Möte 2024-09-24
-
1
Upprop och val av justerare
-
Enkla frågor gällande
- Brandlarm på Kastvallen Niclas Bornegrim (M)
- Fritidskort hur långt har vi kommit? Niclas Bornegrim (M)
- Isyta i Strömsbro Niclas Bornegrim (M)
- Inbjudan Thomas Norrman (SD)
-
Ordförandeberedning har hållits den 13 september kl 8:00 .
Följande närvarade:
Helene Börjesson (MP) digitalt
Lars- Erik Oxbacke (S) digitalt
Berörda tjänstepersoner
-
4
Sektorchefen informerar
-
5
Kultur för äldre / En äldrevänlig kommun
-
6
Sommarens aktiviteter
-
7
Rapport från ICORN-konferensen i Köpenhamn
-
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden den 21 februari 2024. Förslaget som innebär att starta en Fritidsbank ska behandlas i Kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har att besluta om förslaget.
Förslagsställaren önskar att Gävle kommun startar Fritidsbanken enligt den modell som används i många andra städer.
Livsmiljö Gävle håller med förslagsställaren om att en utlåningsverksamhet bör ha en väl genomtänkt geografisk placering och att Fritidsbanken som varumärke ger många positiva effekter på verksamheten långsiktigt. Livsmiljö Gävle har ett pågående arbete där förutsättningar för att uppfylla förslagsställarens önskemål utreds. Kultur- och fritidsnämnden föreslås anse e-petitionen besvarad.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Delårsrapport 2 år 2024 omfattar verksamhetsrapport per den sista augusti år 2024 med måluppfyllelse och ett ekonomiskt resultat. Rapporten är upprättad utifrån sektor Styrning och stöds anvisningar och redovisar hur målen och uppdrag i verksamhetsplan år 2024 har uppfyllts
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
-
Ett underlag har tagits fram för preliminära budgetramar för nämnderna för åren 2025 till 2028. Ramarna baseras på gällande beslut och har uppdaterats med aktuella yttre förutsättningar, såsom skatte-, pensions- och befolkningsprognoser.
Budgetramarna är nedjusterade med 1 procent per år. Kommentarerna ska redovisa konsekvenserna för 2025 samt hela planeringsperioden, vilket innebär att nämnderna behöver anpassa sig till en nedjustering på totalt 4 procent. Dessutom ska konsekvenser av en nedjustering på 3 procent redan inför 2025 beskrivas.
Nämnderna förväntas bedriva sin verksamhet inom den givna budgeten.
Med hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna ställs krav på kostnadsreduceringar i de preliminära ramarna. Nämnderna ska fokusera på strukturförändringar, förändrat utförande och förändringar som inte påverkar kunder och brukare.
Nämndens uppgifter i förhållande till de preliminära ramarna:
•Beskriva hur ramarna påverkar nämndens verksamhet utifrån dess nuvarande uppdrag och ansvar enligt lag och reglemente.
•Redogöra för eventuella nödvändiga förändringar i verksamheten baserat på ramarna, och om nya förutsättningar uppstått som inte redovisats tidigare.
•Beskriva möjligheterna att arbeta mot och nå de kommunövergripande målen och aktiviteter i de strategiska programmen.
•Lämna kommentarer på målnedbrytningar kopplade till respektive kommunövergripande mål.
•Beskriva eventuella förändringar som påverkar kunder och brukare.
•Beskriva om och hur medarbetare påverkas.
•Samarbeta med andra nämnder om det finns gemensamma beroenden för att möjliggöra varandras ansvar.
Underlaget inför yttrandet inkluderar innevarande års kommunplan, nämndens ekonomi och verksamhetsuppföljningar, omvärldsbevakning samt förväntad utveckling på kort och lång sikt.
Mötet ajourneras och återupptas kl 16:13-16:15Irene Ferm (V) Thomas Norrman (SD), Niklas Jansson (SD), Niclas Bornegrim (M), Birgitta Bienitz (M) Olov Larsson (SD) deltar ej i beslut.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
946kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
En motion från Vänsterpartiet har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren föreslår att Gävle kommun ska arbeta fram ett styrdokument som ger förvaltningarna ett tydligt mandat att arbeta systematiskt och övergripande med att utveckla friluftslivets förutsättningar. Vänsterpartiet föreslår även att stor vikt ska läggas vid att barn och ungdomar ges möjlighet att uppleva friluftsliv.
