Möte 2023-10-24
-
1
Beslutsärende: Upprop och val av justerare
-
2
Beslutsärende: Fastställande av föredragningslista
-
Ordförandeberedning har hållits den 12 oktober 2023.
Följande närvarade:
Helene Börjesson (MP)
Lars- Erik Oxbacke (S) digitalt
Niclas Bornegrim (M)
Berörda tjänstepersoner
-
4
Sektorchefen informerar
-
5
Informationsärende: Uppdraget att korta Kulturskolans köer
-
En e-petition har inkommit till kultur- och fritidsnämnden där förslagställaren belyser att svenskarnas friluftsaktiviteter har ökat under pandemiåren och att en vandringsled vid Iggön skulle vara en positiv satsning för att ge Gävlebor fler möjligheter till havsnära friluftsliv.
Livsmiljö Gävle ställer sig positiva till förslaget och delar förslagsställarens åsikt om att en ny vandringsled vid Iggön skulle vara en bra satsning för kustnära friluftsliv.
Gävle kommun kommer efter årsskiftet att lansera ett nytt stöd till ideella föreningar som syftar till att uppmuntra och stötta insatser som främjar förutsättningarna för ett rörligt friluftsliv.
Anläggandet av en ny vandringsled kräver mycket resurser både för planering, samordning och drift. Gävle kommun äger ingen mark i det föreslagna området och i dagsläget finns det inget utrymme i investerings- och driftbudgeten för att anlägga och drifta ytterligare en vandringsled.
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden den 25 maj 2023. Förslaget som innebär att bygga en inomhushall för skateboardåkning ska behandlas i Kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har att besluta om förslaget.
Förslagsställaren har önskemål om en kostnadsneutral plats att utöva skateboard och föreslår en skateboardhall.
Livsmiljö Gävle är medvetna om efterfrågan på fler ytor för skateboardåkning och ställer sig positiva till de hälsofrämjande och trygghetsskapande effekter som generationsöverskridande aktiviteter kan medföra. Att anlägga en inomhusskatehall skulle innebära stora kostnader, både direkt och på sikt. Anläggningstypen är i dagsläget inte prioriterad i relation till övriga identifierade investeringsbehov. Livsmiljö Gävle föreslår Kultur- och fritidsnämnden att avslå e-petitionen.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Månadsrapport till nämnd september 2023 omfattar resultatet per september månad och årsprognos för kultur- och fritidsnämnden.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Intern styrning och kontroll är en viktig del av nämndens systematiska kvalitetsarbete, då den intern styrningen och kontrollen är centrala delar av verksamhets - och ekonomistyrningen och omfattar alla system, processer och rutiner.
Under 2022 tog Styrning och stöd, Ekonomiavdelningen fram förslag till ny riktlinje för intern styrning och kontroll för nämnder och bolag och den ersätter det tidigare dokumentet ”Intern kontroll av ekonomi och verksamhet – Reglemente” antaget av kommunfullmäktige 1999-05-31. I den nya riktlinjen, som blev beslutad av kommunfullmäktige 2022-12-12, kommer kontrollområdena att öka till fem områden från tidigare två områden (Riskvärdering och Kontrollaktiviteter). De nya områdena är Styr- och kontrollmiljö, Riskvärdering, Kontrollaktiviteter, Information och kommunikation samt Uppföljning och utvärdering. Den nya riktlinjen ger en bredare beskrivning av nämndernas verksamhet och tillförsäkrar en intern styrning och kontroll som ger en rimlig försäkran om uppnåendet av mål som rör verksamheten, rapportering och följsamhet gentemot lagar och regler och denna kommer att presenteras vid årsbokslutet.
Riskvärdering och kontrollaktiviteter kan dock delrapporteras för de punkter som har stämts av. Vid septembers slut har 6 punkter av totalt 15 kontrollmoment genomförts, resterande kontrollmoment genomförs senare under innevarande år. Dokumentation från utförda kontroller finns förvarade hos verksamhetsstöd.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Teams används bl a för att skicka kortare chattmeddelanden vilka i allmänhet är av ringa och tillfällig betydelse för verksamheten. Det är även möjligt att skicka bilagor i chattmeddelandet. Chattmeddelandena som skickas mellan användare i olika myndigheter, till företag eller enskilda kan utgöra allmän handling. En allmän handling av ringa och tillfällig betydelse gallras enligt praxis vid inaktualitet enligt beslut av den nämnd som ansvarar för handlingen. Det innebär att handlingen ska gallras så snart den inte längre behövs i verksamheten. Gallringsfristen är som regel kort.
