Möte 2022-05-25
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
a) Sektorn informerar
- samverkan på sektornivå
- aktuella chefsrekryteringar
- information m a a situationen i Ukraina
b) Rapport från förtroendeuppdrag
c) Kurser och konferenser
-
I delårsrapport 1 redovisar Utbildning Gävle måluppfyllelsen gentemot utbildningsnämndens verksamhetsplan för 2022. Delårsrapporten redovisar de åtgärder, insatser och måluppfyllelse som Utbildning Gävles verksamheter genomfört och uppfyllt under första tertialen 2022. I delårsrapporten finns även en ekonomisk redovisning med en årsprognos och uppföljning för första tertialen av de uppdrag som kommunfullmäktige givit utbildningsnämnden.
-
Nämnderna har fått möjlighet att kommentera ramarna för 2023 mot bakgrund av 2022 års kommunplan senast 31 maj 2022. Innevarande års kommunplan och de uppföljningar respektive nämnd själva upprättat utgör underlagsmaterial. I beslutad kommunplan för innevarande år finns en utblick för de närmast kommande åren både för mål och ekonomiska ramar.
Uppräkningen i Kommunplan med årsbudget 2022 motsvarar ca 1,3 procent inför 2023. Nivån på kostnadsökningarna beräknas bli högre än tidigare. Det är ovanligt stora förändringar och risker i tillgång på vissa varor och därmed ökade priser. Regeringen ser en försvagning i konjunktur och stigande inflation under 2022. Inflationen är redan nu på våren hög samtidigt som Riksbanken har höjt räntan och aviserar ytterligare räntehöjningar. Regeringen ser dock en stabilisering mot högkonjunktur/ normalkonjunktur, med stigande sysselsättningsgrad och offentligt sparande från och med 2023. På lång sikt ser utbildningsnämnden fortfarande utmaningar kring kompetensförsörjningen och välfärdens finansiering samt ytterligare behov som tar resurser, som hållbarhet, säkerhet, ökat välstånd, digitalisering och ökad tillgänglighet. Utbildningsnämnden arbetar kontinuerligt med att utforma åtgärder och effektiviseringar för att ha en ekonomi i balans och samtidigt ha en hög kvalitet i våra verksamheter.
Alla skolor har beskrivit att pandemins påverkan blivit mer synlig. Distans- och fjärrundervisning under långa perioder i både grund- och gymnasieskola, sjukfrånvaron för elever och lärare samt bristen på vikarier har påverkat förutsättningarna för eleverna att tillgodogöra sig kunskaperna. Utbildning Gävle ser med oro också tydliga tendenser att den ökade frånvaron under pandemin delvis består och att det därför behövs ett extra fokus kring arbetet med att främja barns och elevers närvaro. Utbildningsnämnden bör även fortsatt få ett tydligt uppdrag om att stärka undervisningen och fokuseras på barns och elevers lärande och måluppfyllelse samt att kraftigt förbättra resultaten. Kontinuiteten i de utvecklingsarbeten som pågår är viktiga förutsättningar för att lyckas med uppdraget.
Den nya befolkningsprognosen som har tagits fram under våren 2021 visar på ganska stora förändringar för Utbildning Gävles verksamheter, framför allt förskolan. Ökningen av antal elever blir inte lika kraftig som enligt tidigare prognoser. I förskolan ser vi en liten minskning under några år, därefter en långsammare ökning. I det preliminära prognosarbetet våren 2022 förstärks trenden samtidigt som bostadsbyggandet också förväntas bromsa in.
Det råder en viss osäkerhet kring statsbidragen redan under 2022 och framöver. Bland annat sker en växling från riktade till generella statsbidrag. Det positivt och efterfrågat, men påverkar storleken på statsbidraget under en period. Även fördelningen mellan skolformerna påverkas. Någon form av gemensam beredning för att hantera effekterna av de förändrade statsbidragen är önskvärd.Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från utbildningsnämnden i ärendet Motion (V) - Vegetarisk lunch i skolan. I motionen yrkas att kommunen agerar i enlighet med de satta miljömålen avseende klimatpåverkande växthusgaser och att kommunen på försök inför en helvegetarisk lunch i förskolan och grundskolan under 2023.
Utbildning Gävle har tagit fram en strategi för lärande för hållbar utveckling inom sektorn. Målet är att hållbar utveckling och lärande för hållbar utveckling sektorövergripande ska genomsyra all verksamhet inom Utbildning Gävle.
Inom Utbildning Gävles verksamheter serveras alltid vegetarisk mat till luncherna. På förskolorna serveras redan vegetariskt lunch en gång i veckan, på vissa förskolor två gånger i veckan. Grundskolan och gymnasiet har en vegetarisk dag ungefär var tredje/fjärde vecka. Uppföljningar av matsvinn visar att eleverna inte äter lika mycket under den vegetariska dagen. Det pågår ett arbete för att lyfta den vegetariska dagen och öka intresset hos eleverna. Det skulle vara möjligt att inom kostavtalets ram införa vegetarisk lunch en gång i veckan även i grundskolan. Det finns dock en risk för ökat matsvinn.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
En e-petition gällande byte av sportlovsveckan till vecka 10 har lyfts fram för behandling av utbildningsnämnden. E-petitionen har nummer 149318.
Utbildningsnämnden behandlade 2020 en e-petition där e-petitionären föreslog att sportlovet skulle flyttas till vecka 8. Med anledning av detta genomförde Utbildning Gävle en utredning avseende en eventuell förändring av förläggningen av sportlovsveckan. I utredningen konstaterades att sportlovet även fortsättningsvis ska ligga kvar vecka 9. Då en utredning nyligen är gjord och inga nya omständigheter har tillkommit som skulle förändra bedömningen anser Utbildning Gävle fortfarande att sportlovsveckan ska ligga kvar vecka 9.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
10
Program- och inriktningsutbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2023/2024
-
Den ideella föreningen Unga Örnar Bomhus beviljades 6 februari 2013 bidrag för att bedriva öppen fritidsverksamhet, fritidsklubb, i enskild regi. Verksamheten, Zebran, bedrivs i lokal på Bergbyvägen 10, 81740 Bergby.
Unga Örnar Bomhus ansöker nu om att utöka sin verksamhet med ytterligare en lokal i stadsdelen Brynäs, Brynjans lokaler. Ansökan avser max 110 inskrivna barn. I dagsläget bedriver Unga Örnar Bomhus fritidsklubben Brynjan på entreprenad. Avtalet för entreprenaden har sagts upp och Unga Örnar Bomhus vill med ansökan som fristående vända sig direkt till vårdnadshavare med sitt erbjudande samt öppna för ett bredare upptagningsområde.
Utbildning Gävle bedömer att huvudmannen för Unga Örnar Zebran och Brynjan har förutsättningar att uppfylla de krav som följer av lagar och andra föreskrifter som styr motsvarande verksamhet. Då kommunen inte har något tillsynsansvar över fristående öppen fritidsverksamhet bedöms att beslutet bör tidsbegränsas och villkoras avseende huvudmannens verksamheter i enskild regi.-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-