Gävle har en rik palett av natur och friluftsliv som skapar förutsättningar för inspirerande och varierande utbud och aktiviteter i både staden, inlandet och efter kusten. Friluftslivet är också många gånger jämlikt på så sätt att friluftsområden och aktiviteter oftast är kostnadsfria och tillgängliga året om.
I Översiktsplan Gävle kommun 2030 lyfts friluftsliv och tillgången till attraktiva natur- och rekreationsområden som viktiga delar i takt med att kommunen växer. I december 2022 antogs också friluftsplanen ”Aktivt friluftsliv Gävle” i Kultur- och fritidsnämnden. Syftet med planen är att arbeta för att Gävle ska bli en attraktiv friluftskommun och skapa förutsättningar för goda livsmiljöer och en hållbar friluftsutveckling.
I Gävle kommuns idrottspolitiska program ”En aktiv och hållbar fritid” finns också det spontana idrottandet, spontana rörelsen eller egenorganiserade aktiviteter med. Gävle kommun ger även stöd till idrotts-, motions- och friluftsverksamhet. Det kontanta stödets huvudsakliga syfte är att uppmuntra barn och unga till rörelse och öka möjligheterna till ett brett utbud av aktiviteter och anläggningar.
Under 2024 har Gävle kommun också lanserat ett nytt stöd vid namn ”Friluftsstöd” som syftar till att ge invånarna möjlighet till ett aktivt och rörligt friluftsliv samt öka tillgången till friluftsaktiviteter i kommunen.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur och fritidsnämnden i Gävle fick den 25:e april 2024 en remiss från Kommunstyrelsen, ”Remiss Nödvattenplan Gävle kommun.”
”Som en del i Gävle kommuns beredskapsarbete håller kommunen på att ta fram en nödvattenplan. Nödvattenplanen handlar om hur kommunen kommer distribuera, fördela och prioritera tillgång till dricksvatten om den ordinarie vattenproduktionen inte fungerar. Det skulle exempelvis kunna handla om bakterier i dricksvattnet, en större vattenläcka som leder till att det inte kom-mer vatten ur kranen etc. Nödvattenplanen pekar ut prioriterad verksamhet i kommunen som ska få vatten och hur vattnet ska distribueras dit. Detta arbete bedrivs tillsammans med Gästrike vatten AB och övriga ägarkommuner i Gästrike vatten AB. Yttrande ”
Remissen har skickats ut internt till verksamhetscheferna inom kultur och fritidsområdet.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
-
Informationshanteringsplanen ska vara ett hjälpmedel för den som framställer och arkiverar handlingarna. Planen bygger på en inventering av handlingar samt beslut om vad som ska bevaras och vad som ska gallras, samt gallringsfrister.
Myndigheternas arkiv är en del av det nationella kulturarvet. Arkiven ska bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser
1. rätten att ta del av allmänna handlingar,
2. behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och
3. forskningens behov. (3 § arkivlagen)
Dokumentet skall vara lättläst och tydliggöra var man hittar respektive arkiv.
Planen har byggts på enligt rekommendationer från SKR. Kapitlen kring inköp och upphandling samt överklaganden har därför tillkommit i såväl kultur- och fritids plan som samhällsbyggnadsnämndens plan.
Ekonomi får i och med uppdateringen en mer lika hantering för både kultur- och fritidsnämnden samt samhällsbyggnadsnämnden. Stipendiekommitténs flytt har gett nya rutiner och arkiv.
Punkter som ej utgör allmän handling har tagits bort.
Arkiv för kommunikation och HR regleras i kommunstyrelsens informationshanteringsplan men finns inkluderad i nämndens informationshanteringsplan för att underlätta hantering av arkiveringsarbetet.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
600kb Ladda ner dokument
-
-
I och med att kommunfullmäktige har beviljat Anneli Törnblom (KD) att avträda sitt uppdrag i kultur- och fritidsnämnden finns det en plats ledig i Stipendiekommittén. Kultur- och fritidsnämnden har upprättat en stipendiekommitté som bereder stipendier och kulturpris. Vissa stipendier beslutar kommittén själva kring, medan andra bereder kommittén inför nämndsammanträdet med kultur- och fritidsnämnden, allt enligt respektive stipendiums stadgar.
