Möte 2024-12-10
-
1
Beslutsärende: Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
Ordförandeberedning har hållits den 28 november 2024.
Följande närvarade:
Helene Börjesson (MP)
Niclas Bornegrim (M)
Berörda tjänstepersoner
-
4
Sektorchefen informerar
-
En E-petition har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren föreslår att Gävle kommun ska rusta gräsplaner och bygga toaletter och kiosk vid Valbo Sportcentrum.
Förslagsställaren lyfter att åtgärden ska bidra till att hålla ungdomar sysselsatta genom fysisk aktivitet och minska brott och skadegörelse.
Livsmiljö Gävle har kännedom om rustbehovet på gräsplanerna. Men i den befintliga investeringsbudgeten finns inte utrymme för det. Toaletter och kiosker finns inom anläggningens område och det är inte prioriterat att bygga fler.
Livsmiljö Gävle föreslår Kultur- och fritidsnämnden att avslå förslaget men att investeringen fångas upp i utblicken för framtida investeringar.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
Motionen Enprocentregeln vid investering av konst (24KS376) har kommit in till Gävle kommun. Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från kultur- och fritidsnämnden i ärendet och därför skickat förslaget genom remissmissiv till kultur- och fritidsnämnden som får tillfälle att yttra sig. Beslut fattas sedan i kommunfullmäktige.
Motionen föreslår
1. Att Gävle kommun slopar, den av kommunfullmäktige fattade, enprocentregeln vid investering av konst i samband med ny- eller ombyggnation.
2. Att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att genomföra en grundlig inventering av kommunens egenägda konstsamling.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
En motion från Sverigedemokraterna har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren föreslår att nämnden ska utreda vilken yta som är bäst lämpad för tillskapande av husbilsparkering/ställplats vid Hemlingby friluftsområde. Förslagsställaren föreslår att utredningen tar hänsyn till befintlig service i området, möjlighet till expansion och att lämplig yta snarast omvandlas till parkering eller ställplats för husbilar.
En växande trend är att resa med husbil och det finns en stor efterfrågan på ställplatser eller husbilsparkering med närhet till natur och utomhusaktiviteter. Kultur- och fritidsnämnden ser positivt på utvecklingen att fler och fler människor hittar till friluftslivet i Gävle.
Sommaren 2024 ökade antalet husbilar i Hemlingby friluftsområde markant jämfört med tidigare år. I Hemlingby friluftsområde finns idag inga avsedda parkeringsplatser eller ställplatser för enbart husbilar. Parkeringarna som finns i området är vanliga parkeringar där det är gratis att stå i max 24 timmar.
Hemlingby friluftsområde är framför allt populärt att besöka under vintermånaderna när Hemlingbybacken och längdskidspår hålls öppna. Även vår och höst är populära tider på året, då framför allt många skolor har sina friluftsdagar i området. Barmarksäsongen och sommaren är den period som området vanligtvis har lägst antal besökare och det är under denna period som antalet husbilar har ökat.
För att Hemlingby ska utvecklas till ett än mer attraktivt friluftsområde, skapa förutsättningar för goda livsmiljöer och en hållbar friluftsutveckling behöver olika perspektiv vägas in och utredas. Hemlingby friluftsområde kan bli föremål för en utvecklingsplan framöver där bland annat parkeringsytor kommer omfattas.
Bilagor
-
En motion från Vänsterpartiet har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren yrkar på att Sportoteket ska omorganiseras till Fritidsbank samt att nuvarande verksamhet ska lyftas fram tydligare på kommunens websida och i sociala medier. Förslagsställaren beskriver fördelar med konceptet Fritidsbank. Exempelvis deras websida med aktuell lagerstatus och inventarielista samt att ha stöttning från en huvudorganisation och samarbetspartners.
Våren 2022 färdigställdes utredningen ”Tillgängliggöra utlåning av sport- och friluftsutrustning i Gävle kommun”. Utredningens syfte var att i samverkan med andra aktörer utreda hur möjligheterna att få låna sport- och friluftsutrustning på fler platser och under fler tider ska åstadkommas. Den fokuserade också på hur en hållbar utveckling av nuvarande verksamhet kan ske.
