Möte 2025-02-13
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Godkännande av dagordning
-
Aktuella detaljplaner hittar du här: Detaljplaner – Gävle kommun
-
Information ges av Anders Ekman (C) samt tjänsteperson från Livsmiljö om tillfälliga hållplatser under ombyggnationer (bl.a. vid järnvägsstationen).
-
Ann-Charlotte Jansson, projektledare för Äldrevänlig kommun, redovisar enkätsvar som besvarats av 675 seniorer under hösten 2024.
-
Verksamhetschef Pia Gabrielli på förebyggande och kompetens informerar om stadsbidrag till området Förebyggande insatser och aktiviteter.
FIKA 14:40-15:00
-
Boendechef Lena Johansson informerar om:
uppföljning på Fleminggatan.
bemanningshandboken (förbättringsarbetet)
schemaplanering.
-
Jörgen Edsvik (S) ger övergripande information om utvecklingen av nämndernas ekonomi.
-
10
Övrigt
-
Efter avslutat möte kan dom som vill få följa med på en rundvisning på Agnes Kulturhus med Jörgen Edsvik (S).
-
Kommunala pensionärsrådet väljer Susanne Falk att justera protokollet.
-
Kommunala Pensionärsrådet godkänner dagordningen enligt utsänd handling.
-
Länk till aktuella detaljplaner: Detaljplaner – Gävle kommun
Anders Ekman (C) informerar om detaljplaner som ska på samråd:
Åbyggeby skola, byggnation av flygel.
Sätra storskogen, lägenheter i radhus, som förnyas.
Hedesunda Prästbord, tomter.
Representanter från rådet önskar ha möjlighet att vara med i dialoger med aktörer innan avtal skrivs för att diskutera byggnation av trygghetsbostäder.
Bilagor
-
Planeringsstrateg Jacob Rönnberg från Livsmiljö samt Anders Ekman (C) informerar att man var tvungen att flytta vissa busslinjer till centralplan (centralstationen) på grund av ombyggnationer. En översyn gjordes innan flytten och det var svårt att hitta någon annan plats som var bättre.
Det börjar dock bli trångt vid centralplan och det har kommit in synpunkter om gågatan och man planerar att flytta fler linjer till Nygatan. Synpunkter har även framförts om att det är höga insteg från trottoaren vid centralplan, ettans linje bland annat. Chauffören är skyldig att fälla ner rampen för att underlätta på- och avstigning och ny regel är att man får kliva på i bak om det är svårt med instegen.
Synpunkter om linjetrafiken kan framföras via x-trafiks hemsida eller till Jacob:
Eva Älander (S) informerar om vad som är aktuellt inom Omvårdnadsnämnden:
- Svar på skrivelse från seniororganisationerna om volontärsamordningen mejlas ut.
- Nästa sammanträde behandlar Omvårdnadsnämnden en e-petition om äldreomsorg på finska.
- 2024 års ekonomiska resultat för Omvårdnadsnämnden är -9,7 miljoner kronor.
- Det görs en översyn av boendeplatser på vård- och omsorgsboenden.
- Nämnden kommer besluta att göra ny upphandling för driften av äldreboendet Sjätte Tvärgatan 26 på Brynäs, då nuvarande avtal förlängts så långt som möjligt.
- Kommunen bevakar frågan om bolagiseringen av primärvården gentemot Regionen och visar aktivt att vi är- och vill vara - en samverkanspart i detta.
Det pågår ett pilotprojekt på Sellgrenska gården om att möjliggöra aktiviteter på vård- och omsorgsboenden för att minska ofrivillig ensamhet både för de boende och för de som bor på området. Tanken är att det ska fungera som ett komplement till träffpunkterna och inte ersätta dessa.
Lars-Erik Oxbacke (S) från Kultur- och fritidsnämnden presenterar genomförda aktiviteter:
Teaterföreställning – Ta´t lugnt, ta en toy visades på Gävle teater med 350 besökare, fri entré.
