Möte 2024-03-26
-
1
Beslutsärende: Upprop och val av justerare
-
2
Beslutsärende: Fastställande av föredragningslista
-
Ordförandeberedning har hållits den 7 mars 2024 .
Följande närvarade:
Lars-Erik Oxbacke (S)
Niclas Bornegrim (M)
Berörda tjänstepersoner
-
4
Sektorchefen informerar
-
6
Informationsärende: Återbetalning av studieförbundsbidrag
-
E-petitionen #275056 – Ungdomsgård Södra Bomhus (23KS528) har inkommit till Gävle kommun. Enligt kommunstyrelsens delegationsordning 1:6 (19ks493) har kommunstyrelsen delegerat ansvaret att remittera en e-petition till kommunsekreteraren som remitterar till rätt nämnd. E-petition #275056 - Ungdomsgård Södra Bomhus har remitterats till kultur- och fritidsnämnden.
E-petitionen föreslår att då det är mycket skadegörelse, stölder och bråk i Bomhus skulle en ungdomsgård kunna motverka det. Med placering i Södra Bomhus kan ungdomar lockas från både Källö, Vikingaskolan och Lillhagen.
Livsmiljö Gävles bedömning och motivering
I Gävle kommun finns idag nio fritidsgårdar varav en i Bomhus centrum. Till fritidsgården är det 15 minuter med buss från Vikingaskolan eller Lillhagen och närmare från Källö.Livsmiljö Gävle ser positivt på förslagsställarens vilja att utveckla fritidsgårdsverksamheten. Livsmiljö hoppas kunna fortsätta stärka verksamheten, men bedömningen är att det i dagsläget inte finns ekonomiskt utrymme att starta ytterligare en fritidsgård och att e-petitionens förslag därför ska avslås.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
En motion från Vänsterpartiet har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren föreslår att Gävle kommun undersöker möjligheten att erbjuda kommuninvånarna stöd genom odlings-PT.
Förslagsställaren lyfter att det finns flera fördelar med att odla och kunna öka vår egenproduktion av bland annat grönsaker, örter, frukter och bär. I Sandviken, Ockelbo och Hofors bedrivs ett projekt där privatpersoner i kommunerna erbjuds personlig hjälp av en erfaren odlare för att lära sig att odla hemma. Projektet drivs av Studiefrämjandet Mitt i samverkan med Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning och finansieras via projektmedel.
Livsmiljö Gävle delar förslagsställarens åsikt om att odlings-PT är ett bra projekt. Däremot ligger detta uppdrag i dagsläget inte inom ramen för Kultur- och fritidsnämndens reglemente. Livsmiljö Gävle ser att denna typ av uppdrag bör drivas likt det görs i Sandviken, Ockelbo och Hofors, där det drivs av Studiefrämjandet i samverkan med kommunerna.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport till nämnd februari 2024 omfattar resultatet per februari månad och årsprognos för kultur- och fritidsnämnden.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
Länsbildningsförbundet Gävleborg arrangerar dialogmöten där nämnden är inbjuden. Länsbildningsförbundet representeras av alla studieförbund i länet. Under februari-april kommer de att bjuda in politiker och tjänstepersoner från samtliga kommuner i länet. Det blir totalt fem träffar i olika kommuner, och i Gävle, som är det sista stoppet, bjuds även regionen in. Under mötet hålls diskussioner om folkbildningen i stort och dess specifika roll i Gävle kommun. Det kommer att pratas om de utmaningar som finns, men även möjligheterna mot bakgrund av bland annat de aviserade nedskärningarna mot studieförbunden. Dessutom kommer det att presenteras några inslag från studieförbundens verksamhet.
Mötet är planerat onsdagen den 17 april, kl. 13-16, och kommer att äga rum i Stora Retorten, Gasklockorna.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Den 29-31 maj 2024 i Köpenhamn ordnas en träff för alla aktiva kommuner och regioner inom ICORN för att utbyta erfarenheter och kunskap med varandra.
Det finns idag 24 fristäder i Sverige som är medlemmar i det internationella fristadsprogrammet ICORN. De flesta är kommuner men även några regioner är medlemmar. Gävle har varit medlem sedan år 2015-.
Av de 24 fristäderna tar 22 emot fristadskonstnärer och ett par regioner har en stödjande roll till fristadskommunerna i regionen. Vissa fristäder har flera platser och tar då vanligtvis emot två konstnärer verksamma inom olika konstområden. Fristadskonstnärer är ett brett begrepp som innefattar journalister, konstnärer, poeter, skribenter, författare, bloggare, musiker, skådespelare, fotografer.
Ordförande Helene Börjesson (MP) för kultur- och fritidsnämnden önskar representera Gävle kommun och ta del av detta evenemang och viktiga forum för kulturpolitiken. Det här är en del av de åtaganden som kommunen åtagit sig att göra som medlemmar av ICORN. Pengarna är budgeterade.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
En översyn av stöd- och styrdokument kopplat till stipendiekommittén pågår i syfte att effektivisera arbetet framåt. Stipendiekommittén saknar idag instruktion för arbetet samt delegation i delegeringsordningen.
