Möte 2024-09-12
-
1
Upprop och val av justerare
-
Kommunala Pensionärsrådet beslutar att fastställa föredragningslistan enligt utsänd handling.
-
Föregående protokoll hittar du här: Möte 2024-06-13 | MeetingPlus [sv] (gavle.se)
-
Strateg Pilvi Mattila Sundberg informerar om hennes arbete med minoriteter i Gävle kommun.
-
Utredare Linda Sängstuvall informerar om föreningsbidrag och reglementen kopplat till det.
-
Eva Älander (S) kommer bland annat att informera om besparingsläget, volontärverksamhet samt utredning om träffpunkter.
-
Enhetschef Evelina Modin från HR-avdelningen ger en återkoppling om sommarbemanningen.
-
Digitaliseringsstrateg Jörgen Lindberg informerar om arbetet kring "E-hälsa" kopplat till välfärdsteknik.
-
Information om aktiviteter på Hemlingborg ges av administrativ samordnare Kristin Alm.
-
Det finns önskemål från KPR att utöka Fixarteamets timmar.
-
Nästa möte är den 7 november kl: 13:00-17:00, Förvaltningshuset/Amsterdam.
-
Kommunala Pensionärsrådet väljer Kurt Eriksson att justera protokollet.
-
Kommunala Pensionärsrådet beslutar att fastställa föredragningslistan enligt utsänd handling.
-
Föregående protokoll hittar du här: Möte 2024-06-13 | MeetingPlus [sv] (gavle.se)
-
Detaljplaner – Gävle kommun (gavle.se)
Visning på karta av aktuella detaljplaner sker av Anders Ekman (C).
Anders besvarar även bifogad skrivelse gällande mejeritomten. Det planeras högre och lägre bebyggelse på området bland annat en skolbyggnad och tegelbyggnaden ska sparas. Det är upp till byggherren att avgöra vilken typ av bostäder som kommer att byggas eftersom det är privat mark. Aktören är dock i ett tidigt skede och det är bra att frågan lyfts för att visa vad man efterfrågar.
Bilagor
-
29kb Ladda ner dokument
-
-
Strateg Pilvi Mattila Sundberg informerar om hennes arbete med minoriteter i Gävle kommun.
Sverige har fem nationella minoriteter som har befolkat landet under lång tid och är en del av det svenska kulturarvet. Dessa är Sverigefinnar – finska, Samer – samiska, Tornedalingar – meänkieli, Romer - romani chib och Judar - jiddisch.
Alla svenska kommuner ska skydda och främja de nationella minoriteterna och deras språk och kultur. Man ska även verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i nationella minoritetsspråk där det behövs och erbjuda äldreomsorg på nationella minoritetsspråk om kommunen har tillgång till personal som kan dessa språk. Kommunen ska även informera nationella minoriteter om deras rättigheter enligt lagen och ha samråd med minoriteter.
Nationella minoriteternas rättigheter är att behålla och utveckla sitt språk och kultur, få service och äldreomsorg på deras språk om det finns sådan personal samt ha inflytande över frågor som berör nationella minoriteter. Man har bland annat samråd med romer, judar och sverigefinnar och kommande samråd även med tornedalingar och vid intresse med samer. Kommunanställda har möjlighet att skriva in kunskaper i nationella minoritetsspråk till ett internsystem.
Kulturaktiviteter ordnas regelbundet med anknytning till nationella minoriteter och minoritetsveckan är årligen v 40, i år 30/9-6/10.
Gävle kommun hör till finskt förvaltningsområde sedan 2012 efter beslut i kommunfullmäktige efter ett medborgarförslag. Kommunen får ca 2 miljoner kronor i stadsbidrag för merkostnader. SCB:s statistik från 2012 visar att 7 700 gävlebor har en finsk anknytning (8 %).
Som förvaltningskommun för finska ska Gävle främja finska språket och finsk kultur, ha samråd, informera om rättigheter enligt lagen. Kommunen ska kunna erbjuda service på finska – kommuninvånare har rätt att använda finska i muntliga och skriftliga kontakter med kommunen. Även erbjuda förskola och äldreomsorg helt eller till en väsentlig del på finska.