Bildning – Historien händer här, en föreläsningsserie med fri entré på Länsmuseet.
Musik – Sommarklassiker i Forsbacka bruk som var välbesökt, fri entré.
Musik – GSO Anne Frank, välbesökt med fri entré på konserthuset.
Utflykt för deltagare på träffpunkt för seniorer – Axmar bruk med 50 deltagare, kostnadsfritt.
Musik – Musikpaviljongen, välbesökt, fri entré på Rådhusesplanaden.
Hälsa – Seniorvarvet etc. med aktiviteter, kostnadsfritt som skedde i samverkan mellan flera partners.
Musik Boulognercaféet – Allsång, välbesökt, fri entré.
Kommande aktiviteter:
Fredagar kl. 13.00 på Agnes: Kultur för äldre i form av filmvisning, musik, guidade visningar, samtal etcetera. Program finns på gavle.se och på Agnes Kulturhus.
Historien händer här. Vårens program är spikat och finns att ta del av på gavle.se och Länsmuseet Gävleborg.
Skottes musikteater: Så länge vingarna bär. 1, 2 och 3 april på olika äldreboenden.
Lars-Erik (C) informerar även att lånetofflorna på Agnes kulturhus är en tillfällig lösning och man ska se över en permanent lösning. Han uppmanar rådet att skicka förslag och inputs om Agnes kulturhus till:
Bilagor
-
534kb Ladda ner dokument
-
-
Ann-Charlotte Jansson, projektledare för Äldrevänlig kommun, redovisar enkätsvar som besvarats av 675 seniorer under hösten 2024.
De flesta som svarat är mellan 75 och 84 år.
Bland de svarande i baslinjemätningen 2020 var det endast 2 personer som hade hemtjänst av 648 (6 personer hade inte svarat på frågan).
Upplevelse av sitt allmänna hälsotillstånd: Procentuellt sett kan man inte se några stora skillnader mellan män och kvinnor hur de skattar sin hälsa. Något fler kvinnor bedömer sitt hälsotillstånd som MYCKET gott (30% mot 25%). Annars är det procentuellt precis lika; ganska gott 47%, någorlunda 19% och ganska dåligt 4% både bland kvinnor och män. Endast en person bedömer sitt hälsotillstånd som mycket dåligt.
96% av de svarande använder internet. Om svar är nej fanns en följdfråga: Varför väljer du att INTE använda internet. De flesta fritextsvar tyder på att seniorerna har missuppfattat frågan, då de flesta svarade varför de använder internet.
På frågan om deltagande i aktiviteter svarade 91% 2020 och 2024 att de instämmer mycket eller ganska väl i påståendet. År 2020 var det något fler som instämde helt (7% fler). 1% instämmer inte alls 2024 jämfört med 3% 2020.
4% av de svarande känner sig ofta hindrade att delta i aktiviteter pga. ekonomi. Därför är det bra att man erbjuder många gratis aktiviteter på både träffpunkter och inom kultur för äldre-satsningen.
På frågan om ofrivillig ensamhet svarade år 2020 ”nej aldrig” man 71%, kvinna 59%. ”Ja, men mer sällan än en gång i månaden” man 14%, kvinna 19%. ”Ja, någon eller några gånger i månaden”. Man 4% Kvinna 12 %. ”Ja, någon gång i veckan” man 6% kvinna, 7%. ”Ja, flera gånger i veckan” man 3% kvinna 2 % ”Ja, dagligen” man 1%, kvinna 2 %.
År 2024 ”nej aldrig” man 69%, kvinna 50%. ”Ja men mer sällan än en gång i månaden” man 14% kvinna 22%. ”Ja, någon eller några gånger i månaden” man 6% kvinna 15%. ”Ja, någon gång i veckan” man 4%, kvinna 8%. ”Ja, flera gånger i veckan” man 4%, kvinna 3%. ”Ja, dagligen man 3% kvinna 2%”.