Under 2023 gav Kultur- och fritidsnämnden Livsmiljö Gävle i uppdrag att utöka konceptet för utlåning av sport- och friluftsutrustning. I uppdraget berörs bland annat marknadsföring och lokal. Marknadsföringsinsatserna under uppdragstiden gav effekt både på antal sidvisningar och antal utlån. Frågan om lokalförsörjning har fortsatt under 2024. Fritidsbanken Sverige har uttalat krav om lokalens ytor och Livsmiljö Gävle har tagit fram alternativ och kostnader för lokaler som möter kraven och samtidigt utvecklar verksamheten i den riktning som förslagsställaren önskar. Med bakgrund i direktiven om att minska inhyrda lokalytor har ambitionen att flytta till en ändamålsenlig lokal skjutits fram.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
En motion från Sverigedemokraterna har inkommit till Kultur- och fritidsnämnden där förslagsställarna yrkar på att öka incitamenten för NPF-grupper genom att uppdra Kultur- och fritidsnämnden följande punkter:
· att aktivt förstärka tillgänglighet och inkludering av barn och unga med NPF, inom kommunfinansierade idrottsföreningar
· att i kontakten med idrotts- och föreningslivet, kommunicerar prioritering av stärkta inkluderingsinsatser för barn och unga med NPF, i likhet med socioekonomisk ojämlikhet och integration
· att utreda möjligheten till ett införande av riktat ekonomiskt bidrag till föreningar som NPF- utbildar sina ledare
Gävle kommun måste, enligt förslagsställarna, säkerställa att barn och ungas ledare och tränare har den kunskapsnivå som krävs för att skapa inkluderande och säkra idrottsmiljöer, för alla. Kultur- och fritidsnämnden är medvetna om de utmaningar som barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever inom den organiserade idrotten och håller med förslagsställarna om att ökad förståelse och kompetenshöjande insatser är viktiga, framför allt hos ledare.
RF-SISU Gävleborg har tagit fram ett utbildningspaket som heter ”Inkluderande verksamhet med NPF-anpassning som modell”. Utbildningen syftar till att ge föreningen en tydlig kunskapsgrund och att skapa trygga, kompetenta och förutsägbara ledare. För att främja målgruppen förs dialoger med RF-SISU som innebär att i en gemensamt planerad takt ställa utbildningspaketet som krav på föreningar som ingår avtal med nämnden. Incitament finns och förbundet ser en intresseökning både regionalt och nationellt för att genomgå anpassningen. Kultur- och fritidsnämnden fortsätter att kommunicera vikten av inkludering och en aktiv fritid för alla i sin kontakt med föreningsliv och förbund.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut Kyrkans ungdomsgårdars resestipendium till välmeriterade ungdomsledare, som på fritiden gjort goda insatser i ungdomsarbetet. Stipendiet ska användas till en studieresa. Beloppet uppgår i år till 29 791, 8 kronor vilket utgör 90% av avkastningen. Kultur- och fritidsnämnden utsåg i början av mandatperioden en stipendiekommitté bestående av fem representanter från nämnden. Stipendiekommitténs uppgift består i att utifrån inkomna nomineringar och utifrån gällande statut för stipendiet, lägga förslag på val av stipendiater till Kyrkans ungdomsgårdars resestipendium. Kultur- och fritidsnämnden fattar sedan beslut om vem/vilka som ska motta stipendiet.
I år har vi satsat lite extra för att försöka få upp antalet ansökningar. Satsningarna har bestått i mer riktad marknadsföring i form av affischer kring detta stipendium i kommunens idrotts- och fritidslokaler på digitala skärmar. Vi har även skickat mail till de största föreningarna inom idrott och fritid samt ringt styrelserna. Vårt arbete har nu gett resultat och hela 12 ansökningar har skickats in vilket är en ökning med 1200%.
Anna Häggqvist från kommunens fritidsavdelning är tillfrågad som sakkunnig.
