Möte 2022-05-25
-
1
Beslutsärende: Upprop och val av justerare
-
2
Beslutsärende: Fastställande av föredragningslista
-
Ordförandeberedning har hållits den 12 maj 2022.
Följande var närvarande:
Helene Börjesson (MP)
Christoffer Bastholm (S)
Alexander Lindqvist (M)
Berörda tjänstepersoner
-
4
Informationsärende: Sektorchefen informerar
-
5
Informationsärende: Konsument Gästrikland
-
6
Informationsärende:Revisionsrapport
-
7
Informationsärende: Allmänna kulturstipendier 2022
-
8
Informationsärende: Bo Lindes stipendium 2022
-
9
Informationsärende: Honnörsstipendier 2022
-
10
Beslutsärende: Ejva Damms stipendium 2022
-
11
Beslutsärende: Gävle kommuns kulturpris 2022
-
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren belyser att det finns ett stort behov av ett väl fungerande kallbad i Gävle, där det också önskas finnas en grillplats, bastu och omklädningsrum.
Livsmiljö Gävle ställer sig positiva till utveckling av verksamheter som främjar hälsan och på förslaget om ett fungerande kallbad.
En naturlig placering för en sådan typ av anläggning skulle som föreslagställaren skriver kunna vara vid Boulognern. Vid Boulognerbadet finns i dagsläget toaletter, grillplats och omklädningsrum som är öppna även vintertid för de som på eget initiativ vill bada under vinterhalvåret.
I dagsläget finns inget utrymme i investerings- och driftbudgeten och Livsmiljö Gävle har heller inte de resurser som krävs för tillsynen av en sådan här typ av anläggning. Ett fungerande kallbad skulle med fördel kunna anläggas och drivas av en extern aktör.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Förslagsställaren vill att Gävle kommun ska satsa på barn och ungdomar och skapa en mötesplats i form av en mindre multiarena (utomhusanläggning) sk näridrottsplats. I gamla Bomhus finns få platser för spontana möten och aktivitet till skillnad från södra Bomhus. Genom att bygga en multiarena skapas förutsättningar för fysisk aktivitet på barns- och ungdomars egna villkor samt en god integration och samhörighet i området som kan nyttjas av boende i området, förskola och skola.
En multisportarena är en anläggning, med en sarg av trä eller metall och med konstgräsunderlag, för olika typer av bollsporter som fotboll, basket, landhockey med flera. Idag finns ett antal multisportarenor i kommunen, i de flesta fall placerade vid skolor som en del av skolgården.
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Delårsrapport 1 2022 omfattar verksamhetsrapport per den sista april år 2022 med måluppfyllelse och ett ekonomiskt resultat. Verksamhetsrapporten är upprättad utifrån Styrning och stöds anvisningar och redovisar hur målen och uppdrag i verksamhetsplan år 2022 har uppfyllts.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
325kb Ladda ner dokument
-
-
I beslutad kommunplan för innevarande år finns en utblick för de närmast kommande åren både såvitt gäller mål och ekonomiska ramar.
Trots att de ekonomiska förutsättningarna för nämnderna i princip redan är lagda ges nämnderna en möjlighet att ytterligare utveckla och beskriva möjliga handlingsvägar för att nå en ekonomi i balans.
Nämnden har möjlighet att lämna kommentarer till ekonomiska ramar beslutad i kommunplan år 2022.
Finns ändrade förutsättningar för nämnden jämfört med kommunplan 2022 som påverkar verksamheten på kort eller lång sikt till exempel avseende lagstiftning, nya trender, volymer mm kan även detta belysas.
I underlaget inför yttrandet ingår innevarande års kommunplan, nämndens ekonomi och verksamhetsuppföljningar, omvärldsbevakning samt förväntad utveckling på kort och lång sikt.
-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
En regional kulturplan är en förutsättning för att Region Gävleborg ska få fördela vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet och har tagits fram i enlighet med förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. Regionens fördelning av dessa medel ska främja en god tillgång för länets invånare till sju verksamhetsområden:
• professionell teater-, dans- och musikverksamhet
• museiverksamhet och museernas kulturmiljöarbete
• biblioteksverksamhet och läs- och litteraturfrämjande verksamhet
• professionell bild- och formverksamhet
• regional enskild arkivverksamhet
• filmkulturell verksamhet
• främjande av hemslöjd
Region Gävleborg, genom Kultur- och kompentensnämnden, har bjudit in till att lämna synpunkter på förslaget till Regional kulturplan Gävleborg 2023–2026 – Ett engagerat konst- och kulturliv för hållbar utveckling.
Gävle kommun är övergripande positiv till remissupplagan av den regionala kulturplanen och att den utgår från de tre hållbarhetsdimensionerna. Vi anser att det är motiverat att planen omfattar längre planperiod om fyra år samt tvååriga uppdragsöverenskommelser för att skapa arbetsro. Dock viktigt med fortsatt flexibilitet i en tid av förändringar såsom pandemi, krig och klimatutmaningar.
Kommunen är positiv till att regionen har gjort tydligare prioriteringar genom färre antal prioriteringar i denna upplaga av kulturplan. Detta underlättar implementering. Dock anser vi att planen hade kunnat vara ännu mer kärnfull, med ännu tydligare prioriteringar för att lättare identifiera en gemensam riktning och angelägna satsningar.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
I linje med bibliotekslagen (§17) beskriver Region Gävleborg i denna biblioteksplan riktning och ambition för Region Gävleborgs samlade biblioteksverksamhet åren 2023–2026.