I praktiken har vi:
•En central strateg på social hållbarhet
•Kultursamordnare, finskspråkig personal på stadbiblioteket, minoritetsveckan årligen v. 40
•Samråd – öppna med alla nationella minoriteter, en samrådsgrupp med representanter från finska föreningar
•Gavle.se/suomeksi
•Kundtjänst har finskspråkig personal
•Vi nämner ffo i alla platsannonser
•Finsk vård- och omsorgsavdelning på Furugården, aktivitetssamordnare för finskspråkiga seniorer
•Finsksspråkig förskollärare på Pukslagargårdens förskola i gruppen med äldre barn.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Utredare Linda Sängstuvall informerar om revidering av relglemente föreningsstöd inom Välfärd Gävles nämnder. Reglementet har funnits sedan -90 talet och syftet är att ge föreningar för målgrupper i verksamheterna visst stöd för aktiviteter.
Välfärd Gävle har under lång tid gett möjlighet för föreningar att söka föreningsstöd och syftet är att stimulera lokala föreningar till att genomföra aktiviteter som gynnar målgrupperna inom Välfärd Gävles nämnder. Antalet föreningar som söker föreningsstöd varierar mellan åren.
Frågan om en revidering av reglementet aktualiserades i samband med fördelningen av 2024 års medel. Detta då tidigare gällande reglementet var skrivet på ett sådant sätt att få föreningar kunde beviljas medel.
I uppdraget om översyn ingick:
•Tillbakablick och inventering av tidigare reglementen samt att stämma av hur övriga sektorer i Gävle kommun hanterar föreningsstöd.
•Omvärldsbevakning avseende hur andra kommuner hanterar liknande stöd.
•Beakta de rekommendationer som framkom i KPMGs rapport Genomlysning av hantering av fonder, stiftelser och föreningsbidrag inom Välfärd Gävle från 2020.
I utredningen framkom det att reglementet har genomgått ett antal revideringar under åren men inriktningen på föreningsstödet har varit ungefär detsamma.
Sektor Livsmiljö är den sektor som idag hanterar den stora merparten av ansökningar gällande olika typer av stöd och bidrag till föreningar i Gävle kommun. Ansökningar och återrapporteringar till Livsmiljö sker digitalt i e-tjänster och systemstöd.
Ursprunget kommer från omvårdnad och Linda har kollat på 2006 år sreglemente. Generellt kan sägas att de revideringar som gjorts har gjort reglementet med generellt och mindre specifikt. Svårare att tolka för handläggaren. Språkliga uppdateringar etc.
- 2009 reviderades villkoren för föreningarnas tillgängliga ekonomiska tillgångar i relation till kassomsättning som höjdes från 20 till 50 procent.
- 2022 revidering innebar att grundstödet som baserades på antalet medlemmar och möjligheten att ansöka om projektstöd togs bort.
Livsmiljö hanterar de stora mängderna av beslut, många beslut inom stöd där sker på delegation. Livsmiljö hade även hand om vårt stöd tidigare men det är inte aktuellt att det tar över hanteringen av stödet igen i nuläget.
Linda berättar att hon även har gjort en omvärldsanalys och samverkade med R9 kommunerna för att se hur deras föreningsstöd ser ut. Generellt är hennes upplevelse att regalerna i Gävle har varit ganska generösa. Alla kommuner ger inte stöd till pensionärsföreningar och vissa ges endast stöd till funktionsrättsföreningar.
Vad framkom i utredningen?
•KPMG anser att ansökningsprocessen för föreningsstöd bör likriktas och förespråkar att e-tjänster liknade de Sektor Livsmiljö använder bör tas fram och användas vid ansökan om föreningsstöd inom Sektor Välfärd.
•KPMG förespråkar även att reglementet för föreningsstöd till pensionärs- och funktionshindersorganisationen bör ersättas med ett uppdaterat reglemente som tydliggör gällande ansvarsfördelning mellan nämnderna.
•KPMG anser även att idéburet offentligt partnerskap (IOP:er) bör användas vid mer omfattande samarbete.
Beslutad revidering:
•Medlemsstöd införs
•Verksamhetsstöd ersätts av aktivitetsstöd
•Särskilt stöd tas bort
•Hyresstöd införs
•Regeln om föreningars egna tillgångar tas bort
•E-tjänst för ansökan och återrapportering samt att det digitala föreningsregister används för hantering av vissa föreningshandlingar.