Kommunstyrelsen har delegerat till kultur- och fritidsnämnden uppgiftenatt besluta kring kulturpris, kulturstipendier och idrottsstipendier inom riktlinjerna för donation. Utdelningar görs två gånger per år och två möten hålls per år.
Ersättning i form av arvode och inkomstbortfall utgår. Stipendiekommittén består av fem ledamöter varav en är ordförande.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Stiftelsen Forsbacka Bruks stadgar § 15 ska årsredovisning, revisionsberättelse samt balansräkning, vinst- och förlusträkning redovisas Kultur- och fritidsnämnden. Beslut om ansvarsfrihet skall fattas av nämnden senast 6 månader efter verksamhetsårets slut.
Kenneth Levin, av fullmäktige i Gävle kommun utsedd revisor har granskat hur verksamheten förhåller sig till lag och stadgar, om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, samt om den interna kontrollen är tillräcklig och kommit fram till följande:
”Jag bedömer sammantaget att styrelsen har utfört sitt uppdrag enligt Stiftelsen Forsbacka Bruks stadgar, att verksamheten har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt att den interna kontrollen har varit tillräcklig. Jag bedömer att årsredovisningen är upprättad enligt årsredovisningslagen.
Utifrån min granskning tillstyrker jag att styrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet.”
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
835kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Initiativärende - ang. beslut om bidrag till Gävle Teaterförening Gävle Teater är av principiell betydelse för Gävleborna. Verksamheten bidrar till att viktig kultur finns tillgänglig för kommunens invånare samt för besökare till staden. I Gävle kommuns kulturpolitiska program beskrivs teaterns betydelse enligt följande: “Gävle är en plats med stark kulturidentitet, något som spelat en viktig roll för kommunens utveckling. Genom ett rikt och varierande kulturutbud främjas upplevelser, möten, bildning och delaktighet och den fria kulturen är en motor i regionens utveckling.” Det är viktigt för Gävle Teaterförening att behålla kontinuitet och förutsättningar för att hålla verksamheten igång inför återinvigningen 2027. Under de rådande omständigheterna finns en stark oro kring bland annat lokaler, personal och förlorade intäkter från extern uthyrning. Detta är direkt kopplat till ekonomiska förutsättningar för föreningen. Moderaterna anser att detta är en så pass viktig fråga att beslut om bidraget ska fattas av politikerna i nämnden, och inte på delegation.
Niclas Bornegrim (M) Birgitta Bienitz (M) Olle Larsson (M) Annelie Mehtälä (M) Thomas Fahlstedt (M)
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden får inbjudningar till kurser och konferenser. Nämnden kan då skicka representanter för nämnden på dessa seminarier eller kurser. Beslut behöver fattas i nämnden för att inkomstbortfall och andra kostnader skall kunna ersättas.
Presidiekonferens om folkbildningsutredningen
Datum: 30 september 2024
Tid: 14.00-15.30
Plats: Webbsändning
Kostnad: Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag: 27 september 2024
Välkommen till ett möte om Folkbildningsutredningens betänkande ”Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildning i en ny tid” (SOU 2024:42)!
Utbildningsdepartementet har skickat betänkandet på remiss till bland annat SKR, fem regioner, 30 kommuner och ett urval av folkhögskolor. Remissen ska vara besvarad senast den 9 december 2024. I remissen ligger att regeringen vill ha synpunkter på förslagen eller materialet i betänkandet.
Betänkandet innehåller förslag till förändringar i statens styrning av folkbildningen. SKR bjuder därför in förtroendevalda på kommunal nivå till information och samtal om förslagen och deras tänkbara konsekvenser och effekter för kommunerna. Syftet med mötet är att SKR:s medlemmar ska ha god information om utredningens förslag samt tillfälle att inkomma med sina synpunkter och frågor till SKR inför förbundets remisshantering. Ett liknande tillfälle erbjuds regionala förtroendevalda samt tjänstepersoner i både kommuner och regioner.
Mötet leds av kultur- och fritidsberedningens ordförande Sandra Lindström och Gabriela Bosnjakovic, vice ordförande.
-
18
Rapport från förtroendevalda
-
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med kultur- och fritidsnämnden delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till kultur- och fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att kultur- och fritidsnämnden omprövar eller fastställer besluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut. Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
614kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
285kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
34kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-