Den som skickat eller tagit emot ett chattmeddelande kan inte själv gallra meddelandet när det blivit inaktuellt. Gallringen utförs i stället av IT- och utvecklingsavdelningen efter 5 år.
Den nuvarande gallringsfristen är lång i förhållande till meddelandenas informationsvärde. En arbetsgrupp bestående av representanter från IT- och utvecklingsavdelningen samt kommunjuristen och kommunarkivarien föreslår därför att gallringsfristen ändras till 90 dagar, alltså ca tre månader. Förslaget, som har stämts av i kommundirektörens ledningsgrupp, överensstämmer med gallringfristen för e-postloggar.
Det är idag inte möjligt att särskilja chattmeddelanden i Teams som är allmänna från de som inte är det vid gallring. Det innebär att alla chattmeddelanden som är äldre än 90 dagar kommer att tas bort vid samma tillfälle oavsett om handlingen är allmän eller inte. Chattmeddelanden som tillhör ett ärende eller som av andra skäl ska bevaras sparas ner från Teams av ansvarig handläggare och förvaras på annat sätt. Anvisningar om hur det går till tas fram av IT- och utvecklingsavdelningen, Styrning och stöd.
Den föreslagna förändringen innebär också en anpassning till dataskyddsförordningen om radering av personuppgifter i handlingar som inte är allmänna när de inte längre behövs i verksamheten.
Förslaget gäller enbart för meddelanden i s. k. 1 till 1 chattar, gruppchattar och möteschattar. Chattmeddelanden som skickas inom en Teamskanal påverkas inte av den föreslagna förändringen.
Chattmeddelanden och bilagor som ingår i ett ärende eller som av andra skäl ska bevaras sparas ner från Teams av ansvarig handläggare i god tid innan meddelandet gallras.
Beslutet gäller retroaktivt och omfattar därmed även chattmeddelanden som tillkommit före detta beslut trätt i kraft.
Chattmeddelanden som skickas inom en Teamskanal omfattas inte av beslutet.
Informationshanteringsplanen behöver uppdateras om nämnden godkänner detta ärende.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunala pensionärsrådet är ett organ för överläggningar, samråd och
ömsesidig information mellan pensionärsorganisationer och styrelser och nämnder i Gävle kommunkoncernen. Det är en remissinstans för frågor som rör äldre i kommunen.
Rådet ska ge styrelser och nämnder inom kommunkoncernen möjlighet att ta del av och beakta pensionärsorganisationers synpunkter i ett tidigt skede. Rådet ska ge pensionärsorganisationer i kommunen möjlighet att ta initiativ och att aktivt verka för förändringar och utveckling av kommunens verksamheter och då särskilt vad gäller verksamheter som berör äldre i samhället. Kommunkoncernens styrelser, nämnder och bolag skall i rådet diskutera och informera om sin verksamhet, planerade förändringar samt resultatet av olika åtgärder, som har eller kan få betydelse för äldre personer. Av pensionärsorganisationerna utsedda ledamöter och ersättare i rådet kan ingå i arbets- och referensgrupper inom ramen för kommunkoncernens verksamheter.
Kommunala pensionärsrådet organiseras av kommunstyrelsen och administreras av sektor Styrning och stöd.
Kommunala pensionärsrådet sammanträder minst fem gånger per år Kontaktpolitiker samt kommunal- och oppositionsråd har närvarorätt men inte närvaroskyldighet vid rådets möten.
Nämnder och styrelser inom Gävle kommunkoncern, som ej är representerade i rådet, får bland sina ledamöter och ersättare utse egna kontaktpersoner med särskilt ansvar för att uppmärksamma rådet på aktuella frågor och ärenden inom respektive organs ansvarsområde. Saknas sådan utsedd politiker faller uppgiften på nämndens/styrelsens ordförande eller vid förfall för denna på vice ordföranden.
Kommunala pensionärsrådet har beslutat ge Kultur- och fritidsnämnden 2 kontaktpersonplatser i stället för en. Den första platsen innehas sedan beslut i Kultur- och fritidsnämnden den 21 februari 2023 av Lars Erik Oxbacke (S). Den andra platsen är ny och kan nu väljas in.
Ersättning för sammanträden utgår inte åt kontaktpersoner. Ersättning för inkomstbortfall och andra kostnader ges.
-
12
Beslutsärende: Yttrande till ny Plan för hantering av extraordinära händelser 2023–2027 för Gävle kommun
Kommunstyrelsen avser att besluta om ny Plan för hantering av extraordinära händelser 2023 – 2027. Mot bakgrund av detta ska sektorer, bolag och förbund yttra sig till kommunstyrelsen om förslag till ny Plan för hantering av extraordinära händelser.