Bemötande i samhället: 92% instämmer mycket eller ganska väl i påståendet 2020. 88% instämmer mycket eller ganska väl i påståendet 2024.
Frågan om man har deltagit i något volontärarbete går inte riktigt att jämföra med 2020 eftersom man skruvat lite på formuleringen. År 2020 löd frågan om volontärarbete sedan sin 65-årsdag. Den gjordes om till att undersöka om det senaste året för att vara lättare att komma ihåg samt avgöra graden av frivillighet.
I frågan om ensamhet borde man skruva på formuleringen för att få med syfte meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet (känsla av sammanhang).
I frågan om Gävle är en bra kommun att leva i så anser 68% att påståendet stämmer helt eller delvis 2024 (82% 2020).16% anser helt eller delvis att påståendet inte stämmer 2024 (9% 2020). 16% vet inte eller har ingen åsikt i frågan.
Över 65 fritextsvar som handlar om bussar, både 65+-kortet – önskan om senare kväll och helger. Men även svårigheten med appar och även tillgängligheten på bussen när man kommer med rullator.
Även en hel del som handlar om oro inför den dag man behöver äldreomsorg. (13 kommentarer).
Jag har möjlighet att träffa de människor jag vill och delta i aktiviteter när jag önskar. Där man svarat NEJ, varför inte? Många har svarat på grund av nedsatt rörelseförmåga.
Ett par svar handlar om svårigheten att hitta nya vänner i Gävle och några handlar om svårigheten att parkera, och tiderna då fria resor gäller på bussen.
”Inflyttad från Rättvik för 6 år sedan. Upplever att det är svårt att få nya bekanta och vänner och det är inte lätt att alltid gå ensam till aktiviteter.”
På vilket sätt får du veta vilka aktiviteter som går att ta del av? Många av fritextsvaren visar på att en stor del av de svarande är digitala, och om inte så verkar det fungera ganska bra med informationskanaler som media och via föreningar också.
Bilagor
-
Verksamhetschef Pia Gabrielli på förebyggande och kompetens informerar att verksamheterna hade stora besparingar år 2024 och i stället för att stänga så användes stadsbidrag. Det medförde att ingen medarbetare inom förebyggande behövde sluta.
Stadsbidrag år 2024 användes till:
- Motverka ofrivillig ensamhet
För individer som bor på vård- och omsorgsboende eller har hemtjänst.
Uppsökande och kartläggning – vad önskar seniorerna?
Sker i samarbete med vård och omsorgsboendet Hilleborg och Ersta hemtjänst
- Hälsosamtal
Utvecklar den uppsökande verksamheten genom information och mer kunskap om vad som finns att tillgå i Gävle när behov uppkommer. Då ges bättre förutsättningar för att skapa/bibehålla ett aktivt och hälsosamt liv.
Medarbetarna som utför hälsosamtalen har en pedagogisk högskoleutbildning som hälsopedagog eller liknande samt erfarenhet av motiverande samtal och ca 850 samtal genomfördes under 2024.
- Säkerställer god och nära vård
Digitala träffpunkter – syftet är att ge seniorer möjlighet att följa med i samhällets utveckling och öka möjligheten och tillgängligheten till social gemenskap.
- Personer med förvärvad hjärnskada
Förstudie - Vad är det målgruppen saknar i sitt sociala liv och hur kan det överbryggas?
Samtal genomfördes med 199 personer i lokala föreningar och olika yrkeskategorier.
Träffpunkt 3 dagar/vecka
Allmänna arvsfonden har beviljat finansiering av ett 3 årigt projekt som genomförs av Studieförbundet Vuxenskolan i samverkan med Strokeföreningen och Välfärd Gävles förebyggande verksamheter, 2025–2027:
- Ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd
- Föräldraskapsstödjande insatser i syfte att förebygga kriminalitet bland barn och unga
- Kompetensutveckling för att utöka utbud av föräldraskapsprogram
- Samtalsgrupp med föräldrar i samarbete med Moskén
- Samtalsgrupper för föräldrar till barn med NPF
- Samtalsgrupper för föräldrar till barn med hög skolfrånvaro
- Utbildat fler nätverksledare
- SSPF samordnare § 8 Sektor Välfärd
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetschef för socialpsykiatri och specialdemens Lena Johansson informerar om utvecklingsarbetet på Fleminggatan mellan 2023–2025.
