Möte 2023-12-12
-
1
Beslutsärende: Upprop och val av justerare
-
Dagens sammanträde hålls stängd under punkten 11 Verksamhetsplan Workshop.
-
Ordförandeberedning har hållits den 30 november 2023
Följande närvarade:
Helene Börjesson (MP)
Lars-Erik Oxbacke (S)
Niclas Bornegrim (M) digitalt
Berörda tjänstepersoner -
4
Sektorchefen informerar
-
5
Informationsärende: Dataskyddsgranskning 2023
-
Månadsrapport till nämnd november 2023 omfattar resultatet per november månad och årsprognos för kultur- och fritidsnämnden.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur och fritidsnämnden har i budgeten som antogs av Kommunfullmäktige i november 2023 fått ett sammantaget effektiviseringskrav under år 2024 på
8,0 mnkr vilket består av;
nedjusterat kommunbidrag med 1,25% procent vilket motsvarar 5,2 mnkr, nedjustering av ram med 2,0 mnkr samt
att inom ramen för Förvaltningens plan effektivisera 0,8 mnkr.
I syfte att nå en budget i balans år 2024 så har därför en handlingsplan med åtgärder motsvarande minst 8,0 mnkr tagit fram.-
88kb Ladda ner dokument
-
-
8
Beslutsärende: Tjänsteskrivelse angående förändringar inom närbiblioteken kopplat till handlingsplan för budget i balans
Det integrerade folk- och skolbiblioteket i Hille används till övervägande del av elever och lärare på skolan. Folkbiblioteksdelen utgör den mindre delen av verksamheten och håller öppet 15 timmar per vecka för allmänheten. Skolbiblioteket är öppet hela skoldagen för elever och lärare. Lokalen är utmanande genom att den är olyckligt placerad på övervåningen i Milboskolan, vilket gör att besökare måste gå in i skolan och upp en våning (hiss är dessutom otillgänglig). Sett utifrån perspektivet tillgång till bibliotekstjänster ligger Hille relativt nära både Stadsbiblioteket och Sätra bibliotek i jämförelse med biblioteken i Bergby, Forsbacka och Hedesunda.
Åtgärden innebär att det inte görs någon återbesättning av bibliotekarietjänst (pensionsavgång) och att folkbiblioteksdelen stängs för allmänheten tills vidare. Skolan tar över ansvar för hyra av lokalen samt barn- och ungdomsmedier tills vidare.
Hedesundas integrerade folk- och skolbibliotek har många likheter med Hille bibliotek då även det ligger placerat mitt i Hedesunda skolas lokaler. Det är troligen en bidragande orsak till att allmänheten har svårt att hitta dit. Olika försök har gjorts med att bedriva programverksamhet, vilket är väldigt svårt p.g.a. lokalens minimala yta och denna del av biblioteksverksamhet ligger nu nere.
I Hedesunda bibliotek finns dock en egen entré direkt utifrån som möjliggör ett så kallat själv-service-system (tidigare kallat meröppet).
Vi omprioriterar därför nu till att endast fokusera på att möjliggöra utlån av medier till allmänheten, och erbjuder tills vidare endast ett självservice-bibliotek där låntagare själva går in med lånekort och pin-kod.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsbussen infördes efter ett medborgarförslag (se dnr 07KFN27). Bussen infördes innan Kulturtrappan startades, kommunens kulturgaranti för barn och unga. Bussen är inte en fysisk buss utan resor som bokas hos upphandlad firma för skolans räkning. Erbjudandet nyttjas inte av alla skolor och bokningarna har gått ner över tid då delar av bussresorna i stället görs inom Kulturtrappan. Det betyder att ett avslut av Kultur- och fritidsbussen inte kommer att påverka bussresor inom Kulturtrappan
Kulturavdelningen har som besparingsförslag inför 2024 att avsluta uppdraget att erbjuda Kultur- och fritidsbussen, en total besparing på 400 tkr. Kulturavdelningen har frågat verksamhetschefer för Fritid, förskola, grundskola samt gymnasieskola hur detta kommer påverka dem och om eventuella medskick inför beslutet:
- Förskolechefen har stämt av med förskolans rektorer och anser att konsekvensen blir att färre barn i ytterområdena får lika tillgång till kulturupplevelser. Vidare föreslås att en åtgärd kan vara att kulturupplevelsen förflyttar sig ut till förskolorna i stället så slipper barnen och medarbetarna förflytta sig.
- Grundskolechefen har vidtalat rektorerna i grundskolan som blev oroade utifrån detta. De ser att ytterområden kommer bli begränsade att ta del av sådant som erbjuds.
- Fritidschefen ser inte att en nedläggning av bussen skulle påverka Fritid i någon större utsträckning.