Denna regionala biblioteksplan omfattar för första gången fyra år (2023–2026) och gäller samma period som den regionala kulturplanen. Den regionala biblioteksplanen är framtagen i dialog och samråd med Region Gävleborgs olika biblioteksverksamheter och länets folkbibliotek.Bilagor
-
304kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
809kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen presenterade nyligen en nationell biblioteksstrategi, Strategi för ett stärkt biblioteksväsende 2022–2025 där bibliotekens roll som samhällsviktig verksamhet lyfts fram. Regeringen menar i strategin att bibliotekens centrala roll i samhället, deras trovärdighet samt uppdrag att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning spelar en viktig roll i tider av kris. Begränsad möjlighet att ta del av kunskap och oberoende information kan få särskilt stora konsekvenser i en kristid. I grund och botten handlar det om att värna tillgången till faktabaserad och trovärdig information i såväl normallägen som vid krissituation och krig. Under det senaste ett och halvt året har biblioteken liksom samhället i övrigt ställts inför stora utmaningar på grund av covid-19-pandemin. Folkbiblioteken har varit en av de få offentliga verksamheter som har varit öppna för allmänheten och som i stor utsträckning upprätthållit sin verksamhet.
Även i den regionala biblioteksplan för Gävleborg som nu är ute på remiss lyfts frågor som rör bibliotekens samhällsviktiga uppdrag, samt deras roll som medborgarservice i en tid då mycket av samhällets service och tjänster flyttat ut på nätet. Fler och fler kommuner väljer nu att klassa sina folkbibliotek som samhällsviktiga verksamheter vilket ställer krav på såväl öppettider, bemanning och resurser i form av prioriteringar av bibliotekens verksamhet.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
809kb Ladda ner dokument
-
-
19
Beslutsärende: Insatser för att uppnå en mer jämlik tillgång till verksamheter inom kultur och fritid
Den 26 april 2022 beslutade Kultur och fritidsnämnden att:
godkänna rapporten ”Kartläggning av ojämlika villkor inom Kultur och fritid” samt
lämna i uppdrag till Livsmiljö (Kultur och fritid) att föreslå såväl kortsiktiga som långsiktiga insatser för en mer jämlik tillgång till dess verksamheter med särskilt fokus på de specifika områden där kommunen enligt rapporten har ett utvecklingsarbete framför sig för att säkerställa jämlika villkor och
lämna i uppdrag till Livsmiljö (Kultur och fritid) att beskriva redan pågående insatser för mer jämlika villkor.
Livsmiljö kommer att beakta de övergripande genomförandeförslag som rapporten rekommenderar inom ramen för Kultur och fritidsnämndens kärnuppdrag. Arbetet kommer att förhålla sig till Kommunplanens tvärsektoriella uppdrag och kommunens strategiska program. Tillämpbara strategiska dokument är bland annat Sociala hållbarhetsprogrammet, Kulturpolitiska programmet, Biblioteksprogrammet och programmet för Hållbar idrott.
Rapporten ”Kartläggning av ojämlika villkor inom Kultur och fritid” belyser huruvida villkoren för deltagande påverkas utifrån kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning eller ålder. Kartläggningen sammanfattar ett antal utvecklingsförslag som förväntas ge en mer jämlik tillgång till kultur- och fritidsverksamhet i Gävle kommun. Livsmiljö kommer på kort sikt att prioritera aktiviteter kopplat till funktionsvariation.
Aktiviteter På lång sikt så kommer aktiviteter att beskrivas i Kultur och fritidsnämndens verksamhetsplaner under den kommande valperioden. På kort sikt under år 2022 kommer de medel, 500 tkr, som avsatts för att svara upp mot rapportens slutsatser att aktiveras i syfte att
kommunicera och marknadsföra befintlig verksamhet och program via digitala kanaler (webb och sociala media) samt fysiska utskick för att nå ut bredare till barn och unga,
upprätta ett riktat uppdrag till en fritidsgård att som en test- eller pilotverksamhet arbeta med aktiviteter där målgruppen omfattar barn och unga med funktionsvariation och
fördela eventuella återstående medel till verksamheterna; Bibliotek, Kultur, Fritid och Konserthus och symfoniorkester.
Pågående insatser
I Gävle kommun finns ett politiskt antaget program för social hållbarhet där ett av målområdena är jämställda och jämlika villkor. Kultur- och fritidsnämnden arbetar aktivt för att nå programmålet, vilket är en viktig del i att skapa förutsättningar för en aktiv och meningsfull fritid för alla. Kulturtrappan, Fritidsgårdarnas uppdrag, Bibliotekets verksamhet, Gasklockornas Bio 7:an med mångfaldsbio, Kulturskolans stadsdelsverksamhet och Sportoteket är några exempel på pågående verksamhet som riktar sig till dessa målgrupper.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
20
Informationsärende: Rapport från förtroendevalda
-
Bilagor
-
972kb Ladda ner dokument
-
996kb Ladda ner dokument
-
987kb Ladda ner dokument
-
1018kb Ladda ner dokument
-
992kb Ladda ner dokument
-
1019kb Ladda ner dokument
-
987kb Ladda ner dokument
-
1002kb Ladda ner dokument
-
989kb Ladda ner dokument
-
1019kb Ladda ner dokument
-
1008kb Ladda ner dokument
-
986kb Ladda ner dokument
-
996kb Ladda ner dokument
-
996kb Ladda ner dokument
-
1017kb Ladda ner dokument
-
978kb Ladda ner dokument
-
1017kb Ladda ner dokument
-
997kb Ladda ner dokument
-
986kb Ladda ner dokument
-
983kb Ladda ner dokument
-
994kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
316kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-