behöriga till ett nationellt program är, efter sommarskolan, 86,1 procent. Andelen elever med gymnasie- eller yrkesexamen har ökat till 88 procent.

    Gävlemodellen är en strategi med syfte att på systematisk basis kunna arbeta långsiktigt med trygghetsfrågor, studiero och kvalitetsarbete. Skolverkets nationella undersökning (353) visade att 8,1 procent av eleverna på mellan- och högstadiet är mobbade. I Gävle är motsvarande siffra 5,7 procent i oktober 2024. Värdet för mobbning är i höst 0,5 procentenheter lägre än värdet i mars och 0,3 procentenheter högre än hösten 2023. Kartläggningarna i Gävlemodellen har pågått sedan 2012, därför finns solida data att följa över tid. Dessa visar att det systematiska arbetet ger effekt och att skolorna i Gävle över tid har en lägre andel mobbade elever.

    En omorganisation av IM genomfördes under våren med anledning av minskade elevantal och i syfte att dimensionera organisationen.

    På gymnasiet fortsätter dimensioneringsarbetet med dialogmöten mellan kommunala samt fristående huvudmän, region Gävleborg och respektive bransch utifrån lagen om samverkan för gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning som trädde i kraft den 1 juli 2023.

    Under våren beslutade nämnden att Fridhemsskolan ska uppföras som en enparallellig F–6-skola, för cirka 200 elever.

    Ett minskat barnantal har lett till behovet av att anpassa antalet medarbetare i motsvarande proportioner. Kommunens utmanande ekonomiska läge, som har krävt en långsiktigt hållbar organisation, har också haft inverkan. Anpassningarna har inledningsvis berört förskoleverksamheten, men förberedelserna för att möta kommande minskade barnantal i grundskolan har inletts.

    Årsredovisning

    Utbildningsnämndens resultat för 2024 blev +45,2 mnkr. Intäkterna blev 37,5 mnkr högre än budgeterat, främst beroende på att nämnden beviljades högre drifts- och statsbidrag än beräknat. Personalkostnaderna blev avvikelsen negativ med 32,8 mnkr, vilket beror dels på det PO (personalomkostnaderna) som ökat från budgeterat samt de extra statsbidrag som inkommit till framför allt grundskolan. Köp av verksamhet avviker med +19,0 mnkr. Där de flesta skolformer har en positiv avvikelse. Detta har att göra med att elevvolymer är lägre än det vi budgeterade främst i förskolan och gymnasiet. Sedan är den kommunala grundskolan fler än vad verksamheten budgeterade. Hyreskostnaderna avviker med +14,1 mnkr. Indexeringen av hyran blev något lägre än budgeterat.

    Bilagor

  • I enlighet med lagstiftningen om bidrag på lika villkor, innebär det att ett underskott i den egna verksamheten ska jämställas med ett resurstillskott. Detta resurstillskott innebär i sin tur att fristående verksamhet har rätt till kompensation motsvarande vad underskottet per barn/elev blev i den egna verksamheten i snitt.

    För att fastställa kompensationen är utgångspunkten nettoresultat för den kommunala verksamheten med hänsyn tagen till eventuella intäkter och kostnader som ligger i det kommunala övergripande budgetposterna enligt resursfördelningsmodellen. Sedan görs det en beräkning på det genomsnittliga antal barn/elever under året, både i den kommunala verksamheten och den fristående verksamheten.

    Utbildningsnämnden, resultat per område

    Utfall 2024-12

    Sektorschef

    60 054 tkr

    Verksamhetsstöd

    3 518 tkr

    Anpassad grund- och gymnasieskola

    -1 481 tkr

    Elevhälsa

    -1 024 tkr

    Grundskola

    -18 764 tkr

    Förskola

    -1 713 tkr

    Gymnasieskola

    4 624 tkr

    Resultat

    45 213 tkr

     

    Då det finns kommunala övergripande poster som gör att resultatet för förskolan är positivt för 2024, kommer ingen underskottskompensation betalas ut till fristående förskolor. Se tabell nedan.

    Resultat förskolan

    Utfall 2024-12

    Förskolans resultat

    -1 713 tkr

    Lokaler

    +3 689 tkr

    Övriga kommunövergripande poster, ex investeringar, IT

    +2 769 tkr

    Summa

    +4 745 tkr

     

    För grundskolan är beräkningen enligt nedan.

    Resultat grundskolan

    Utfall 2024-12

    Grundskolans resultat

    -18 764 tkr

    Modersmål och hörselundervisning (ingår i resultatet ovan)

    +471 tkr

    Lokaler

    +8 545 tkr

    Verksamhetsresor

    -1 732 tkr

    Övriga kommunövergripande poster, ex investeringar, IT, elevhälsa

    +5 093 tkr

    Summa

    -6 397 tkr

     

    Underskottet inom den kommunala skolan blir då 673 kr/elev.

    Underskottskompensation för 2024 föreslås enligt nedan per fristående huvudman i grundskolan.