-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Stipendiet ska delas ut till två unga bildkonstnärer som är bosatta eller verksamma i Gävle. Företrädesvis målare och grafiker. Stipendiets ändamål är att stimulera till utbildning och fortbildning. I år kan 556 003 kr delas ut. Summan utgör 80% av fondens avkastning. Enligt statuten ska 80% av avkastningen delas ut varje år. Kultur- och fritidsnämnden utsåg i början av mandatperioden en stipendiekommitté bestående av fem representanter från nämnden. Stipendiekommitténs uppgift består i att utifrån inkomna ansökningar och utifrån gällande statut för stipendiet, lägga förslag på val av stipendiater till Kyrkans ungdomsgårdars resestipendium. Kultur- och fritidsnämnden fattar sedan beslut om vem/vilka som skall motta stipendiet. I år har sammanlagt 13 personer sökt Karin och Erik Engmans stipendium. Stipendiet har sina begränsningar i att det riktar sig endast till bosatta eller verksamma i Gävle, vilket gör att det är en begränsad grupp individer som kan söka stipendiet. Vi har trots det marknadsfört stipendiet brett i regionen eftersom man kan vara verksam i Gävle trots att man bor på annan ort.
Jan Stene chefsintendent på Konstcentrum har även detta år fungerat som sakkunnig.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
30 min utdelning samt fika med stipendiater, press på plats
-
Månadsrapport till nämnd november 2024 omfattar resultatet per november månad och årsprognos för kultur- och fritidsnämnden.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
346kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur och fritidsnämnden har i budgeten som antogs av Kommunfullmäktige i november 2024 fått ett effektiviseringskrav under år 2025 på 1% procent vilket motsvarar nedjustering av ram med 4,1 mnkr. Utöver detta omfattar handlingsplanen också åtgärder som möjliggör tillkommande driftkostnader för Strömvallen på 0,9 mnkr samt möjliggörande för ökade driftkostnader för Agnes med 1,5 mnkr vilket sammantaget innebär 1,6 % besparing. I syfte att lösa detta har en handlingsplan med åtgärder motsvarande minst 6,5 mnkr tagit fram.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden upprättar sin internbudget för år 2025 med utgångspunkt från Kommunplan 2025 som fastställdes av Kommunfullmäktige i november 2024. Fördelningen av kommunbidrag mellan avdelningarna är baserad på de politiska prioriteringar som fattats i samband med beslutet.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i Kommunfullmäktige tilldelas Kultur- och fritidsnämnden 8 400 tkr att fördela internt mellan avdelningarna utifrån behov. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om fördelning av tilldelade medel för så kallade reinvesteringar under år 2025.
Avsatta investeringsmedel ska användas för inköp av möbler, ljus- och ljudteknik, konst, musikinstrument, maskiner och inventarier till fritidsanläggningar samt andra behov som uppstår under året i verksamheterna.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetsplan för år 2025 med utblick år 2026–2028 för kultur- och fritidsnämnden har upprättats enligt Styrning och stöds anvisningar och bygger på Kommunplan med årsbudget 2025 och utblick 2026–2028 enligt beslut i Kommunfullmäktige 2024.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
50mb Ladda ner dokument
-
-
Intern styrning och kontroll är en viktig del av nämndens systematiska kvalitetsarbete, då den intern styrningen och kontrollen är centrala delar av verksamhets - och ekonomistyrningen och omfattar alla system, processer och rutiner.
-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Bifogad attestförteckning med beslutsattestanter och dess ersättare är upprättad i enlighet med attestreglemente (dnr 18K118-2) antaget av kommunfullmäktige samt tillämpningsanvisningar för attestreglementet (dnr 24KS373) antaget av kommunstyrelsen. Beslutsattesträtten är knuten på personnivå/namn och ansvarskod. Namngiven ersättare får enbart attestera då ordinarie beslutsattestant är frånvarande.
Syftet med attestreglementet och dess tillämpningsanvisningar är att dessa ska säkerställa en god kontroll av alla ekonomiska transaktioner, undvika oavsiktliga eller avsiktliga fel och oegentligheter samt bidra till en fullständig och rättvisande redovisning.
Attestförteckningen kan komma att uppdateras under verksamhetsåret då förändringar sker. Beslut under året tas av sektorchef Eva Jackson. Ändringar under året går löpande upp till nämnd.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) ska den som till någon del bedriver säkerhetskänslig verksamhet (verksamhetsutövare) utreda behovet av säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd innebär att organisationen till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.
Gävle kommun har säkerhetsskyddad verksamhet och ska såldes vidta tillräckliga åtgärder för att skydda denna verksamhet/information.