Enligt lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, ska kommunen med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen (som fastställdes i kommunfullmäktige 25 september 2023), för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser. Den senaste planen för hantering av extraordinära händelser för kommunkoncernen togs fram 2018–2019.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun har definierat Gävle stadsbibliotek som en samhällsviktig verksamhet. I folkbibliotekens grunduppdrag ingår att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, samt att i kriser vara en plats som främjar våra demokratiska principer. Därför har Stadsbiblioteket i Gävle en viktig roll inom kommunens arbete med skydd och beredskap.
Totalförsvaret består av både militärt försvar och civilt försvar. Det civila försvaret omfattar hela samhället, där många aktörer behöver samverka. Biblioteken är en av dessa aktörer. Den nationella biblioteksstrategin tar avstamp i att biblioteken är en garant för demokrati, för fri tillgång till information, fri åsiktsbildning och kamp mot desinformation.
Handlingsplan för skydd och beredskap inom Gävle bibliotek 2023-2027 tydliggör vad Stadsbiblioteket kan göra inför och under samhällskriser, vid höjd beredskap och i det lagstadgade uppdraget att stödja Försvarsmakten vid händelse av krig. Den del av totalförsvaret där biblioteken kan spela en särskild roll är det psykologiska försvaret.Handlingsplanen är framtagen i samarbete med Gävle kommuns säkerhetsavdelning och sektor Livsmiljös säkerhetsansvarige.
-
Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut Kyrkans ungdomsgårdars resestipendium till välmeriterade ungdomsledare, som gjort goda insatser i ungdomsarbetet. Stipendiet ska användas till en studieresa. Beloppet uppgår i år till 24 757 kronor.
Kultur- och fritidsnämnden utsåg i början av mandatperioden en stipendiekommitté bestående av fem representanter från nämnden. Stipendiekommitténs uppgift består i att utifrån inkomna förslag och ansökningar och utifrån gällande stadgar för kommittén lägga förslag på val av stipendiater till Kyrkans ungdomsgårdars resestipendium. Kultur- och fritidsnämnden fattar sedan beslut om vem/vilka som skall motta stipendiet.
Rogelio har under många år som fritidsledare på Treffen (13-19 år) och Paletten (7-12 år) bidragit till att en positiv fritid för ungdomarna och barnen i Sätra. Han har startat upp Treffens Unga som fick kommunens utmärkelse förebild för Gävle. Treffens Unga är en grupp ungdomar som arbetar med att ta fram nya idéer och för att lyfta andra unga. Treffen Unga jobbar också med ledarfrågor för att utveckla nya tidens ungdomsledare
Under de senaste 10 somrarna har Rogelio lett Treffens öppna parklek som heter Sommar i Sätra. Det är en öppen verksamhet med målgruppen 7-12år. Här samlas barnen för aktiviteter under dagarna och leds av Rogelio tillsammans med ungdomsledare från TU. Varje sommar så brukar det komma ca 1500-2500 besök på sommar i Sätra.
Rogelio Benavides tilldelas Kyrkans ungdomsgårdars stipendium för sin starka förmåga att lyfta fram ungdomars positiva sidor, utmana dem att sträva efter mer och att växa i sina färdigheter och kunskaper.
-
Stipendiet ska delas ut till unga konstnärer som är bosatta eller verksamma i Gävle. Stipendiets ändamål är att stimulera till utbildning och fortbildning. I år kan 520 633kr delas ut. Minst 80% av den summan behöver delas ut varje år enligt stadgarna.
Elin Amanda Xiangxiang Åhlund och Lisa Ceder är de stipendiekandidater som förordas av stipendiekommittén år 2023. Stipendiekandidaterna får följande motiveringar
Elin Amanda Xiangxiang Åhlund.
Tiden är en oviss väg att fara på. Till trots har Amanda Åhlund stakat ut en egen riktning i sin måleriska vision. Med ett djupt intresse för kroppen, dess utsatthet och sociala värde har hon hittat en egen brunn att ösa ur. I framtiden och längre ner längs vägen kanske de stora frågorna blir besvarade.
Amanda Åhlund tilldelas Karin och Erik Engmans stipendium 2023 för ett sitt avskalade mod och för ett måleri som tar ansvar i både tid och rum.
Lisa Ceder
Lisa Ceder förenar en handgriplig process med en inkluderande tanke. Materialet formas för att fånga upp omgivningens signaler. Kanske är det en vilja att synas och ta plats? Lisa Ceders konstnärskap växer fram naturligt och organiskt. Det ska inte gå fort. Det ska kännas in och tillåtas bäras av sina egna villkor.