De revideringar som föreslås av föreningsstödets reglemente innebär att medlemsstöd införs för att stödja föreningar på liknande sätt som andra medlemsstöd i kommunen. Verksamhetsstöd omvandlas till aktivitetsstöd (liknar evenegemangsstöd) för att fokusera på att stödja öppna aktiviteter för alla inom målgrupperna. Särskilt stöd tas bort till förmån för att kunna ingå andra avtalsbaserade samarbeten. Hyresstöd införs för att stödja föreningar med lokalkostnade. Regeln om föreningars egna tillgångar tas bort för att öka tillgängligheten till stöd. Slutligen föreslås att e-tjänster för ansökningar införs samt att det digitala föreningsregistret används för att underlätta handläggningen av föreningsstöd.
Medlemsstöd syftar till att ge föreningarna ett grundstöd och utgår årsvis utifrån föregående års medlemsantal och följer sektor Livsmiljös beslutade belopp för medlemsstöd, f.n. 80 kr/år och medlem. Medlemsantalet behöver kunna styrkas.
Aktivitetsstöd kan ansökas av lokala föreningar för aktiviteter eller evengemang som riktar sig till Välfärd Gävles målgrupper och får inte endast rikta sig till medlemmar.
Samorganisationer som inte har andra överenskommelser eller avtal med Gävle kan ansöka om hyresstöd för rimliga hyreskostnader för kontorslokaler. Föreningar som bedriver återkommande träffpunktsverksamhet som är öppen att besöka även för andra än föreningens medlemmar kan beviljas hyresstöd.
•Samorganisationer som inte har andra överenskommelser eller avtal med Gävle kan ansöka om hyresstöd för rimliga hyreskostnader för kontorslokaler.
Föreningar som bedriver återkommande träffpunktsverksamhet som är öppen att besöka även för andra än föreningens medlemmar kan beviljas hyresstöd
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Eva Älander (S) kommer bland annat att informera om besparingsläget, volontärverksamhet samt utredning om träffpunkter.
Besparingsläget Omvårdnadsnämnden (Besluten fattades i februari och mars i år):
•Minska antalet platser på avlösningsvistelse till 10 platser
•Enheten för anhöriganställda med 3 årsarbetare avvecklas. Alla anhöriganställda medarbetare inom enheten sägs upp.
•Utreda att minska serviceinsatser och att införa rambeslut
•Skruva upp takten i arbetet med bemanningshandboken samt minska behovet av bemanningssjuksköterskor
•Månadsvis följa effektiviseringar utifrån bemanningshandboken, behovet av bemanningssjuksköterskor samt införandet av helgtjänster.
•Att minska anhörigstöd med 2,5 årsarbetare, à Förändrat uppdrag, alla medarbetare blir kvar men inte alla kommer fortsatt arbeta heltid med anhörigstöd
•Att minska uppsökande verksamhet med 0,25 årsarbetare,
•Att minska volontärsamordning med 0,25 årsarbetare,
•Att minska omvårdnadsnämndens kommunbidrag gällande träffpunkter för seniorer motsvarande 1,0 årsarbetare, à Båda träffpunkterna blir kvar!
•Att minska personligt ombud motsvarande 0,25 årsarbetare,
•Att minska enhetschef med 1,0 årsarbetare,
•Att minska verksamhetschef med 0,2 årsarbetare,
•Att Välfärd Gävle fortsätter utreda möjligheten att flytta från Nygatan 9-11 till andra befintliga lokaler samt utreda möjligheten att i samarbete med andra aktörer starta träffpunkt på Agnes kulturhus.
Erfarenheterna från besparingarna 2024 visar att en snabb process från beslut till formellt avslut av medarbetare (dvs tills det att de är borta från organisationen, även om kostnader kan ligga kvar pga att de varit anställda) tar 6-7 månader. Det är synnerligen effektivt. Helårseffekt av besparingarna kan ju räknas hem först fr.o.m. 2025.