Riktlinjerna är framtagna i syfte att samordna arbetet med säkerhetsskydd i förvaltningen.
Riktlinjerna gäller för förvaltningsorganisationen, med rekommendationer om säkerhetsskydd för bolag och förbund.
Kommunstyrelsen önskar nämndens yttrande. Kultur- och fritidsnämnden ser positivt på att en riktlinje för säkerhetsskyddsarbetet har upprättats.
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
-
Livsmiljö Gävle lämnar följande förslag på sammanträdesdagar för år 2025.
18 februari, 25 mars, 22 april, 26 maj, 23 september, 21 oktober och 9 december.
Förslaget grundar sig i en dialog med övriga sektorer inom kommunen. Huvudprincipen är att kommunens nämndsammanträden förläggs i slutet på varje månad och att kommunstyrelsen har sina sammanträden andra veckan i månaden. Med denna huvudprincip ges nämnden en möjlighet att ha sina möten innan underlag lämnas in till Ekonomi, Styrning och stöd, för vidare hantering.
Ordförandeberedning hålls på torsdagar två veckor innan nämnden sammanträder. Justering av protokoll görs på onsdagar veckan efter sammanträdet senast kl 13:00.
Kultur- och fritidsnämndens sammanträden startar kl. 13.00 och pågår som längst till kl. 17.00.
Om nämnden önskar kan nämnden förlänga sammanträdena med 4 timmar per termin, för att kunna ordna studiebesök.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt bibliotekslagen (Bibliotekslag 2013:801, 17 §) ska kommuner anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Nuvarande biblioteksplan Biblioteksprogram 2022–2025, som antogs av kultur- och fritidsnämnden 2021-10-26, utgör det övergripande strategiska dokumentet för biblioteksverksamheten i Gävle kommun. I planen anges att den ska revideras var fjärde år.
Den nya biblioteksplanen ska tas fram genom delaktighetsprocesser som involverar både invånare, politiker och tjänstepersoner. Arbetet innefattar olika former av informationsinsatser, remisser och dialoger. Planen har sin utgångspunkt i bibliotekslagen och ska förhålla sig till kommunens mål och styrdokument, men även till styrdokument på regional, nationell och internationell nivå. Planen ligger till grund för biblioteksverksamhetens inriktning och utveckling. Att ta fram en ny plan är ett omfattande arbete som tar resurser i anspråk.
Det reviderade programmet ska gälla åren 2026–2029 och omfatta folkbiblioteksverksamheten.
I Gävle kommun ansvarar Sektor Utbildning för skolbiblioteksverksamheten. Kulturavdelningen för dialog med Sektor Utbildning avseende de integrerade folk- och skolbiblioteken, som ingår både i biblioteksplanen och skolbiblioteksplanen.
Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek med bland annat i uppdrag att följa upp biblioteksplaner, rekommenderar att kommunernas biblioteksplaner beslutas i kommunfullmäktige.
Petra Jonsson
Verksamhetschef, Bibliotek och kulturhus -
26
Rapport från förtroendevalda
-
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
223kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande
och tjänstemän i enlighet med kultur- och fritidsnämnden
delegeringsordning. Dessa beslut ska redovisas till kultur- och
fritidsnämnden. Redovisningen innebär inte att kultur- och fritidsnämnden
omprövar eller fastställer besluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden
återta lämnad delegation eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den
som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.
Besluten är förtecknade i separat lista. Listan anges i protokollet.Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
413kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
816kb Ladda ner dokument
-
763kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
910kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Initiativärende - Personlig integritet på våra badanläggningar Det har framkommit att en del av våra badanläggningar och badhus inte har skiljeväggar i duschutrymmen. Att få duscha inför och efter bad är viktigt för hygien och hälsa, inte bara för den enskilda individen utan även för alla andra besökare i våra badanläggningar. I den tid vi lever i nu där många aspekter spelar roll som kulturella skillnader, religiösa skäl och mobilkameror som medför utsatthet på sociala medier m.m.
Niclas Bornegrim (M)
Birgitta Bienitz (M)
Olov Larsson (M)
Thomas Fahlstedt (M)
Annelie Mehtälä (M)Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-