    Fristående huvudman

    Belopp

    Internationella engelska skolan

    504 000 kr

    Kunskapsskolan

    219 000 kr

    Magelungen

    14 000 kr

    Prolympia

    438 000 kr

    Sofiaskolan

    138 000 kr

    Tranmurskolan

    44 000 kr

    Vittra

    133 000 kr

    Summa

    1 490 000 kr

     

    Bilagor

  • Utbildningsnämnden ska enligt kommunfullmäktiges reglemente för intern kontroll upprätta internkontrollplan. Uppföljningen av internkontrollplanen har skett integrerat med verksamhetsuppföljningen i delårsrapporter under året. Efter årets slut har uppföljningen sammanställts i en slutrapport, en internkontrollrapport, som sammanfattar resultaten från årets kontroller.

    Bilagor

  • Lokalresursplanen syftar till att förse Utbildning Gävle med lokaler som stödjer, utvecklar och bidrar till att verksamheterna når sina mål. De lokaler som Utbildning Gävle disponerar ska vara ändamålsenliga, sunda och säkra, utnyttjas effektivt och produceras till lägsta möjliga kostnad över tiden.

    Lokalresursplanen är det dokument som ligger till grund för kommunens långsiktiga investeringsplanering (utblicken). Utbildning Gävles lokalresursplan är ett strategiskt dokument som ska uppdateras och bearbetas årligen.

    Bilagor

  • Utbildningsnämnden ska i egenskap av vårdgivare upprätta en patientsäkerhetsberättelse.

    Patientsäkerhetslagen ger vårdgivaren ett tydligt ansvar för att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta förbyggande för att förhindra vårdskador.

    Vårdgivaren ska varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse och av den ska det framgå

    -hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående läsår

    -vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten

    -vilka resultat som uppnåtts

    Patientsäkerhetsberättelsen ska vara tillgänglig för den som önskar ta del av den. Lagen om patientsäkerhet innebär ett krav på vårdgivaren, utbildningsnämnden, att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete i syfte att minimera och förebygga vårdskador inom verksamheten.

    Bilagor

  • En e-petition gällande vegansk kost i förskola och skola har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionären föreslår att vegansk mat ska erbjudas alla individer i förskola och skola som önskar det, om intyg från vårdnadshavare eller myndig elev lämnas in.

    Enligt skollag och allmänna råd ska det serveras näringsriktiga måltider i grundskola, anpassad grundskola och förskola. När det gäller vegansk mat krävs det goda kunskaper, noggrann planering, berikade livsmedel och tillskott för att kunna uppnå en näringsriktig måltid. Om vegansk mat skulle serveras behöver vårdnadshavare och elev ansvara för att säkerställa ett tillräckligt totalt näringsintag. Utifrån detta gör Utbildning Gävle bedömningen att vegansk mat inte bör införas i förskola, grundskola eller anpassad grundskola. I gymnasieskola och anpassad gymnasieskola finns inget krav på att det ska serveras skolmåltider. Där finns det redan i dag möjlighet att beställa vegansk mat.

     

    Bilagor

  • En e-petition gällande utökad tid för äldre syskon på förskolan vid tvillingar har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionären anser att Gävle kommun bör erbjuda samtliga familjer som får flera barn samtidigt barnomsorg för syskon 30 h/v under första året av föräldraledigheten.

    Enligt skollagen har barn vars föräldrar är föräldralediga för vård av annat barn rätt till förskola från ett års ålder 15 timmar per vecka. Denna rätt utgår från vad som är det bästa ur barnets perspektiv. Det är i dessa fall inte föräldrars behov av barnomsorg utan barnets behov som ska tillgodoses. Någon generell utökning av vistelsetid bör inte göras. Det finns redan nu möjlighet till utökad tid för barn till föräldralediga, utifrån det enskilda barnets behov. Att barnet får flera syskon samtidigt kan föranleda behov av ökad tid på förskolan eller den pedagogiska omsorgen för det enskilda barnet. För att säkerställa likvärdigheten mellan förskolorna kommer Utbildning Gävle att se över och tydliggöra rutinerna när det gäller hantering och beslutsgång kring önskemål om utökad tid vid föräldraledighet.

     

    Bilagor

  •   12

    Tillsättande av beredning i utbildningsnämnden

  • Utbildning Gävle föreslår förändringar i utbildningsnämndens delegationsordning:

    Ny punkt – Beslut att förelägga vårdnadshavare att uppfylla sina skyldigheter avseende skolplikten. Möjligheten att förelägga är inte delegerad idag vilket innebär att förelägganden måste beslutas av nämnden eller av ordförande i brådskande ärende. Utbildning Gävle föreslår att rätten att förelägga delegeras till sektorchef. Vid förelägganden förenade med vite ska beslut fortsätta att fattas av nämnden.

    I samband med förra revideringen föll ärenden rörande fjärrundervisning i grundskolan bort. Utbildning Gävle föreslår att utbildningsnämnden återger delegationen i dessa ärenden till verksamhetschef grundskola.

    Bilagor

  •   14

    Kommande beslutsärende: Avveckling av Svenska kyrkans förskolor i Gävle församling

  •   15

    Kommande beslutsärende: Avslut av fristående verksamhet - Ladan Måhléns i Gammelbyn AB

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.