Tack vare de rekvirerade statsbidragen har Förebyggande verksamheter arbetat med att ställa om till olika uppdrag som svarar upp till avsikten med statsbidragen för att utveckla verksamheten samtidigt som det givit oss möjlighet att bibehålla tjänsterna inom Förebyggande verksamheter och Anhörigstödet. Vi har fr o m maj månad prioriterat om bland uppdragen och i dagsläget arbetar vi med Uppsökande Hälsosamtal, ett projekt om att motverka ofrivillig ensamhet i samarbete med ett vård- och omsorgsboende och en hemtjänstverksamhet. Medlen för att motverka ofrivillig ensamhet ska användas till personer som bor på vård och omsorgsboende eller har hemtjänst. Vi har breddat oss och utvecklar anhörigstödet i det uppdraget. Vi har även startat upp föräldragrupper för föräldrar som har barn med hög skolfrånvaro samt till föräldrar som har barn med NPF(neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) som finansieras av statsbidrag i syftet att stärka föräldrastödet.
Volontärverksamhet:
•Det planeras för en utveckling att koppla volontärsamordningen till träffpunkterna och därigenom arbeta mer flexibelt inom arbetsgruppen ”förebyggande verksamhet” med rekryteringen av nya volontärer.
•Vad gäller den skrivelse som skickats från PRO, SPF Seniorerna, SKPF, RPG och Finska föreningen till Omvårdnadsnämnden/mig kring volontärverksamheten så kommer ni att få ett svar. Det är under utarbetande och blir förhoppningsvis klart under september.
Utredning om träffpunkterna:
•Med syfte att skapa mer aktiviteter för deltagarna och nyttja befintliga resurser effektivt har vi genomfört en sammanslagning av Väpnargatan 19 och Brunnsgatan 59 i lokalerna på Brunnsgatan. I och med sammanslagningen ser vi att vi fortsatt ska kunna ha träffpunkten öppen med tillräcklig bemanning. Vi driver träffpunkten tillsammans med ett antal volontärer.
•Svaret vi fått angående Agnes Kulturhus är att det inte finns lediga lokaler, som inte redan är inplanerade för de verksamheter som ska flytta in. Därför finns ingen möjlighet att inrätta en permanent Träffpunkt för seniorer där. Däremot kommer det vara möjligt att förlägga samarrangemang där.
•En ansökan är inlämnad till Allmänna arvsfonden tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan om ett treårigt projekt som syftar till att utveckla koncept för att driva träffpunkter och i projektet handlar det om träffpunkt för personer med förvärvad hjärnskada. Besked om ansökan beviljas kommer 19/9.
•Det arbetas också med att utveckla områdesvisa träffpunkter i flera stadsdelar. Dessa drivs av volontärer och föreningar, i samverkan med medarbetare från Förebyggande verksamheter, som har en koordinerande roll i stadsdelarna. Stadsdelar som idag har områdesvisa träffpunkter är: Hedesunda, Hamrånge, Hagaström, Andersberg, Sätra, Bomhus, Forsbacka, Valbo.
Under 2024 har vi tilldelats medel från Äldrevänlig kommun för att kunna bibehålla träffpunktssamordnaren på Brunnsgatan 59. Från och med 1 januari 2025 minskas bemanningen med 100%.
Bilagor
-
671kb Ladda ner dokument
-
-
Enhetschef Evelina Modin från HR-avdelningen ger en återkoppling om sommarbemanningen.
Omvårdnadspersonal arbetar fortfarande på sina sommarscheman och därför är inte utvärderingen klar som utförs på både personal och kunder.
Inför sommaren genomfördes det utvärderingar för att se vad som kan förbättras inför sommaren och i år började man planera i god tid genom bland annat verksamhetsbesök och jobbskuggningar för att få en inblick i arbetet.
Man gör avstämningar varje månad inom de olika verksamheterna och det är viktigt att få in vikarier så tidigt som möjligt så att ordinarie personal kan göra en bra planering för sin egen semester. Inför sommaren kom det in 1400 ansökningar och fler vikarier vill arbeta. Ca 40 vikarier deltog på en veckas utbildning som anordnades av vuxenutbildningen. Alla schemarader tillsattes inför sommaren och bemanningen har i det stora hela fungerat bra. Det fanns även en lista på vikarier utöver tillsatta vikarier om den tillsatta vikarien blev sjuk.
Bemanningsenheten är öppen alla dagar till klockan 17:00. Övrig tid finns det chefer i beredskap i verksamheterna att kontakta gällande personalfrågor.