På grund av uppkomna allvarliga avvikelser och klagomål har man under 2 år intensivt arbetat med:
- Stärka medarbetarnas kompetens
- Intensivt arbete med värdegrund och bemötande frågor
- Täta anhörigträffar för information och dialog
- Förstärkning i chefsled för ökad chefsnärvaro från 2 till 3 och ökad chefsnärvaro ”på golvet”
- Struktur och tydlighet
- Införande av utvecklingsledare/ombud
- Under 2023 förstärkt ledning avdelad projektledare med driftsansvar
- Struktur och tydlighet
- Samarbetsprojekt med minnesmottagningen/Region Gävleborg
Syftet är att få ekonomin i balans, ha en god arbetsmiljö och kvalitet.??
När arbetet är klart har vi ett fördjupat implementerat arbetssätt för planering och bemanning som medarbetarna tar ansvar i och har förståelse för.
Arbetet ska präglas av ett stärkt medarbetarskap och samarbete/teamkänsla på Fleminggatan med stärkt intern kommunikation, implementering, arbeta utifrån framtagen process av multifunktionellt team och följa utvecklingsstegen.
Vad ser vi för resultat?
- Ökat engagemang hos medarbetare
- Ökad delaktighet i BPSD-arbetet
- Ökad effektivitet i teamarbetet
- Ökad nöjdhet från anhöriga
- Ökat antal avvikelser men minskad allvarlighetsgrad
- Ökad ekonomisk kontroll
- Minskad vikarieanvändning - ökad effektivitet med egen personal –bibehållen kompetens.
- Samsyn i ledningsgruppen, mot gemensamma mål
Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Jörgen Edsvik (S) informerar att under 2024 var kommunen på väg till ett allvarligt underskott på grund av inflationen samtidigt som räntorna gick upp och man anställde mycket personal som också gjorde att kostnaderna ökade. Det gick inte heller att sälja mark och det var svårt för företagare att starta bolag och de totala effekterna gjorde att man var tvungen att kapa på kostnaderna.
Exempel på beslut som kommunen har fattat för att minska sina kostnader är att man pausat flera exploateringsprojekt, anpassat bostadsbyggandet till marknaden, påbörjat omställningen inom socialtjänsten till mer öppenvård i stället för externa placeringar, låtit bli att använda de reserver som fanns budgeterade och infört tillfälligt anställningsstopp.
Sammanslaget visar nämnderna en avvikelse mot budget på -91,7 mnkr. Motsvarande siffra för 2023 var 107,0 mnkr, vilket innebär en förbättring. De tre välfärdsnämnderna (Omvårdnadsnämnden, Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden och Socialnämnden) visar underskott som kräver fortsatt hantering. Samhällsbyggnadsnämndens underskott kopplas mestadels till ökande snöröjningskostnader. Utbildningsnämnden och Kommunstyrelsen visar ett positivt resultat. Kommunstyrelsens medel får inte spenderas utan ska användas som en buffert.
Bland bolagen går Gävle Energi och Gavlegårdarnas ekonomi bra. Parkeringsbolaget går med förlust.
Medskick från politiska råden 20 januari:
- Välfärdsbrottslighet
- Befolkningsprognos, bland annat färre barnafödande i hela landet, samma trend i rika länder runtom i världen. Personer över 80 år har mindre behov av hemtjänst.
- Lokalplanering och samordning
- Systemstöd för bemanning
- Arbetsgivarpolitik och minskad sjukfrånvaro
-
Inget övrigt att ta upp.
-
Ordföranden tackar för detta möte.
Nästa möte är den 24 april i Förvaltningshuset, rum Amsterdam.