Lisa Ceder tilldelas Karin och Erik Engmans stipendium 2023 för sin konstnärliga generositet. Hon vill dela med sig. Omgivningen ske se och förstå.
-
Gävle kommuns ungdomsmusikstipendium är avsett för att stödja och uppmuntra individuella och kollektiva insatser som är av betydelse för ungdomsmusiken i Gävle. Stipendiet kan delas ut till personer eller grupper som är bosatta eller verksamma i Gävle. Priset består av 5000kr.
Ellen Zhang har sedan mycket unga år spelat violin på Gävle kulturskola. Hon har vid olika tillfällen framträtt på Gävle kulturskola och i Kulturskolans arrangemang till exempel i Heliga Trefaldighetskyrkan, men även vid olika större evenemang.
Redan som 9-åring tävlade hon framgångsrikt i Stockholm International Competition och har därefter gjort det vid fler tillfällen och erhållit olika meriterande diplom. Stora utmaningar är inget Ellen tycks tveka inför. Hon har bland annat deltagit i YOMA Young Musicians Academy och Polstjärneorkestern där hon spelade Brahms Symphony Nr. 4 med Esa Pekka Salonen som dirigent under Östersjöfestivalen i Berwaldhallen i Stockholm.
Att spela violin ställer enorma krav på koncentration och musikalitet vilket Ellen behärskar på ett för sin unga ålder mycket övertygande sätt. Utöver denna begåvning har Ellen en stark drivkraft i att finnas med i olika utvecklande sammanhang som till exempel Gävleborgs Ungdomssymfoniorkester, GUSO, där hon i år är vice konsertmästare.
Ellen Zhang tilldelas ungdomsmusikstipendiet 2023 för sin imponerande musikalitet och sitt inspirerande sätt att ständigt ta sig an nya utmaningar.
-
Val av ungdomskulturstipendium för stöd och uppmuntran har gjorts i Stipendiekommittén 2023-10-11. Stipendiet delas ut varje höst till en eller flera unga som har presterat inom det kulturella området, som bor och/eller är verksam i Gävle kommun.
Summan är 25 000 kr som kan fördelas på max 5 personer. I år är det tre konstnärer från tre olika konstformer som får dela på summan 25 000kr vilket innebär 8000kr / stipendiat.
Elna Lova Birgitta Karlsson I ett jordat konstnärskap med rötterna i det agrara arbetar Elna Lova i tidsandas skärningspunkt. Det konstnärliga uttrycket är i motivval och känsla förankrat i äldre tiders självhushållskultur. Progressivt kan idag vara en återgång till det som varit. Elnas bakgrund och idévärld blir en stabil grund att stå på för utsagor som kanske kan hjälpa oss. För att gå framåt behöver vi gå bakåt.Elna Lova Birgitta Karlsson tilldelas Ungdomsstipendiet 2023 för en konstnärlig vision som går djupare och bortom konsten. Läser vi henne rätt, kommer hennes bildvärld ge oss en klart bättre förståelse för ekologisk och social hållbarhet.
Axel Hoff får årets ungdomskulturstipendium baserat på hans framgångar inom dansen. Med ett imponerande och gediget CV och hög prestation på elitnivå i många år, med en oundviklig passion och dedikation till dansen sen unga år tilldelas Axel 2023 års ungdomskulturstipendium.
Ingrid Fröderberg väljs till ungdomskulturstipendiat 2023 för att hon gång på gång har visat vilken fantastisk röst hon har och att hon orädd tar sig an vilka stilar som hels, och genom att ta pianolektioner kommer hon att kunna utvecklas till att bli en fantastisk artist i framtiden.
-
18
Informationsärende: Rapport från förtroendevalda
-
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med Kultur- och fritidsnämnden delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till Kultur- och fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att Kultur- och fritidsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får Kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut. Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.
Bilagor
-
282kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
491kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
1004kb Ladda ner dokument
-
1003kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
1014kb Ladda ner dokument
-
456kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
1022kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
1014kb Ladda ner dokument
-
1007kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
1015kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
1020kb Ladda ner dokument
-
1011kb Ladda ner dokument
-
1015kb Ladda ner dokument
-
1021kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
1019kb Ladda ner dokument
-
463kb Ladda ner dokument
-
1007kb Ladda ner dokument
-
1014kb Ladda ner dokument
-
1019kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
Beslut om verksamhetsstöd - Påfyllnad av underlag i ridhus och på utebanan - Gävle Fältrittklubb.pdf275kb Ladda ner dokument
-
Beslut om verksamhetsstöd - Reparation av husgrund, cafeteria och grundsättning - Norrsundets IF.pdf316kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-