Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Upprop och val av justerare
Fastställande av föredragningslista
Beredning har ägt rum torsdag 10 april 2025 kl. 09.30 - 09.50 med ordförande Helene Börjesson (MP), 1:e vice ordförande Lars-Erik Oxbacke (S), sektorchef Eva Jackson, nämndsamordnare Helena Lundberg samt föredragande tjänstepersoner.
Sektorchefen informerar
Månadsrapport till nämnd mars 2025 omfattar resultatet per mars månad och årsprognos för kultur- och fritidsnämnden.
Bilagor
Ett förslag på reviderad delegeringsordning har arbetats fram av sektor Livsmiljö. Arbetet har haft fokus på att göra styrdokumentet med pedagogiskt, vilket har resulterat i ny tabell som redovisar delegerad beslutanderätt tydligare.
Befintliga delegerade beslutanderätter har setts över av verksamheterna och språkliga justeringar skett.
Nya delegerade beslutanderätter är följande.
Beslut om att föra nämndens talan och avge yttrande i ärenden eller mål vid domstol eller annan myndighet är delegerad till enhetschef och jurist.
Delegerad beslutanderätt om att sektorchef har beslutanderätten att underteckna personuppgifts- och biträdesavtal för den personuppgiftsansvariges del har lagt till i delegeringsordningen, det det tidigare var ett separat beslut. Detta för förtydligande och förenkla förvaltningens arbete vid handläggning.
Beslut om avyttring av nämndens lösa egendom har delegerats till enhetschef upp till 2 prisbasbelopp, verksamhetschef upp till 4 prisbasbelopp och sektorchef upp till 8 prisbasbelopp.
Redan befintlig delegerad beslutanderätt har reviderats till viss del mot bakgrund av att förtydliga delegerad beslutanderätt samt tilldelats ny delegat i syfte att förvaltningen effektiviseras och servicen till invånare blir bättre.
Ett kapitel har lagts till om avtal, överenskommelser och uppdragsöverenskommelser med mera som samlar delegerat beslutanderätt inom området, syftet är att förtydliga delegerad beslutanderätt. Den delegerade beslutanderätten är att besluta om att ingå och säga upp avtal, överenskommelse och uppdragsöverenskommelse med mera inom verksamheten Kulturs och Fritids uppdrag. Delegat är enhetschef med anmärkning att avtal får ingås inom chefs budgetansvar, det ska ske i dialog med verksamhetschef och chefer ersätter varandra inom samma verksamhet.
Kapitel om avtal gällande lokaler och anläggningar samlar nämndens verksamhetsområde inom lokaler och anläggningar. Delegerad beslutanderätt om att ingå och säga upp lokalhyresavtal har delegerats till enhetschef med anmärkning att avtal får ingås inom chefs budgetansvar, det ska ske i dialog med verksamhetschef och chefer ersätter varandra inom samma verksamhet.
Slutligen har delegerade beslutanderätter om att bevilja eller avslå beslut om lovaktiviteter delegerats till enhetschef Mötesplatser för unga mot bakgrund av omorganisation.
Beslut om att bevilja stöd upp till 10 prisbasbelopp har ändrats på så sätt att beslutanderätten fått anmärkningen att beslut om stöd och bidrag som gäller flera år med angivna belopp fattas av sektorchef.
Beslut om att bevilja eller avslå stöd upp till 5 prisbasbelopp har ändrats på så sätt att beslutanderätten fått anmärkningen att beslut om stöd och bidrag som gäller flera år med angivna belopp fattas av sektorchef.
Beslut om avgifter och biljettpriser har förtydligats genom att dela upp delegerad beslutanderätt till två separata beslutanderätter.
Bilagor
Riktlinjen syftar till att styra processen för avyttring av lös egendom som nämnden äger. Riktlinjen omfattar att sälja, skänka och återvinna lös egendom som nämnden äger.
Bilagor
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden den 24 oktober 2024. Förslaget som innebär upprustning av Valbo Sportcentrums idrottshall ska behandlas i Kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har att besluta om förslaget.
Förslagsställaren önskar att Gävle kommun rustar idrottshallen på Valbo Sportcentrum.