- Gymnasiet har inte svarat.
Som alternativ till Kultur- och fritidsbussen hänvisas skolorna till erbjudandet som finns på sektor Livsmiljö kring bokningsbara cyklar, vilket fungerar för grundskolan och centralt belägna skolor. Med anledning av skolchefernas oro för påverkan på ytterområdena kommer kulturavdelningen att sträva efter att arbeta mer uppsökande för att uppnå än mer geografisk spridning framöver. Dessutom kvarstår möjligheten för skolorna att boka buss inom Kulturtrappan, vilket innebär att barn i Gävle kommun även fortsatt kommer att ha samma tillgång till resor i samband med kulturupplevelser genom Kulturtrappan.
-
Kultur- och fritidsnämnden upprättar sin internbudget för år 2024 med utgångspunkt från Kommunplan 2024 som fastställdes av Kommunfullmäktige i november 2023. Fördelningen av kommunbidrag mellan avdelningarna är baserad på de politiska prioriteringar som fattats i samband med beslutet.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i Kommunfullmäktige tilldelas Kultur- och fritidsnämnden 8 400 tkr att fördela internt mellan avdelningarna utifrån behov. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om fördelning av tilldelade medel för så kallade reinvesteringar under år 2024.
Avsatta investeringsmedel ska användas för inköp av möbler, ljus- och ljudteknik, konst, musikinstrument, maskiner och inventarier till fritidsanläggningar samt andra behov som uppstår under året i verksamheterna.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
449kb Ladda ner dokument
-
-
12
Verksamhetsplan workshop
-
Bifogad attestförteckning är upprättade i enlighet med attestreglemente antaget av kommunfullmäktige 2018. Attestreglementet har också uppdaterats p.g.a. nya förvaltningsorganisationen och nytt beslut fattades i kommunfullmäktige 2019.
Syftet med reglerna för kontroll av transaktioner är att undvika oavsiktliga eller avsiktliga fel och därigenom säkerställa att de transaktioner som bokförs är korrekta. Attestreglementet bidrar till en rättvisande redovisning och motverkar oegentligheter.
Attestförteckningen uppdateras löpande under verksamhetsåret då förändringar sker.
I Kultur- och fritidsnämndens delegeringsordning framgår det vem som har rätt att besluta om nya/ändrade besluts- och mottagningsattestanter under löpande år.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Livsmiljö Gävle fick 2023 ett politiskt uppdrag att göra en förstudie och handlingsplan för att möjliggöra fler spontanaktivitetsytor. Syftet med uppdraget är att främja invånarnas möjligheter till spontan rörelse.
Förstudien innefattar en omvärldsbevakning av trender i andra kommuner, efterfrågan på spontanaktivitetsytor i Gävle kommun, en kartläggning av Fritids befintliga spontanaktivitetsytor samt en behovsanalys utifrån Fritids och Tekniskas gemensamma spontanaktivitetsytor. Handlingsplanen baseras på förstudien och visar på hur fler spontanaktivitetsytor kan tas fram. Fritid kommer att arbeta med att tillgodose behov, utveckla befintliga platser, marknadsföra spontanaktivitetsytor och samverka med övriga avdelningar i kommunen och föreningslivet.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden har gett Livsmiljö Gävle, Fritid, i uppdrag att utreda hur en förlängd snösäsong i Hemlingby ska kunna möjliggöras.
Under 2023 har en förstudie om att möta framtidens klimatförändringar genomförts. Förstudien belyser områdets förutsättningar för olika tekniska lösningar och en snösäker anläggning utifrån ett ekonomisk, socialt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv. För att främja vinteraktiviteter framledes behöver Gävle kommun ha en beredskap och strategi för att möta kommande klimatutmaningar.
Hemlingby friluftsområdes längdskidspår och pulkabacke prepareras med natursnö och är därför helt beroende av väder och större mängd natursnö. Hemlingbybacken prepareras med konstsnö. Idag används kommunalt dricksvatten vid snötillverkningen och det finns en begränsning på vattenuttag från Gästrike vatten. Ett begränsat uttag av vattenmängd medför att fler dagar extra behövs för att kunna öppna upp en del av skidbacken.
Gästrike vatten har ett pågående projekt med anläggandet av en råvattenledning från Dalälven. I samband med detta projekt kommer också en anslutande ledning in till Hemlingby friluftsområde att anläggas. Detta kommer bidra till att Hemlingby får vattenförsörjning i form av råvatten i stället för dricksvatten. I samband med ny och ökad tillgång till vatten kommer förutsättningarna vara goda för en modern automatiserad konstsnöanläggning.
