Möte 2018-04-09
-
1
Upprop och val av justerare/justeringstid: Ove Vestin (V) 2018-04-16
-
2
Fastställande av föredragningslista
-
Från kommunledningskontoret föreligger månadsrapport för februari 2018.
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet gäller olovliga nybyggnad av byggnadsverk i form av en lite byggnad på brygga placerad i vatten inom rubricerad fastighet.
Eftersom kommunen är civilrättslig markägare förflyttas ärendet till hantering av Jävsnämnden.
För beslutets motivering se yttrande med tillhörande underlag.
Det som framförts av ägaren föranleder ingen större förändring i bedömningen. Byggnadsverket är flyttat några meter, men inom samma planbestämmelser. Rättelse måste därför ske i och med att byggnaden rivs. -
Ärendet gäller olovliga nybyggnad av byggnadsverk i form av en lite byggnad
på brygga placerad i vatten inom rubricerad fastighet.
Eftersom kommunen är civilrättslig markägare förflyttas ärendet till hantering av Jävsnämnden.
För beslutets motivering se yttrande med tillhörande underlag.
Det som framförts av ägaren föranleder ingen större förändring i bedömningen. Byggnadsverket är flyttat några meter, men inom samma planbestämmelser. Troligtvis ska rättelse ske gällande hela byggnadsverket som i yttrandet, men med anledning av osäkerheten kring frågan revideras föreläggandet till att bara omfatta byggnaden på bryggan enligt principen ”hellre fria än att fälla”. -
Samhällsbyggnad Gävle har mottagit information om att ett badhus på
fastigheten Fredriksskans 17:1, arrendestället Stenbacka med adress Klasro 6
har rivits utan rivningslov. Vid tillsynsbesök på platsen 2017-04-03
konstaterade Samhällsbyggnad Gävle att badhuset har rivits. Inget rivningslov
finns för byggnaden. En ansökan om rivningslov inkom förvisso till
Samhällsbyggnad Gävle 2012-06-27 men beviljades aldrig. Badhuset revs
alltså senare än nyssnämnda datum. Det är Gävle kommun som har rivit
badhuset och som äger fastigheten.
Jävsnämnden beslutade 2017-05-22 att förelägga Gävle kommun att lämna in
en ansökan om rivningslov samt att ta ut en byggsanktionsavgift om 7 616 kr
av Gävle kommun.
En ansökan om rivningslov inkom 2017-08-25 och beviljades genom
delegationsbeslut 2018-01-23.Bilagor
-
398kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnad Gävle ansökte den 7 november om tillstånd för schaktning inom sekundärt vattenskyddsområde för Gävle-Valboåsen i samband med åtgärder rörande Åbyfors deponi som har använts som kommunal avfallsdeponi från slutet av 1950-talet och till ca 1970. Deponin är belägen i en tidigare lertäkt. Avfallet i deponin är rester från tegelbruk, hushållssopor, trä, plast, metall och även större avfall som till exempel bilar.
Ansökan gäller schaktning i samband med efterbehandlingsåtgärder för att minska risken för påverkan på vattentäkten i framtiden och i ärendet har vi bedömt risk för påverkan på vattentäkten i samband med grävarbetena. Vi bedömer att den planerade schaktningen inom vattenskyddsområdet kan tillåtas under förutsättning att verksamheten utförs enligt ansökan, övriga inlämnade handlingar i ärendet samt villkoren skrivelsen förslag till beslut.
I förslag till beslut har det villkorats att ytterligare uppgifter i form av ett kontrollprogram rörande vattenskyddet och hantering av dagvatten under åtgärden samt att en plan för masshantering ska lämnas in innan projetket börjar.
Enligt ansökan kommer schaktning ske för att fördela avfalls och fyllnadsmassorna på platsen till en jämn kulle som sedan kan täckas med massor som tillförs och ett geomembran. Arbetena kommer enligt att utföras under perioden 1 april 2018 till 1 oktober 2019. Schaktningsdjupet kommer att vara upp till ca 5 m (avfallet i deponin har en mäktighet på 2-5 meter).
Gästrike Vatten har yttrat sig i ärendet.
Frågor gällande åtgärdens utformning har beslutats på delegation i ärende M-2017-2972.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
-
Den 13 september 2017 anmälde Samhällsbyggnad Gävle att de påträffat en gammal deponi vid exploateringen av det nya bostadsområdet Södra Hemlingby. De påträffade avfallsmassorna är belägna nära Gubbäcksvägen 56. Inspektion utfördes på platsen.
Den 11 oktober 2017 inkom en anmälan om avhjälpandeåtgärd enligt 28§, förordningen om miljöfarlig verksamhet till Jävsnämnden. Den 1 november 2017 förelade Jävsnämnden Samhällsbyggnad Gävle att utföra efterbehandling på det sätt som beskrivits i anmälan.
Därefter har området sanerats och verksamheten har kontinuerligt lämnat information om hur arbetet har fortgått.
Saneringen utfördes under perioden september till december 2017 och den 29 januari 2018 lämnades en rapport in som beskriver hur saneringen har gått till.
Av rapporten framgår att förorenade massor och avfall har schaktats bort och körts till godkänd avfallsmottagare. I rapporten framgår också en redogörelse för utförd miljökontroll och en riskbedömning av massor som har lämnats kvar 3 meter under kommande vägyta.
Mot bakgrund av uppgifterna som lämnats i slutrapporten anser vi att de åtgärdsmål och krav som satts upp i samband med saneringen är uppfyllda. Vi ser för närvarande inget behov av ytterligare åtgärder och avslutar därför ärendet.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunledningskontoret har lämnat förslag till kommunövergripande mål och ramar för perioden 2019-2022 till för synpunkter inför fullmäktiges beslut. Jävsnämnden har därmed möjlighet att lämna synpunkter på underlaget och nämndens preliminära ramar.
De kommunövergripande målen föreslås att lämnas utan erinran.
Nämnden förslås påpeka också att det är angeläget att det finns ekonomiska möjligheter att nyttja externa tjänster och att det saknas medel för detta i nämndens preliminära ram för 2019.Bilagor
-
Anmälan av delegationsärenden.