Möte 2021-03-24
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslistan
-
3
Informationsärende: Genomgång av barnkonventionen
-
a) Sektorn informerar
- samverkan på sektornivå
- aktuella chefsrekryteringar
- information med anledning av covid-19
- uppföljning resultat gymnasieskolan
- rapport efter skolval och gymnasieval
- svar på frågor från Daniel Weiss (KD)
b) Rapport från förtroendeuppdrag
c) Kurser och konferenser
-
I verksamhetsrapporten redovisar Utbildning Gävle måluppfyllelsen gentemot utbildningsnämnden verksamhetsplan för 2020. I verksamhetsrapporten finns även en ekonomisk redovisning och uppföljning av de uppdrag som kommunfullmäktige givit utbildningsnämnden.
Resultaten i grundskolan har förbättrats kraftigt, framför allt vad gäller andelen elever som är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Även resultaten i gymnasieskolan har ökat, framför att är det fler elever inom yrkesprogrammen som får gymnasieexamen. Många kraftfulla insatser har gjorts i alla verksamheter; fokus har varit i klassrummet, det har varit koll på varje enskild individ, budskapet ”Kraftigt förbättrade resultat” har haft genomslag i hela styrkedjan, eleverna har fått mer tid genom lovskolor och läxhjälp, skolledare och lärare har varit på plats i verksamheten, närvaron på gymnasiet ökade under perioderna med distansundervisning. Större utvecklingsprojekt som Nyanländas lärande, satsningar på förstelärare och systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete, övergångar och överlämningar inom och mellan skolformer, det främjande och förebyggande elevhälsoarbete har påbörjats.
Arbetet med Gävlemodellen fortsätter och fördjupas. Alla grund- och gymnasieskolor deltar och resultaten är positiva. Mobbningen minskar och är betydligt lägre än i jämförbara studier i riket. Elevernas möjlighet till praktisk arbetsorientering på grundskolan och arbetsplatsförlagt lärande på gymnasiet har försämrats på grund av pandemin. Skolorna har fått hitta andra lösningar. Arbetet med digitalisering har påskyndats av perioderna med fjärr- och distansundervisning. De långsiktiga konsekvenserna behöver följas upp och värderas. Arbetet med lärande för hållbar utveckling har bidragit till stor del för Gävles framgångar som årets Håll Sverige Rent-kommun och näst bästa miljökommun.
Utbildningsnämnden resultat för 2020 blev +24,6 mnkr. Intäkterna ökade framför allt på grund av olika statsbidrag. Kostnaderna minskade främst utifrån pandemin, då frånvaro hos personalen inte behövts ersättas eftersom frånvaron bland barn och elever varit högre. Kostnaderna för livsmedel och måltider har också minskat på grund av pandemin.-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Utbildningsnämnden har i enlighet med fullmäktiges reglemente upprättat en internkontrollplan för 2020. Uppföljningen av internkontrollplanen har skett integrerat med verksamhetsuppföljningen i delårsrapporter under året. Efter årets slut har uppföljningen sammanställts i en slutrapport, en internkontrollrapport, som sammanfattar resultaten från årets kontroller och vidtagna åtgärder. Några av kontrollerna har inte genomförts på grund av förseningar av implementeringen av elevregistersystem samt att annat arbete prioriterats på grund av covid-19.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har skickat förslag till klimatfärdplan på remiss till nämnder och andra berörda. Klimatfärdplanen är en del i genomförandet av kommunens miljöstrategiska program 2.0 och är en viljeriktning som visar vad som behöver göras inom olika områden. Enligt klimatfärdplanen behöver två områden särskilt prioriteras i det fortsatta arbetet – transportsektorn samt planering och byggande av en klimatneutral stad.
Utbildning Gäve vill framhålla att det behöver vara tydligt att det är det Miljöstrategiska programmet (MSP 2.0) som är huvuddokumentet för Gävle kommuns arbete inom miljöområdet. Det kan finnas en risk för otydlighet i styrning och uppföljning om det tas fram för många stödjande dokument på området. Vidare vill Utbildning Gävle lyfta det faktum att arbetet med beteendeförändringar kopplat till miljö- och klimatfrågor inte bör underskattas. Lärande för hållbar utveckling (LHU) syftar till att ge barn och elever handlingskompetens för en hållbar samhällsutveckling. Det är ett kraftfullt verktyg som kommunen har för att påverka beteendet hos kommunens invånare i en hållbar riktning och bör på något sätt inkluderas i klimatfärdplanen.
Utbildning Gävle skulle se positivt på om Gävle kommun skulle se över såväl organisation som styrning och arbetssätt på området, för att på ett bättre sätt samla och samordna hållbarhetsarbetet.-
78kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden ska i egenskap av vårdgivare upprätta en patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska del.
Patientsäkerhetslagen ger vårdgivaren ett tydligt ansvar för att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta förbyggande för att förhindra vårdskador.
Vårdgivaren ska varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse och av den ska det framgå
hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående läsår
vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten
vilka resultat som uppnåtts
Patientsäkerhetsberättelsen ska vara tillgänglig för den som önskar ta del av den. Lagen om patientsäkerhet innebär ett krav på vårdgivaren, utbildningsnämnden, att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete i syfte att minimera och förebygga vårdskador inom verksamheten.-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
420kb Ladda ner dokument
-
-
12
Kommande beslut: Remiss från kommunstyrelsen: Gävle kommuns riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap
-
18
Kommande beslut: Revidering av utbildningsnämndens delegationsordning