Stipendiekommittén har inrättats under kultur- och fritidsnämnden. Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och kultur- och fritidsnämndens reglemente om kommittén gäller bestämmelserna i denna instruktion.
I reglementet ”Gemensamt reglemente för kommunstyrelse och nämnder i Gävle kommun” står det att ”nämnden får i övrigt besluta om instruktioner och regler för de utskott den inrättar” vilket ger nämnden mandat att besluta om denna instruktion.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Medlemsstödet stödjer idag alla olika typer av idrotter och fritidsverksamheter. Begreppet fritidsverksamheter är brett och har hittills innefattat en mängd aktiviteter som på olika sätt redan stöttas eller kan stöttas av andra bidragsgivande enheter inom Gävle kommun och dess bolag. Förslaget innebär att medlemstödet kommer gå i linje med idrottspolitiska programmet och skapar tydlighet för såväl stödhandläggare, kunder och andra bidragsgivare i hela organisationen.
Livsmiljö Gävles förslag om tydligare medlemsstödskriterier innebär att föreningar som ansöker om medlemsstöd ska uppfylla minst ett av följande tre kriterier:
- Föreningen ska vara ansluten till ett eller flera av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund.
- Föreningen ska bedriva Scoutverksamhet och vara ansluten till Svenska Scoutförbundet
- Föreningens huvudsakliga verksamhet ska bedrivas för personer med funktionsnedsättning och främja rörelse
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
I och med att Kommunfullmäktige har beviljat Mars Chikhmous att avträda sitt uppdrag i Kultur- och fritidsnämnden finns det en plats ledig i Stipendiekommittén. Kultur- och fritidsnämnden har upprättat en stipendiekommitté som bereder stipendier och kulturpris.
Vissa stipendier beslutar kommittén själva kring, medan andra bereder kommittén inför nämndsammanträdet med Kultur- och fritidsnämnden allt enligt respektive stipendiums stadgar.
Kommunstyrelsen har delegerat till Kultur- och fritidsnämnden uppgiften attbesluta kring kulturpris, kulturstipendier och idrottsstipendier inom riktlinjerna för donation Utdelningar görs två gånger per år och fyra möten hålls per år.
Ersättning i form av arvode och inkomstbortfall utgår. Stipendiekommittén består av fem ledamöter varav en är ordförande.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
Efter gårdagens beslut i kommunfullmäktige, där det beslutades om de fortsatt växande kostnaderna för Agnes Kulturhus, fortsätter orosmolnen för Gävles föreningsliv att hopa sig. Detta bygge, med dess kostnad på hundratals miljoner, kommer att resultera i en hyreskostnad som är bland Gävles absolut dyraste. Ett redan astronomiskt dyrt kulturhus blir allt dyrare. Ökade investeringskostnader kommer självklart att innebära ökade hyreskostnader för de som ska nyttja Agnes Kulturhus. Ett redan ekonomiskt ansträngt föreningsliv kommer se sina marginaler minska ytterligare om de ska kunna ta del av faciliteterna i Agnes kulturhus. Naturliga frågor som uppstår är: Hur ska Gävles föreningsliv ha råd att vara i Agnes Kulturhus? Ska Sektor Livsmiljö betala ut extra föreningsstöd för att lindra konsekvenserna för hyreschocken som väntar?
Bilagor
-
64kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Studieförbundet Ibn Rushd erhåller verksamhetsbidrag från Gävle kommun. Nu har Folkbildningsrådet, i en granskning, visat att studieförbundet använt studiematerial, riktat till barn, som slagit fast att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt innehållit antisemitiska konspirationsteorier.
Detta studiematerial har enligt Folkbildningsrådet använts i Gävle av Ibn Rushd. Studiematerial av denna karaktär bryter tydligt mot de demokratiska värderingar som nämnden förväntas att jobba utifrån och ska inte finansieras av Gävle kommun.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
17
Informationsärende: Rapport från förtroendevalda
-
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med kultur- och fritidsnämnden delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till kultur- och fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att kultur- och fritidsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut. Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
350kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
995kb Ladda ner dokument
-
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med kultur- och fritidsnämnden delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till kultur- och fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att kultur- och fritidsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut. Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.
Bilagor
-
54kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Resa till Köpenhamn för deltagande i ICORN möte under maj månad.
På senaste nämndsammanträdet i Kultur- och fritidsnämnden så dök det upp ett ordförandebeslut som ej fanns med i handlingarna (då den fallit bort) och de flesta ledamöter kände inte till ärendet. Ärendet handlade om deltagande i konferensen ICORN i Köpenhamn i maj. Efter mycket långdragna diskussioner som berörde bland annat ekonomi, resande och andra aspekter i en tid där sparsamhet och återhållsamhet råder i vår kommun, beslutade majoriteten att skicka tre personer för deltagande, där Gävle har en röst under mötet. Detta ser vi moderater som slöseri med skattebetalarnas pengar trots argument som att “det redan är budgeterat”. Detta inkonsekventa beslut visar på total respektlöshet mot våra skattebetalare i Gävle kommun.
Niclas Bornegrim (M) Birgitta Bienitz (M) Olov Larsson (M) Thomas Fahlstedt (M)
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-