Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Upprop och val av justerare
Fastställande av föredragningslistan
Barnkullarna har de senaste åren minskat och beräknas fortsätta minska. Det leder till att behovet av förskoleplatser sjunker. Färre barn i förskolan innebär ett minskat behov av antalet förskoleplatser i Utbildning Gävles organisation. Utbildning Gävle har sedan hösten 2023 arbetat med att dimensionera förskolans organisation utifrån de förändrade förutsättningarna. Utifrån det prognosticerade barnantalet i Bomhus förskoleområde föreslår Utbildning Gävle att Hövdingavägens förskola och Nävergården avvecklas efter sommarsammanslagningarna och att verksamheten flyttas över till andra förskolor i området. Förskolorna stänger därmed 1 augusti 2025.
Bilagor
Utbildningsnämnden fattade i december 2020 beslut om villkor för karriärtjänster inom Utbildning Gävle för tre år framåt. Utbildningsnämnden prolongerade i mars 2024 beslutet att gälla även för 2024.
Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att utreda ett kommande nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Uppdraget skulle redovisas för regeringen 30 april 2024 men arbetet har försenats och uppdraget ska i stället redovisas hösten 2025.
Utbildning Gävle föreslår därför att nuvarande villkor för karriärtjänster inom Utbildning Gävle förlängs med ytterligare ett år i avvaktan på det kommande nationella professionsprogrammet. Nytt beslut om villkor för karriärtjänster ska fattas av nämnden i december 2025.
Bilagor
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från Utbildningsnämnden i ärendet Motion från Sverigedemokraterna – Digitalisera modersmålsundervisningen. Ärendet har diarienummer 24KS499.
I motionen framförs två yrkanden gällande att uppdra åt utbildningsnämnden att bedriva all modersmålsundervisning digitalt, när behörig modersmålslärare saknas; att modersmålslärare undantas kommunens generella heltidsbeslut. Motionärerna framför att det finns stor potential för Modersmålsenheten att bli mer kostnadseffektiv samt att digitala undervisningsmetoder kan skapa större grupper och mindre frekventa undervisningstillfällen.
Av yttrandet framgår bland annat att skollagen reglerar under vilka förutsättningar elever i skolformerna för barn och unga kan få fjärrundervisning. Huvudregeln är närundervisning, fjärrundervisning ska vara ett undantag gjort med anledning av nödvändighet. Utbildning Gävle bedömer att motionärernas förslag riskerar att medföra en relativt avancerad och kostsam organisation. Fjärrundervisning ställer krav på att skolan tillhandahåller utrustning, lokaler och lämpliga handledare vid respektive enhet med elever som ska delta i den aktuella undervisningen. Därtill kan grupperna vid fjärrundervisning inte vara för stora vilket bedöms medföra att fler undervisningstillfällen krävs än vid närundervisning. Modersmålslärarens undervisningstid bedöms även kunna öka jämfört med om undervisningen bedrivs via närundervisning.
Därtill konstateras att modersmålslärare är undantagna skollagens krav på legitimation, under förutsättning att det inte finns andra sökande som har legitimation, om personen anses ha tillräcklig kompetens samt att personen anses lämplig att undervisa. Vid rekrytering av modersmålslärare görs en bedömning av de sökande utifrån de krav som ställs. Utbildning Gävle anser att det rådande tillvägagångssättet är tillfredsställande.
Utbildning Gävle konstaterar att kommunens heltidsbeslut gäller för alla tillsvidareanställda som är anställda på HÖK/AB, det finns inga undantag från det. Beslutet om heltidsnorm har tagits i kommunfullmäktige. Utbildning Gävle anser inte att det föreligger särskilda skäl för att modersmålslärare ska undantas beslutet.
Bilagor
Inledning
En e-petition gällande parkeringsplatser för personal vid Vikingaskolan har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionen har nummer 353149.