Livsmiljö Gävle delar förslagsställarens bild av att Valbo är präglat av idrott.
I dagsläget finns ingen plan på att genomföra en fullständig renovering av sporthallen. De önskemål som förslagsställaren nämner finns redan med i Gavlefastigheter AB:s planerade åtgärder inom en tvåårsperiod. Behovet av inventarier på Valbo Sportcentrum kommer att bedömas i samband med nästa säkerhetsbesiktning. Kultur- och fritidsnämnden föreslås anse e-petitionen besvarad.
Bilagor
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden den 17 oktober 2024. Förslaget som innebär att montera skiljeväggar ska behandlas i Kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har att besluta om förslaget.
Förslagsställaren önskar att Gävle kommun monterar skiljeväggar i duscharna på Valbo Sportcentrum för att värna barns integritet.
Livsmiljö Gävle har nyligen genomfört en inventering och merparten av omklädningsrummen på Valbo Sportcentrums idrotts- och simhall är redan anpassade enligt förslagsställarens önskemål. Duschutrymmena i anslutning till badet har en enskild dusch men är för övrigt öppna utan skiljeväggar. Livsmiljö Gävle har för avsikt att genomföra en anpassning för montage av skiljeväggar på Valbobadets två duschutrymmen. Kultur- och fritidsnämnden föreslås anse E-petitionen besvarad.
Bilagor
Sverigedemokraterna har inkommit med ett initiativärende med följande lydelse:
Norrsundet är ett livligt samhälle med en stark gemenskap och idrottsföreningar som spelar en viktig roll för invånarna genom att bidra till lokalsamhällets fritidsutbud.
Tidigare har Gävle kommun investerat i en konstfryst isbana med kylaggregat för att förlänga säsongen och säkra tillgången till is oavsett väderförhållanden. Idag är det endast en naturisbana på plats som är beroende av kallt väder och som underhålls och spolas på naturlig väg av ideella krafter. Gävle kommuns rådande ekonomiska situation ledde till bedömningen att inte starta upp aggregatet.
Genom att möjliggöra tillgången till konstfrusen is ges invånarna i Norrsundet möjlighet att åka skridskor och spela hockey under en längre period. Det stärker den lokala sammanhållningen och främjar möjligheter till motion, social interaktion och avkoppling. Norrsundet blir ett attraktivt och populärt område att besöka vintertid, vilket ligger i linje med föreningarnas behov och efterfrågan.
Sverigedemokraterna lägger stor vikt i att Gävle kommun satsar på att förbättra fritidsmöjligheter i hela kommunen. Det är vår bestämda uppfattning att alla invånare, oavsett var de bor, ska ha lika tillgång till fritidsaktiviteter.
Förslag till beslut
Att Kultur- och fritidsnämnden ger Livsmiljö Gävle, Fritid, i uppdrag att utreda hur en återställning av konstfrusen is i Norrsundets rink ska kunna möjliggöras.
Att ovan uppdrag återrapporteras till Kultur- och fritidsnämnden senast på nämndens sammanträde i september 2025.
Bilagor
Stiftelsen Forsbacka bruks Leaderprojekt
Rapport från förtroendevalda
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med kultur- och fritidsnämnden delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till kultur- och fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att kultur- och fritidsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut. Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.
Bilagor
Sverigedemokraterna har inkommit med ett initiativärende med följande lydelse:
Kommunerna är enligt lag ålagda att utföra och ansvara för många viktiga samhällsfunktioner såsom exempelvis barnomsorg, skola, äldreomsorg, socialtjänst och renhållning med mera. Dessa är således obligatoriska och kan inte väljas bort.
Men en kommun erbjuder även verksamheter och tjänster som inte är lagstadgade. Vi ser ett behov av att dessa frivilliga tjänster tydliggörs för nämndens förtroendevalda.
Förslag till beslut
Att förvaltningen får i uppdrag att framta en utförlig sammanställning över icke lagstadgad verksamhet inom nämndens verksamheter och att denna presenteras för nämnden senast vid nämndens sammanträde i september 2025.
Bilagor