Bättre förutsättningar för snöläggning bidrar till att säsongen kan tidigareläggas vilket ligger i linje med föreningarnas behov och efterfrågan. Det kommer inte bara förlänga säsongen för Hemlingbybacken utan också ge Gävle kommun möjlighet för konstsnö även i längdskidsspår och pulkabacke. Detta kommer bidra till en förlängd snösäsong och att Hemlingby blir ett attraktivt och populärt område att besöka vintertid.
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
-
Livsmiljö Gävle fick 2023 som ett politiskt uppdrag att utöka konceptet Fritidsbank för gratis utlåning av sport- och fritidsutrustning. Konceptet ska även möjliggöra för personer med funktionsvariation att få en mer givande fritid.
Uppdraget har delats in i fem kategorier som var och en ger olika effekter på verksamhetens utveckling:
1. Se över möjligheterna till samverkan internt och externt
2. Undersöka inköpsbehov av anpassad utrustning
3. Lokalberedning med Gavlefastigheter AB
4. Marknadsföra verksamheten
5. Initiera mobil verksamhet och visa upp konceptet för Gävle kommuns medborgare
Målet efter avslutat uppdrag är att fler medborgare ska känna till verksamheten samt att utlåningsfrekvensen och inlämningar av artiklar ska öka.
Beslutsunderlag
Bilaga – Rapport– Utöka konceptet FritidsbankBilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Livsmiljö Gävle lämnar följande förslag på sammanträdesdagar för år 2024.
20 februari, 26 mars, 23 april, 28 maj, 24 september, 22 oktober och 10 december.
Förslaget grundar sig i en dialog med övriga sektorer inom kommunen.
Huvudprincipen är att kommunens nämndsammanträden förläggs i slutet på varje
månad och att kommunstyrelsen har sina sammanträden andra veckan i månaden. Med
denna huvudprincip ges nämnden en möjlighet att ha sina möten innan underlag
lämnas in till Ekonomi, Styrning och stöd, för vidare hantering.
Ordförandeberedning hålls på torsdagar två veckor innan nämnden sammanträder.
Justering av protokoll görs på onsdagar veckan efter sammanträdet senast kl 13:00.
Kultur- och fritidsnämndens sammanträden startar kl. 13.00 och pågår som längst till
kl. 17.00.
Om nämnden önskar kan nämnden förlänga sammanträdena med 4 timmar per termin,
för att kunna ordna studiebesök. Det kommer att göras speciellt första året.
Bilagor
-
44kb Ladda ner dokument
-
-
I och med att Kommunfullmäktige har beviljat Maria Colak att avträda sitt uppdrag i Kultur- och fritidsnämnden finns det en plats ledig i Stipendiekommittén. Kultur- och fritidsnämnden har upprättat en stipendiekommitté som bereder stipendier och kulturpris.
Vissa stipendier beslutar kommittén själva kring, medan andra bereder
kommittén inför nämndsammanträdet med Kultur- och fritidsnämnden allt enligt respektive stipendiums stadgar.
Kommunstyrelsen har delegerat till Kultur- och fritidsnämnden uppgiften att besluta kring kulturpris, kulturstipendier och idrottsstipendier inom riktlinjerna för donation Utdelningar görs två gånger per år och fyra möten hålls per år.
Ersättning i form av arvode och inkomstbortfall utgår.
Stipendiekommittén består av fem ledamöter varav en är ordförande.
-
19
Informationsärende: Rapport från förtroendevalda
-
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
786kb Ladda ner dokument
-
761kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
670kb Ladda ner dokument
-
677kb Ladda ner dokument
-
1023kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
586kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
578kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
580kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
585kb Ladda ner dokument
-
586kb Ladda ner dokument
-
745kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
798kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
807kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
22
Fika med stipendiater och media
-
23
Utdelning av stipendier
-
Kultur- och fritidsnämnden ansvarar över nämndens budget och fattar beslut om detta. Även beslut som följer av budgeten är nämnden ansvarar över, det vill säga till exempel beslut om hyror och avgifter inom nämndens ram. Att Kultur- och fritidsnämnden valt att delegera beslut om höjningar av hyror och avgifter från nämndens bord anser vi moderater är fel. Det är och bör vara något som hanteras på politikernivå.
Bilagor
-
59kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden bär ett stort ansvar för alla våra barn och ungdomar i vår kommun. Med de höjningar Kultur- och fritidsnämnden har aviserat på över 600% är inte rättfärdigat och inger inte förtroende hos våra medborgare. Vi vill med detta initiativärende ta ett nytt beslut om hyror och avgifter där höjning inför 2024 är beräknat enligt index på 9% gällande alla som ej har ingångna avtal med Kultur- och fritidsnämnden.
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-