-
Jörgen redovisar Socialstyrelsens årliga enkät med statistik under år 2022 gällande verksamhetsutveckling. I tabellerna kan utläsa hur många personer i ordinärt boende har utrustats med natt- och dagtillsyn med digital teknik, samt antal personer som har utrustats med en läkemedelsfördelare och antal personer med ett GPS larm. Tabellerna kan man utläsa i bifogad presentation.
I Hamrånge och i centrala Gävle pågår ett pilotprojekt med en läkemedelsfördelare/robot. Den plingar ett visst klockslag och talar om stegvis hur brukaren ska göra för att ta sin medicin. Utvecklingen innebär att hemtjänstpersonal inte behöver åka hem till brukaren och frigör mycket tid till andra insatser samt att brukaren inte behöver vänta på att få sin medicin.
Om brukaren har missat medicinen går det ett larm till hemtjänstpersonalen. Automaten har dessutom en backup på 24 timmar om strömmen skulle gå.
Digitaliseringen innebär även att brukaren kan bibehålla en trygghet och samtidigt främja självständigheten.
På gång inom digitalisering:
Via en app i mobilen eller via hemsidan kunna chatta med en sjuksköterska för att slippa åka till en vårdcentral samt digitala inköp där leverantören ingår ett avtal och kör ut matvaror.
Hoppas att tjänsten kan börja användas nästa år och Gävle kommun är först i länet att testa detta.
Säker digital kommunikation:
Alla kommuner och regioner har ett regeringsuppdrag att ansluta till SDK (säker digital kommunikation) som innebär att man kan exempelvis skicka krypterad e-post där avsändaren vet att det bara kommer dit man avser att den ska skickas genom att mottagaren får en verifieringskod. Man kan även skicka digitalt med digitala påskrifter.
Övriga processer inom välfärd:
I september tas beslut om välfärd kommer att ansluta sig till digital post via Post Nord, Kivra med flera. Det gör att man slipper transporter med miljöpåverkan bland annat.
För att underlätta arbetet för legitimerad personal har man tagit fram ett nytt arbetssätt i systemet Treserva för att hantera vårdbegäran, utredning, bedömning och mål i vårdprocessen.
AI teknik testas inom rekrytering för att analysera ansökningar och använda sig av digitala guider för nyanställd personal.
AI kan även användas för att automatisera hantering av fakturor, kvitton, bokföring, schemaläggning av vårdpersonal och omvärldsbevakning.
Bilagor
-
Kristin och Camilla börjar med att visa en film om möten mellan generationer som illustrerar idén om Hemlingborg där äldreboendets brukare, skolelever och förskolebarn samt personal samverkar på olika sätt. Man har kunnat se att det uppskattas både av de äldre och yngre och utbytet mellan generationer känns meningsfulla.
Det är unikt i Sverige att ha alla verksamheterna under samma tak och totalt är det ca 900 personer i huset med kunder, elever och personal.
På äldreboendet ordnas det aktiviteter fyra gånger per vecka, bl.a. bingo och bio beroende på vad brukarna önskar. Man har även haft tomatplantering med en skördefest.
Bilagor
-
Det finns önskemål från KPR att utöka Fixarteamets timmar. Frågan lyfts tillbaka till beredningen.
Ann-Charlotte Jansson från Äldrevänlig kommun informerar att det är dags att göra en ny enkätundersökning i Gävle – en äldrevänlig kommun där man vill få in så många svar som möjligt från målgruppen 65 år och uppåt. Detta görs för att kunna ta fram jämförelser med den enkät som besvarades av seniorer 2020 för att veta hur seniorer tycker att det är att leva och åldras i Gävle kommun.
Man har valt ut några fokusområden denna omgång för att få en enkät som inte blir alltför tung att svara på.
I första hand önskar man att enkäten fylls i digitalt. Detta kan göras via denna länk:
Enkät Gävle äldrevänlig kommun 2024
Alternativt kan man också fylla i enkäten på papper. Den finns då att hämta i Stadshusets reception, Drottninggatan 22, och svaret lämnas också in på samma ställe.
Övrig fråga till Anders Ekman (C)
- Hur länge ska dom tillfälliga hållplatserna stå?
Anders Ekman (C) svarar att det beror på hur lång tid renoveringen av kajen tar och det är inte säkert att man flyttar tillbaka hållplatserna om man ser att det fungerat bra att ha dessa på befintlig plats.
-
Nästa möte är den 7 november kl: 13:00-17:00, Förvaltningshuset/Amsterdam.