E-petitionären föreslår att kommunen undersöker möjligheterna att utöka antalet personalparkeringar vid Vikingaskolan. Enligt e-petitionären är antalet parkeringsplatser för personal i dag otillräckligt, vilket skapar svårigheter för skolans anställda att hitta parkering.
Yttrande från Utbildning Gävle
En sakkunnig vid Gavlefastigheter har sett över parkeringstalen vid Vikingaskolan. Enligt Gävle kommuns parkeringspolicy och mobilitetsnorm ska angöringsplatser prioriteras före personalparkering. Vid Vikingaskolan ska det enligt sakkunnig finnas minst 16 platser för att lämna/hämta, så kallade 20-minutersplatser. Det ska finnas lika många platser för personal, så kallade tillståndsplatser. Vid Vikingaskolan finns det i nuläget elva platser för att lämna/hämta och 26 platser för personal. Det finns alltså fler platser för personal än vad det borde finnas. Det är därmed inte möjligt att omvandla lämna/hämta platser till tillståndsplatser och utöka antalet tillståndsplatser ytterligare. Det är inte heller aktuellt att utöka parkeringen i dess helhet.
Bilagor
Yttrande över remiss över betänkandet SOU 2024:94 Förstärkningsundervisning i skolan – En försöksverksamhet för fler behöriga elever
Utbildningsdepartementet har givit Gävle kommun möjlighet att yttra sig om SOU 2024:94 Förstärkningsundervisning i skolan – En försöksverksamhet för fler behöriga elever. Gävle kommun har i enlighet med gängse praxis valt att i yttrandet framföra enbart det som anses särskilt värt att uppmärksamma, såväl positivt som negativt. Allt annat får anses vara tillfyllest. Det får som konsekvens att långt ifrån allt av det som föreslås kommenteras i yttrandet. Beslut tas i utbildningsnämnden 23 april. Svarsdatum är 22 april, men Gävle kommun har erhållit dispens att inkomma med yttrandet efter utbildningsnämndens sammanträde, beslutet justeras således omgående och översänds till Utbildningsdepartementet.
Av yttrandet framgår bland annat att Gävle kommun tillstyrker betänkandets bedömning att fler elever skulle vara hjälpta av mer undervisningstid i mindre grupper med behöriga lärare. Inte minst vad gäller svenska, svenska som andra språk samt matematik i de lägre åldrarna.
Gävle kommun motsätter sig den föreslagna tidsplanen i betänkandet. Det föreligger ett stort antal utredningar och betänkanden inom skolområdet, med förslag om ikraftträdande under perioden för försöksverksamheten. Det är rimligt att anta att de samlade föreslagna reformer inom skolområdet kommer att ta mycket tid och kraft i anspråk inom verksamheterna. Därtill kan det i följdforskningen bli svårt att utröna vad som ger utslag av förstärkningsundervisning och vad som ger utslag av övriga föreslagna reformer.
Bilagor
Mikael Hillman (M) och Jonas Owén (M) har avsagt sig sina uppdrag i utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden behöver därför utse nya representanter i kontaktpolitikergrupper och arbetsgrupper efter dem. I samband med fyllnadsvalen önskar Moderaterna göra följande förändringar:
Kontaktpolitiker förskola: William Wigren
Kontaktpolitiker grundskola: Christian Gruffman och Paula Larsson
Kontaktpolitiker gymnasieskola och anpassad skola: Margareta Larsson och Jimmy Berggren
Lokalutvecklingsgruppen: William Wigren och Jimmy Berggren
Resursfördelningsgruppen: Christian Gruffman och Margareta Larsson
Samvrkan med socialnämnden (och andra nämnder): Paula Larsson
William Wigren (M) har avsagt sig uppdraget i beredningen. Nytt förslag till ledamot från Moderaterna är Paula Larsson.
Kommande beslutsärende: Delårsrapport 1 2025 med årsprognos för utbildningsnämnden
Kommande beslutsärende: Ansökan om verksamhetsförändring fristående förskola - Hedvigslund förskola